Havermout als ontbijt is het helemaal. Het klinkt je misschien wat ouderwets in de oren. Maar ‘ouderwets’ eten is helemaal zo gek nog niet. Vaak is dit namelijk wel puur en echt, in tegenstelling tot wat we tegenwoordig in de suup kunnen vinden. In de tijd van onze oma’s was er immers nog (bijna) geen fabrieksvoedsel. ‘Die goeie ouwe tijd…’ is zeker op zijn plaats als we het hebben over onze voeding! Havermout is niet bepaald sexy (het had voor mij een behoorlijk geitenwollensokken-imago), maar voedzaam en gezond is het zeker! Op Vogue.nl vond ik een erg interessant artikel over havermout. En dat wil ik jullie natuurlijk niet onthouden! Je leest alles over de voedzaamheid van havermout en er worden drie havermout recept variaties genoemd: een uitgebreide, snelle en koude versie. Plus suggesties voor heerlijke en gezonde toppings voor in je pap.
Ik heb al een paar havermout recept variaties geprobeerd, en ik ben fan. Ik zit hartstikke vol na een bordje en heb energie voor tien. Ook erg fijn: Ik denk niet na een uurtje alweer aan mijn volgende maaltijd, het geeft echt een verzadigd gevoel.
Kate Moss zweert erbij: ontbijten met een bord havermout
Groot gelijk. Met een beetje fantasie zit je vanaf nu iedere ochtend aan een gezond en lekker ontbijt. Want havermout brengt je metabolisme op gang, schudt je spijsvertering wakker en zorgt op die manier voor betere prestaties en optimale concentratie. Oma zei het niet voor niets: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. Havermout, ofwel oatmeal, zit boordevol ijzer, B-vitaminen, fosfor, magnesium, vitamine E en avenanthramides die de huid kalmeren, rode plekjes tegengaan en jeuk verminderen (een stofje dat daarmee niet voor niets een populair ingrediënt is van huidmaskers en -crèmes). Bovendien zorgen de vele vezels en lage glycemische index voor een lang verzadigd gevoel en een constante toevoer van energie, in plaats van de pieken die sugar snacks veroorzaken.
Het lijkt saai, telkens weer die pap − maar door af te wisselen met (gezonde!) toppings breng je eenvoudig veel variatie op de kaart: denk aan vers en gedroogd fruit, kaneel, vanille en speculaaskruiden, allerlei noten en zaden, verschillende soorten melk (amandel-, hazelnoot-, soja-, geiten- of rijstmelk) en zoetigheid als ahornsiroop, honing of agave-nectar.
Mijn favorieten? 1. Havermout met geroosterde kokos flakes, amandelsnippers, mango en geprakte banaan (wat een uitstekend, natuurlijk zoetmiddel is); 2. een combinatie van bosbes, pecannoten en ahornsiroop; 3. verse granaatappelpitjes met hazelnoot, honing en lijnzaad.
2 x havermout recept
Recept 1: Slow havermout pap
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe mocht de pap te dik worden. Als de havermout klaar is voeg je een snuf zout toe (optioneel) en laat je het nog een paar minuutjes na wellen. Roer los met een scheut melk en voeg toppings naar smaak toe.
Recept 2: Quick havermout pap
Meng de havermout met de melk en een snuf zout in een kom en verwarm circa drie minuten op 600 Watt in de magnetron. Blijf erbij staan en roer tussentijds even door. Als de pap klaar is roer je het los met een scheut melk en kunnen de toppings erdoor.
Recept 3: Cold havermout pap
Meng de havermout met de melk, een halve geraspte appel, lepel chia– of lijnzaad, een in stukjes gesneden medjool dadel en gedroogde vijg en laat een nacht lang in de koelkast weken. ’s Ochtends even losroeren, extra melk en toppings toevoegen et voilà!
Alle recepten zijn voor 1 portie.
Bron: Vogue
Op de foto’s in dit artikel zie je heerlijke voorbeelden van havermout recept ontbijtjes, mét gezonde toppings. Van boven naar beneden gaat het om de volgende ingrediënten:
- Havermout met geroosterde kokos flakes, amandelsnippers, mango en geprakte banaan;
- Havermout met verse granaatappelpitjes met hazelnoot, honing en lijnzaad;
- Havermout met bosbessen, pecannoten en ahornsiroop.
Je kunt zelf kiezen welke bereidingswijze je kiest: slow, quick of cold.
Eet smakelijk (en gezond)!
Als jij nog een goed, lekker en gezond havermout recept voor ons hebt, ben je natuurlijk meer dan welkom deze te delen in de comments hieronder!
https://128.199.191.147