Wie is I Love Health vraag je je af? Hoi! Mijn naam is Daisy en ja, ik ben een health lover. Het klinkt bijna als een bekentenis bij een praatgroepje, vind je niet? Gelukkig wel een gezond en verantwoord praatgroepje! Ik word ontzettend blij van gezond eten en sporten. Dit doe ik al jaren. Het geeft me energie, ik voel me fit, mijn haar en huid zijn mooi en ik zit lekker in mijn vel. En al deze lichamelijke voordelen hebben ook weer een positief effect op mijn geluk.

Sport

Sporten is iets wat ik als klein meisje al graag deed; echte meisjessporten als turnen en jazz ballet en met de jongens mee voetballen in de pauze. Als tiener deed ik braaf mijn step- en BBB-lesjes in de sportschool. En de laatste jaren ben ik vooral bezig met hardlopen, krachttraining en fitness. Ook vind ik het heerlijk om mijzelf uit te leven op een bokszak. In de winter kun je mij niet blijer maken dan mij op een snowboard te zetten en in de zomer op een surfplank. Deze lange lijst wil trouwens niet zeggen dat ik nooit een off-week heb hoor! Ik heb ook wel eens ‘gewoon geen zin’ en ga ik gerust een week niet! So far mijn sportieve leventje.

Food

Wat betreft voeding ben ik echt niet altijd zo gezond geweest. In het I Love Health boek deed ik al een grote onthulling: ik heb op mijn vijftiende bij Mac Donalds gewerkt! Tel daar nog een paar jaar achter de bar werken in een après-ski café in de Franse Alpen bij op en je snapt: zo gezond was ik vroeger niet. Na deze periodes was ik echt van de lightproducten. Ik dacht dat dat gezond was. Eierkoeken, light zuiveldrinks, ontbijtkoek, light jam… je kent het wel. Helaas heb ik sinds mijn zestiende vrij heftige PDS-klachten (het Prikkelbare Darm Syndroom). Ik zag het ziekenhuis regelmatig van binnen, maar helaas zonder effect. Uiteindelijk ging ik zo’n vijf jaar geleden naar een orthomoleculair arts (de leer waarin gekeken wordt hoe je je lichaam zo optimaal mogelijk kunt voeden). Ik was behoorlijk sceptisch, ik vond het allemaal maar zweverig gedoe en een hoop geld kosten. Maar goed, je moest wat, was mijn gedachte op dat moment. Dus ik ging met alle voedingsadviezen en supplementen aan de slag. En met succes! Alle lightproducten gingen de deur uit en maakten plaats voor echte, pure en natuurlijke producten. Ik kocht steeds meer ‘gezonde boeken’ en leerde zo meer en meer over voeding. Na elk boek voelde ik me weer een beetje beter. Mijn PDS-klachten zijn bijna helemaal verdwenen.

Health lover of freak?

Ik noem mijzelf een health lover, en geen health freak. Dat vind ik toch een beetje negatief klinken. En eigenlijk is die benaming ook wel te heftig voor mij. Ik eet niet raw, niet vega(n), niet glutenvrij en niet lactosevrij of volgens een andere stroming binnen de voeding. Eigenlijk eet ik vrijwel alles, maar dan wel met mate. Want naast al die gezonde opschepperij van hierboven (ik moet mezelf natuurlijk wel een beetje verkopen als health blogger hè!), snack ik ook nog gewoon van ‘ongezonde dingen’ hoor. Ik ben dol (lees: stapelgek) op goede friet. Dus ja, dat eet ik zo nu en dan. Ik fiets er dan wel een half uur voor om, want ik wil wel de beste frieten! Ook een wijntje gaat er in het weekend wel in. En chocolade… kom op lieve mensen, ik ben ook gewoon maar een mens! Mijn boodschap: af en toe ZONdigen, is hartstikke geZONd! Als je het maar met mate doet en voor balans zorgt.

80/20

Voor mij ligt die balans op 80/20:  80% van de tijd eet ik zo gezond mogelijk. Voor mij betekent dit puur, echt eten, een ingrediëntenlijst die zo kort mogelijk is en producten bevatten zo min mogelijk geur-, kleur- en smaakstoffen en geen toegevoegde (geraffineerde) suikers. Die andere 20% hoef je niet zo nauw te kijken en vooral te eten waar je zin in hebt en blij van wordt.

Ik wil je op I Love Health inspiratie geven voor die 80% van je gezonde tijd. Die andere 20% kun je prima invullen met je eigen guilty pleasures. Al hoef je je daar helemaal niet schuldig over te voelen, want de balans is perfect als je die andere 80% van de tijd gezond invult!

Liefs,

Daisythe chillhouse canggu, bali. slowjuice, daisy