Risotto met groene asperges, doperwten en basilicum-pistachepesto

Diner, Lunch, Recepten  /   - 

Het aspergeseizoen is begonnen. Heerlijk! Het “witte goud van Nederlandse bodem” is eindelijk weer in de schappen te vinden. We mogen een paar weken genieten van onze eigen witte asperges! Dat vraagt natuurlijk om asperge-inspiratie. Daarom bedacht Green Food Lab een paar ULTIEME asperge recept. Vandaag dit overheerlijke recept: risotto met witte asperges, doperwten en home made basilicum-pistachepesto. Deze romige risotto brengt deze groente tot z’n recht! Dit gerecht met groene én witte asperges is helemaal compleet met een zelfgemaakte basilicum-pistachepesto. Dat wordt genieten!

Ingrediënten risotto

voor 4 personen

  • 300 g risottorijst
  • 125 g witte asperges
  • 125 g groene asperges
  • 125 g pistachenoten
  • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • 50 g Flora Plant
  • 1 ui
  • 40 g verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 2 l water
  • 125 ml extra vierge olijfolie
  • 100 ml witte wijn
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Doe de pistachenoten samen met de basilicum, de helft van de Parmezaanse kaas, de knoflook en extra vierge olijfolie in een keukenmachine en mix tot een gladde pesto. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  2. Schil de witte asperges en snijd de onderkant van de witte en groene asperges af. Doe de asperges samen met de schillen en afsnijdsels in een ruime pan waarin ze in hun geheel plat kunnen liggen. Kook de asperges 10 minuten in ruim kokend water met een mespunt zout en de deksel op de pan. Zet het vuur uit, haal de groene asperges uit de pan en laat de witte asperges nog 10 minuten in de pan nagaren. Haal daarna ook de witte asperges uit de pan, voeg een blokje tuinkruidenbouillon toe aan de pan met water en gebruik de bouillon om de risottorijst in te garen.
  3. Breng de groentebouillon aan de kook en zet, wanneer het kookt, het vuur laag zodat het warm blijft maar niet kookt.
  4. Verhit een pan met dikke bodem op het vuur en snipper ondertussen de ui. Voeg, wanneer de pan goed heet is, de helft van de Flora Plant toe aan de pan en fruit hier de ui in totdat deze glazig begint te worden. Vervolgens voeg je de risottorijst toe en bak deze al roerend 3 minuten mee, blus af met witte wijn. Wanneer de wijn is opgenomen, voeg beetje bij beetje de bouillon toe aan de risottorijst en herhaal deze stap totdat de bouillon op is en de rijst gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  5. Zet het vuur uit en snijd de asperges in stukken van 3-4 cm en voeg deze samen met de overgebleven Flora Plant en geraspte Parmezaanse kaas toe aan de risotto. Roer het geheel goed door elkaar en serveer met de basilicum-pistachepesto.

Risotto met witte asperges, doperwten en zelfgemaakte basilicum-pistachepesto_staand

Liefs, de ILH redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *