Be healthy en eet noten!

Food  /   - 

Noten zijn hartstikke goed voor je! Geen zoute pinda’s, gele M&M’s en hazelnootpasta. Maar wel ongebrande en ongezouten soorten als walnoten, amandelen, paranoten en hazelnoten.

Waarom zijn noten gezond?

Het zijn eigenlijk de ‘zaden’ van een plant en bevatten alles wat een plant nodig heeft om te groeien en gezond te zijn. En datzelfde geldt voor het effect dat ze op ons hebben. Ze bevatten vitaminen, mineralen en goede (onverzadigde) vetten. De goede vetten zorgen voor een verlaging van het cholesterolgehalte waardoor het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Walnoot hart

Ook zijn ze rijk aan eiwitten. Eiwitten dragen bij aan de bouw, het herstel en de groei van je lichaam. Daarom eten fanatieke sporters veel eiwitten, zoals kwark, kip, eieren en eiwit shakes. Allemaal om het spierherstel te bevorderen. Maar ook als je niet zo veel sport heb je eiwitten nodig. Plantaardige eiwitten vind je onder andere in noten. Goed om hiervan dus voldoende te eten!

Noten & vegetariërs

Voor vegetariërs zijn noten ook een echte aanrader, omdat zij vaak een tekort aan eiwitten hebben omdat ze geen vlees eten. Met noten kun je dat goed compenseren. Ze bevatten namelijk bijna net zoveel eiwit als vlees, vis en kip.

Door het hoge vetgehalte bevatten ze wel meer calorieën dan een biefstukje of kippetje. Ga er daarom niet helemaal los mee, maar houd het bij een bescheiden handje per dag.

Je kunt ze ook in een salade verwerken of combineren met een gezond tussendoortje als een appel.

Gezonder zondigen met noten

We weten allemaal heus wel dat het beter is om niets ongezonds te eten. Maar hé, kom op. We zijn ook maar mensen en willen af en toe gewoon iets ‘slechts’. Om de schade dan te bepreken raad ik aan om noten in je zonde te betrekken. Zo is pure notenchocolade minder slecht dan een gewone reep melkchocolade. En gele M&M’s (met nootjes) zijn ook verstandiger dan de bruine. De noten in de chocolade geven het namelijk meer eiwitten.

Niet elke noot is goed zoals ik hierboven al aangaf. Maar de nootjes in onderstaand lijstje zijn in elk geval goede exemplaren en echte aanraders! Niet alleen om bovenstaande redenen, maar elk hebben ze ook nog een extra bijzondere functie.

Amandelen Amandelen

De amandel is echt een beauty food. Amandelen bevatten van alle noten de meeste vezels, dus zorgen ze ook voor het uitscheiden van afvalstoffen en laten jou zo met een stralende huid achter. De amandel wordt daarom ook veel in beauty producten gebruikt. De vitamine E in deze noot houdt je huid elastisch en de anti oxidatieve werking ervan helpt schadelijke invloeden van buitenaf tegen te gaan. Let op, kauw wel goed op amandelen, want ze verteren lastig.

Walnoten Walnoten

Mensen met stofwisselingproblemen of last van opstopping kunnen veel baat hebben bij het eten van walnoten, omdat ze de darmen stimuleren.

Hazelnoten Hazelnoten

Deze bruine nootjes bevatten erg veel proteïnen, complexe koolhydraten, ijzer, vezels, calcium en vitamine E. Eet je weinig tot geen vlees, raad ik je hazelnoten zeker aan.

Paranoten Paranoten

Deze nootjes zijn super gezond doordat de bomen waar ze aan groeien zich wortelen in een zeer vruchtbare en schone grond. Hierdoor nemen ze veel goede stoffen op, waaronder selenium. Dit mineraal komt in onze voeding weinig voor, maar heb je wel dagelijks nodig! Eet daarom enkele paranoten per dag. Geen handenvol van deze noot alsjeblieft, want een overschot aan selenium is zeker niet goed voor je.

Ik koop mijn noten bijna altijd op de (Albert Cuijp) markt, maar je kunt ze ook gemakkelijk online bestellen bij bijvoorbeeld de Notenstore.

Wat is jullie favoriete noot? En waar kopen jullie ze?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Deze Noten zijn zoooooooo verslavend lekker… als ik eraan begin kan ik slecht stoppen hoor… mjammieeee!! ik eet er al snel veel te veel in 1 keer…oeps …