Supersnacks als gezonde tussendoortjes

Food  /   - 

Sommige mensen hebben voldoende aan een ontbijt, lunch en diner. Maar ik heb echt meer nodig dan dat. Zowel ’s ochtends als ’s middags móét ik ook een tussendoortje. Ten eerste om dat ik dan echt weer honger heb (“honger kennen ze alleen in derde wereld landen”, zou mijn moeder zeggen – maar je begrijpt wat ik bedoel toch?). En ten tweede omdat het veel beter voor je is om vaker kleinere porties te eten, dan jezelf drie keer per dag helemaal vol stoppen en daar op teren. Gezonde tussendoortjes it is!

Maar niet alleen de frequentie van je maaltijden is belangrijk, natuurlijk ook de kwaliteit ervan. En dat laat op tussendoortjes-vlak vaak nogal te wensen over. Liga’s, eierkoeken, Sultana’s, ontbijtkoek, Snack-a-Jacks… just to name a few. Lekker? Ja hoor. Gezond? Volgens de ‘Ik kies bewust’-logo’s wel. Maar ik heb daar mijn vraagtekens bij. Ook al zijn ze calorie- of vetarm, er zit maar weinig in wat echt iets doet voor je lichaam. En nee, die lijst met E-nummers op de verpakking doet niets voor je. In tegendeel, je kunt ze beter vermijden. Deze snacks voor tussendoor zijn vaak juist ‘lege’ koolhydraten die je trek alleen maar erger maken.

Het is belangrijk dat ook je tussendoortjes bestaan uit de juiste verhouding koolhydraten en eiwitten, zodat ze je honger stillen i.p.v. aanwakkeren (zoals eierkoeken en Sultana’s doen). Ik heb een lijstje samengesteld met gezonde tussendoortjes die je een verzadigd gevoel geven, je bloedsuikerspiegel niet laten schommelen (zodat je geen energie dip krijgt!) en ook nog eens hartstikke lekker zijn! Hummus dip en wortel en paprika als gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes

 • Wortels of paprika met hummus dip;
 • Gekookt eitje (hard is wel zo makkelijk) op twee rijstwafels (van zilvervliesrijst of quinoa);
 • Appel/handjevol bosbessen (of ander fruit) met een stuk of zes noten (bijv. amandelen/walnoten);
 • Halve avocado uitgesmeerd op een zuurdesem boterham met snufje zeezout;
 • Zuurdesem boterham met laagje hummus en plakje gerookte zalm;
 • Halve komkommer met hummus en wat olijfjes;
 • Volkoren cracker met pindakaas;
 • Rijstwafel met amandelpasta (sorry chocolat-lovers: Nutella komt niet in dit lijstje voor…);
 • Klein bakje yoghurt (bij voorkeur natuur yoghurt) met een in stukjes gesneden appel en twee eetlepels sesamzaad en een snufje kaneel;
 • Volkoren cracker met hüttenkase, vers gemalen peper en plakjes komkommer;
 • Hardgekookt eitje.

Avocado als gezonde tussendoortjes

Natuurlijk is alleen een appeltje als tussendoortje ook harstikke gezond, maar als we kijken naar het krijgen van een verzadigd gevoel en geen schommelingen van je suikerspiegel (dat van die energiedip), dan zijn bovenstaande snacks perfect. De juiste verhouding koolhydraten en eiwitten is the key. Vandaar dat je bij een appeltje het beste ook wat noten kunt eten. Give it a try. Ik doe al een jaar niet anders meer met mijn gezonde tussendoortjes en ik merk echt verschil qua honger en energie. Zeker de bekende 16.00 uur dip heb ik niet meer.

Bron: Amber Albarda – Eet jezelf mooi, slank & gelukkig

Ken jij nog lekkere en gezonde tussendoortjes? Zo ja, deel ze vooral in de comments of via info@ilovehealth.nl. Wie weet kan ik ze gebruiken op de site! En anders help je elkaar met goede tips. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 1. Ik denk dat ik voortaan een hele koelbox naar mn werk moet meenemen 😉 maar ga het zeker proberen. Nu twee weken gezond en bewust aan het eten en ik merk inderdaad dat ik meer energie heb. Af en toe wel de 16.00 uur dip maar ga die appel met noten eens proberen. Huttenkase rocks sowieso 🙂 Wederom nuttige informatie en leer zo op een leuke en relatief makkelijke manier hoe je gezond en gebalanceerd kunt eten!

  1. Haha, ligt er niet genoeg in de koelkast op werk? Of maakt chef geen I Love Health verantwoorde lunches voor je 😉 Super goed dat je zo lekker bezig bent! Het zijn maar simpele tips, maar met een fijn effect vind ik zelf. Keep up the good work! x