Eiwitten en sporten // Zo zit het met (plantaardig) eiwitpoeder

Food, Health  /   - 

Eiwitpoeder. Is het een grote hype of heeft het wel degelijk zin om eitwitpoeder te nemen? Eiwitten zorgen voor spierherstel en dus spier opbouw. Tijdens het sporten beschadig je zogezegd je spieren en door ze goed te voeden met eiwitten, herstel je je spieren en worden ze sterker.Veel mensen komen niet aan voldoende eiwitten uit voeding. Een (plantaardige) eiwit shake of een smoothie met (plantaardig) eiwitpoeder kan dan helpen. De eiwitten in proteïnepoeder bevatten aminozuren die spieropbouw en spierherstel stimuleren.

Voordelen eiwitpoeder

Het voordeel van het gebruik van eiwitpoeder is dat je met één shake veel eiwitten binnenkrijgt en relatief weinig vet en calorieën. Ter vergelijking: gemiddeld bevat 1 scoop/portie eiwitpoeder ongeveer 15 gram eiwitten,  80 calorieën en 1,5 gram vet. Ter vergelijking: eieren bevatten ook veel eiwitten, maar om ook 15 gram eiwitten binnen te krijgen heb je 2 eieren nodig, en krijg je daarbij 150 calorieën binnen en 10 gram vet.

Hoe eet/drink je eiwit shakes?

Het ene eiwit poeder is het andere niet. Zo zijn er een hoop verschillende smaken verkrijgbaar, zoals naturel, vanille en chocolade. Persoonlijk vinden wij vanille het lekkerste. Maar de smaak van eiwitpoeder is zeker niet mijn favo 😉 Het makkelijkste is om een shake te maken van eiwitpoeder met water. Maar als je niet zo gek bent op de smaak kun je het ook in een smoothie verwerken. Voeg een scoop toe aan je smoothie of juice! Ook leuk: eiwit pannenkoekjes ermee bakken, zoals in dit recept. Super lekker!

Je kunt kiezen voor eiwitten op basis van dierlijke eiwitten of voor een plantaardige eiwitpoeder. In het laatste geval gaat het dus om een vegan product.

eiwit poeder, plantaardig eiwit, eiwitshake, eiwitpoeder

Afvallen met eiwitten

Naast spieropbouw hebben eiwitten meer voordelen. Zo geven ze een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger hebt en dus minder eet. Eiwitten zijn dus ook belangrijk als je gezond wilt afvallen. Natuurlijk is het wel belangrijk om naast je eiwit shakes een gezond eetpatroon aan te houden, met voldoende eiwitten. Eiwitrijke producten zijn kip, eieren, kwark, zalm, noten, tonijn en biefstuk. Liever vega? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor tempeh, tofu of sojayoghurt.

Drink jij wel eens een eiwitshake of neem je het op een andere manier? Laat het ons weten in een reacties!

Liefs,

I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

54 reacties

 1. Ja vooral omdat ik het lekker vindt na de training niet heel veel vlees te eten (qua slecht verteerbaar als je hard getraind hebt) . De womens best vegan chocolade is favoriet! Eindelijk een vegan shake die lekker zoet is en niet die vieze stevia nasmaak heeft (want dat zit er niet in 😉

 2. Hallo,

  Ik heb de clean whey gekocht van Body en fit, maar vind ‘m niet weg te krijgen. Is de protein poeder van sun warrior echt lekker? Of die van Whey Better?

 3. Hoi Daisy,

  Ik ben op zoek naar een whey die sojavrij is. Ik kan er verder niks over soja op de website over vinden. Betekent dat dat deze sojavrij is?

  Alvast bedankt,
  Groepjes Sanne