Tempeh bacon (vegan) + BLT sandwich recept

Je maakt een hoop mensen blij met een plakje bacon bij een eitje of op een sandwich (zoals de klassieke BLT). Ik eet zelf weinig tot geen vlees, dus het is lang geleden dat ik bacon heb gegeten. Wij zijn aan de slag gegaan met een vega(n) alternatief voor bacon: tempeh bacon! Net even wat vriendelijker voor je summerbody en daarnaast natuurlijk voor de diertjes.

Tempeh is een product op basis van sojabonen, net zoals bijvoorbeeld tofu. De sojabonen worden gekookt en vervolgens wordt er een gezonde schimmelsoort toegevoegd waardoor er fermentatie plaats vindt. De fermentatie zorgt er daarna voor dat er een stevige ‘koek’ ontstaat. Tempeh neemt heel gemakkelijk smaken en kruiden op, dus is perfect om te marineren.

Ingrediënten tempeh bacon

 • 125 gram tempeh (een half blok)
 • 1 el sojasaus
 • 1 el olijfolie
 • scheutje olijfolie om de tempeh in te bakken
 • 1 el maple syrup (honing kan ook, maar dan is de marinade niet meer vegan!)
 • 1 tl paprikapoeder
 • zout

Bereidingswijze tempeh bacon

 1. Meng allereerst de sojasaus, olijfolie, maple syrup, komijnzaad en paprikapoeder. Het is het makkelijkst om dit in een ondiep bord of platte ovenschaal te doen, zodat je daarna de tempeh gemakkelijk kunt marineren.
 2. Snijd de tempeh in zo dun mogelijke plakken met een scherp mes.
 3. Marineer daarna de plakken tempeh ongeveer 5 minuten in de marinade.
 4. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de tempeh vervolgens op hoog vuur knapperig. Draai na ongeveer 2 minuten om. Let goed op dat de tempeh niet verbrand.
 5. Haal de tempeh uit de pan en laat afkoelen op een stuk keukenpapier. Zo wordt de tempeh lekker knapperig!
 6. Voeg tot slot naar smaak nog wat zout/peper toe.

Ready to eat!

Tip!

Inspiratie nodig? Maak een vegan BLT sandwich. Deze klassieker vind je op bijna iedere menukaart. Rooster 2 (volkoren) boterhammen in de rooster en besmeer daarna met een laag hummus. Beleg met ijsbergsla, tomaat en tot slot natuurlijk de tempeh bacon. Een fancy vegan lunch binnen no-time. 

tempeh bacon, BLT, bacon, vegan

Heb jij wel eens tempeh bacon gemaakt? Laat het mij weten in een reactie!

Liefs, Lindelotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *