5 gezonde, eiwitrijke recepten

Food, Recepten  /   - 

Of je nu een fanatieke sporter bent of niet, eiwitten zijn voor iedereen belangrijk. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van je lichaam. Zo zijn lichaamscellen en spiercellen opgebouwd uit eiwitten. En omdat deze groepen dagelijks ‘beschadigen’ door bijvoorbeeld beweging of het verliezen van huidschilfers (sorry voor dit onsmakelijke voorbeeld), is het dus belangrijk om genoeg bouwstenen binnen te krijgen om deze ‘schade’ te herstellen. Maar ook voor gezonde nagels, haren, en huid zijn eiwitten van groot belang. Daarnaast zijn eiwitten onmisbaar bij de genezing van een wond. Eiwitten zorgen ervoor dat de bloedstroom wordt gestelpt, er een korstje komt en er uiteindelijk een litteken ontstaat. En ben je een fanatieke sporter, dan zijn eiwitten extra belangrijk. Bij fysieke inspanning zoals fitness en krachttraining belast je de spieren, en ontstaan er hele kleine scheurtjes in de spiervezels. Om dit te herstellen heeft je lichaam aminozuren nodig en deze amino’s worden gehaald uit eiwitten. Omdat eiwitten heel belangrijk zijn voor een gezond en fit lichaam, delen we in deze blog 5 eiwitrijke recepten.

>>Lees hier meer blogs over eiwitten, zoals plantaardige eiwitten en eiwitten en sporten.>>

Ps. Hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt is afhankelijk van je inspanningen op een dag. Als je niet sport en een kantoorbaantje hebt, heb je minder eiwitten nodig dan wanneer je wel sport. Wanneer je eigenlijk nooit sport, is ongeveer 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht voldoende. Sport je regelmatig of zelfs heel fanatiek, dan heeft je lichaam iets meer eiwitten nodig. Als je bijvoorbeeld aan duursport doet heb je zo’n 1,2 tot 1,5 gram nodig. Doe je voornamelijk krachttraining, dan heb je ongeveer 1,6 tot 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig.

>>Lees hier meer over het berekenen van je macro’s>>

5 eiwitrijke recepten

Eiwitomelet met roerbakgroenten

eiwit omelet met roerbak groenten
Zeg je omelet, dan zeg je… EIWITTEN. Hier vind jet het recept.

Wrap krokante kip met avocado en spinazie

wrap krokante kip
Een super simpel, lekker en snel eiwitrecept: De wrap met kip.

Eiwitrijke pasta met tomaat & tonijn

Pasta, tonijn, ansjovis, eiwitten, eiwitrijke pastaMet maarliefst 29 gram eiwitten per portie, is dit een hele eiwitrijke maaltijd. Het recept vind je hier. 

Ei wrap met geitenkaas, tomaat en kiemen

Havermout ei wrap met geitenkaas en kiemen, eiwitrijke recepten Een simpel, maar lekker en vullend recept: de ei wrap. Het recept vind je hier.

Sandwich zalm & hüttenkäse

sandwich zalm, eiwitrijke recepten Met zo’n 15 gram eiwitten, mag dit receptje niet ontbreken in dit lijstje. Het recept vind je hier.

Wat is jouw favoriete eiwitrijke recept? Tips? Deel ze vooral met ons hieronder in de comments. Vinden we leuk, en lekker:)!

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties