8 goedkope ‘superfoods’

Food, Health  /   - 

Inmiddels raken we steeds meer bekend met superfoods. Denk maar aan de blogposts die voorbij zijn gekomen over bijvoorbeeld chia zaad, spirulina en tarwegras. Superfoods worden met recht superfoods genoemd, omdat ze grote hoeveelheden voedingstoffen bevatten. Dus veel mineralen, vitaminen, eiwitten, antioxidanten en meer. Naast al deze voordelen, kleeft er vaak ook één nadeel aan: de superfoods kunnen behoorlijk prijzig zijn. En dat schrikt velen van ons wel een beetje af merk ik. Gelukkig vind je ook onder de meer gangbare voeding ware health boosters die ook nog eens lief zijn voor je portemonnee! Deze lijst bevat 8 soorten voeding die je overal kunt krijgen en bomvol gezonde eigenschappen zitten. Inslaan zeg ik!

De goedkope superfoods

 1. Havermout
  Return of the oatmeal! Hoewel havermout misschien niet zo sexy klinkt, is havermout terug van weggeweest! Je dag begint goed en lekker met een bordje havermout. Het zorgt voor een lang verzadigd gevoel en het voorkomt stijgingen van je bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevat havermout veel vezels die je darmen aan het werk zetten. Als klap op de vuurpijl is het ook nog eens rijk aan vitamine B1, fosfor en magnesium. Hier vind je lekker ontbijtrecepten met havermout. Goedkope super food havermout
 2. Banaan
  Hoewel er redelijk wat suiker in een banaan zit, is het ook een goede bron van vitamine C, wat een boost aan je weerstand geeft. Andere goede stoffen in deze zoete vrucht: B3, B6, A, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, tryptofaan en selenium. Zit je in een drukke periode? Het tryptofaan in bananen helpt je weer ontspannen. Dat herinnert mij aan mijn eindexamens (way back…). Toen werd mij ook geadviseerd een banaan tijdens mijn examens te eten, zodat ik minder gespannen zou zijn!
 3. Citroen
  Je kunt je dag niet beter beginnen dan wanneer je start met een groot glas warm water met een halve uitgeperste citroen. Citroenen hebben een reinigende werking en zetten je stofwisseling aan de gang. Ook handig voor als je een kilootje kwijt wil.
 4. Groene bladgroenten
  Sla, boerenkool, spinazie… Groene bladgroenten zijn toppers op het gebied van vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten in verhouding tot andere groenten veel vitamine A, C en K en wist je dat ze ook een goede bron van calcium zijn? Daarnaast hebben groene bladgroenten een extra ontgiftende werking en zitten ze vol ijzer. Need I say more? Tip: mix ’s ochtends een handje spinazie door je smoothie (met fruit), en je hebt al een portie binnen! Goedkope super food spinazie
 5. Avocado
  Deze groene vrucht zit bomvol gezonde vetten en kalium, een mineraal dat je beschermt tegen een hoge bloeddruk. De goede onverzadigde vetten in avocado zijn onder andere belangrijk voor een goed immuunsysteem en het reguleren van je hormonen. Je kunt deze power vrucht dus met een gerust hart dagelijks eten. (Al zou ik maximaal een halve per dag eten.)
 6. Kiemen
  Kiemen zijn de enige voedingsmiddelen die doorgroeien nadat je ze in de supermarkt hebt gekocht. Dat zegt al veel over hoe gezond ze zijn! Een bakje alfalfakiemen, radijskiemen of taugé kost maar een paar euro en je kunt ze praktisch overal bij eten. Kiemen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten (goed voor je huid!), ze versterken je immuunsysteem en ondersteunen je spijsvertering.
 7. Noten
  Noten zijn één van mijn favoriete tussendoortjes omdat ze goed vullen, gezond zijn en nooit vervelen. Meestal eet ik een paar noten in combinatie met een appel. Gezond combi! Amandelen, walnoten, paranoten, hazelnoten… Ze zijn stuk voor stuk een bron van goede onverzadigde vetten en vitaminen en mineralen zoals kalk, kalium, fosfor en vitamine E en B. Al deze fijne voordelen gelden overigens alleen voor ongezouten en ongebrande noten, dus niet voor die zak borrelnootjes. Diverse biologische noten zijn via de webshop van I Love Health verkrijgbaar! Goedkope super foods
 8. Lijnzaad
  Dit zaadje staat de laatste tijd een beetje onterecht in de schaduw van zijn goede vriend chia zaad. Lijnzaad is namelijk prima te gebruiken als budget proof alternatief om je omega-3 vetten pijl op te krikken en tegelijkertijd je darmflora te ondersteunen. Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt als je lijnzaad gebruikt. Ik eet al minstens 2 jaar lang elke ochtend door mijn bioagarde, smoothie of groentesap een schepje lijnzaad en ik heb er veel baat bij. Ook verkrijgbaar via webshop I Love Health.

Uiteraard zijn bovenstaande voedingsmiddelen geen échte superfoods (volgens het boekje), maar ze zijn wel waanzinnig gezond. Laat je budget het dus niet toe om de vaak wat prijzige superfoods uit de bio winkel te kopen, dan zijn dit hele goede alternatieven.

Dit lijstje met ‘bijna-superfoods’ vond ik op Culy.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties

 1. Mooi lijstje! Ik ben het met je eens dat er genoeg Superfoods zijn die helemaal niet veel hoeven te kosten. Vaak groeien deze dichter bij huis dan wij zelf denken. Wat betreft over de lijnzaad is het je beter voor je lichaam om de gebroken versie te kopen zodat je darmen het dan kunnen op nemen. Dit kun je zelf het beste pletten met een vijzel of een molentje. (Molentje werkte bij mij effectiever, maar het blijft plakken door de oliën die dan vrij komen).

 2. Handige lijst…ik zie van jou toch ook wel een boekvorm in de winkel verschijnen!! Je schrijft zo makkelijk en ik check nog steeds dagelijks wat je te melden hebt dus als je ooit iets gaat uitgeven ben ik een van de eerste die het gaat kopen. Blijf doorgaan zo!!

  1. Hi A,
   Wat leuk om te horen!!! Super compliment 🙂 Wie weet! Zou ik natuurlijk wel heel leuk vinden, een eigen boek! 😉
   thnx, Daisy

 3. Mooi overzicht! Als je andere superfoods goedkoper wilt kopen, kun je terecht op superfoodoutlet.nl Ik bestel daar ook, producten zijn er niet minder om! Worth checking out!

 4. Jouw blog leest prettig en is zeer leerzaam. Na het lezen van dit artikel was ik blij en trots, 7 vd 8 puntjes doe ik al.. Alleen de ‘kiemen’ moet ik nog oppakken. Dank je wel en ik kijk uit naar het volgende artikel.