Top 10 voeding voor een jonge huid – PART 1

Beauty, Food, Health  /   - 

Skip de zon, alcohol, roken en suiker. Dat was min of meer de boodschap uit mijn vorige post. Tenminste, als een gezonde, jonge huid op je wishlist staat. Voor velen doffe ellende als ik de commentaren mag geloven. Gelukkig is er ook goed nieuws! Je kunt met de juiste voeding namelijk ook dat mooie, gladde, gezonde velletje een beetje helpen. Je haalt je beauty producten dus niet meer bij Kruidvat of Douglas, maar gewoon bij de suup op de hoek!

Eerst een paar belangrijke woorden om te kennen, zodat je de rest beter begrijpt:

  • Vrije radicalen: ontstaan door bijv. roken, vervuiling in de stad, barbecueën, frituren; overal waar een vorm van verbranding aanwezig is). En zijn slecht voor je huid.
  • Antioxidanten: bestrijden en beschermen tegen teveel vrije radicalen waaraan je huid wordt blootgesteld. De bekendste antioxidanten zitten in vitamine C & E, bètacaroteen en zink. Antioxidanten zijn dus goed voor je huid.
  • Collageen: is belangrijk voor een stevige, gladde en volle huid. Collageen is het voornaamste structuurgevende eiwit van de huid.

Chocolade voor een jonge huid

We beginnen gewoon gelijk met het beste nieuws: Chocolade is goed voor je huid en fantastisch tegen rimpels. Twee uur nadat je een dosis cacao hebt ingenomen verdubbelt de hoeveelheid zuurstof die het bloed naar je huid vervoert door de polyfenolen die in cacao zitten. Belangrijk is wel om voor pure chocolade te kiezen, hoe puurder hoe beter. Kies voor een variant met meer dan 70% cacao. Dit zit namelijk vol met flavonoïden, wat hele goede antioxidanten zijn. En we houden natuurlijk van antioxidanten als we een mooie huid willen! Beste optie is by the way 70% pure choco met hazelnoten. Komt dat even goed uit…

Chocolade en amandelen voor een jonge huid

Amandelen voor een jonge huid

Het hoge vitamine E gehalte in amandelen zorgt voor elasticiteit van je huid en de antioxidanten in vitamine E helpen schadelijke invloeden van buitenaf (zon, milieuvervuiling, etc.) tegen te gaan. Ook zitten er veel vezels in amandelen, want helpt bij het vervoer van afvalstoffen uit je lichaam. Met als gevolg een mooie huid. Neem dagelijks een klein handje amandelen (6 a 7 stuks). Ga niet gelijk helemaal los op noten, teveel is dan weer niet goed.

Avocado’s voor een jonge huid

De avocado wordt ook wel de meest voedzame vrucht ter wereld genoemd. Niet meer dan terecht als je het mij vraagt. De goede vetten, vezels en vitamine E in avocado zijn echte oppeppers voor je huid. Ze hydrateren en vitamine E beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook hiervoor geldt, ga je niet helemaal te buiten aan avocado’s, maar een half avocadootje per dag is hartstikke goed. Ik vind het zelf heerlijk om op een cracker te smeren i.p.v. boter. Plakje kipfilet erover, tomaatje en gaan!

Avocado is goed voor een jonge huid

Wortels voor een jonge huid

Ja wel, een lekker worteltje helpt ook al bij het krijgen van een prachtig velletje, en wel om meerdere redenen. De antioxidanten in bètacaroteen versterken je huid en hebben een helend effect. De vitamine A zorgt juist voor je ‘binnenhuid’. En het mineraal silicium in wortels vertraagd het verouderingsproces van je huid, is goed voor je collageen en heeft een positief effect op acne en psoriasis. Ik eet wortels vaak als middag tussendoortje met een hummus dipje. Lekker!

Aardbeien voor een jonge huid

I love aardbeien! Ik kan niet wachten tot het weer zomer is en ze volop in de winkels liggen voor een vriendelijker prijsje dan nu. Behalve lekker zijn aardbeitjes ook goed voor je huid, o.a. dankzij de rode kleur. Die beschermt namelijk tegen vrije radicalen. En de vitamine C in aardbeien stimuleert de aanmaak van collageen.

Aardbeien voor een jonge huid

Gelukkig is het nogal een lijst met voeding die een positief effect hebben op je huid. Daarom volgt binnenkort PART 2 van deze lijst!

Staan deze beauty foods al bij jou op het menu? Het zijn gelukkig hele normale, goed verkrijgbare en (redelijk) betaalbare foods. Geen excuus dus 😉

 

Ik ben voor dit artikel geïnspireerd door Amber Albarda. Wil je meer weten over haar visie op een healthy lifestyle en écht eten, dan is haar boek Eet jezelf mooi, slank & gelukkig een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *