Persoonlijk // Lavinia: Hoe ik mijn PCOS heb overwonnen #3

Health  /   - 

Een aantal weken geleden verscheen er een blog op ILH over de aandoening PCOS, ofwel het polycysteus ovarium syndroom. Een syndroom dat enkel bij vrouwen voorkomt. Nooit van deze term gehoord? Dat verbaast ons niets. PCOS is een weinig besproken en vrij onbekende aandoening. En dat terwijl de symptomen een grote impact kunnen hebben op je gezondheid (zoals onvruchtbaarheid). Wij vinden dat dit onderwerp meer aandacht verdient. In deze blog legden we uit wat deze aandoening nu precies inhoudt, en wat de oorzaken en symptomen zijn.

Persoonlijke verhaal Lavinia

Naar aanleiding van die blog, zocht Lavinia (31) contact met de redactie van ILH. Lavinia heeft PCOS, en wilde graag haar persoonlijke verhaal delen. Onwijs dapper van haar, maar vooral natuurlijk heel erg goed. Het eerste en tweede deel van haar verhaal staan inmiddels online. Vandaag lezen we haar laatste blog.

Hoe gaat het nu met Lavinia en hoe gaat ze om met PCOS?

Mijn symptomen die ik eerder beschreef in de tweede blog, zijn inmiddels sterk verminderd! Ik heb ook geen extreme eetbuien meer, omdat ik mijn bloedsuikerspiegel in balans houd door de juiste voeding te combineren met elkaar. En weet je wat ik het allerfijnste vind, naast mijn regelmatige cyclus? Dat de haargroei op plekken waar je dat echt niet wilt, is afgenomen en bijna weg is! Het lastigste van alles vind ik het kwijtraken van mijn buikje, ondanks mijn gezonde levensstijl. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken! Gevalletje “letting go is the hardest part”? 😉

Hoe ik mijn PCOS op een liefdevolle, experimentele manier heb aangepakt:

  • Acupunctuur
  • Hormoonyoga, mindfulness 
  • Orthomoleculaire therapie
  • Mediteren (rust in mijn hoofd, stressregulatie) 
  • Voeding aangepast n.a.v. allerlei testen (alles biologisch, geen gluten, suiker, alcohol en koemelk. Check dit altijd eerst voor jezelf, ieder lichaam is anders!) 
  • Cycle Syncing, eten volgens de vier fasen binnen mijn cyclus
  • Mindful sporten en wandelen 
  • Sessies bij een psycholoog/coach 

“Ik neem alles in het leven met een schepje balans”

De combinatie van het lijstje hierboven heeft ervoor gezorgd dat mijn lichaam weer in balans is gekomen. Wees lief voor jezelf en probeer niet alles tegelijk te willen. Dan zie je ook niet wat wel of niet werkt. Ik zal mijn hele leven gevoelig blijven voor hormoonschommelingen dus ik neem alles in het leven met een schepje balans. Een glas wijn en een feestje horen er nog bij, maar wel met mate.  Lavinia fratzen, pcos overwinnen

Geef niet op!

Ik wil tegen alle vrouwen die aan het begin of midden in hun PCOS journey zitten zeggen: ‘als ik het kan, dan kun jij het ook!’ Ik keek veel te veel naar anderen en was jaloers op vrouwen die hun PCOS hadden overwonnen, in plaats van naar binnen te gaan en te voelen wat mijn lichaam mij wilde vertellen. Ik stel mijzelf nu vragen als: ‘wat voel ik?’ ‘Wat is voor mij de beste keuze?’ Ik heb moeten leren van mijn eigen gevoel uit te gaan en meer geduld te hebben. Al het verdriet, de frustraties en de vermoeidheid. Het brengt je uiteindelijk waar je wilt zijn en dan kijk je met zoveel trots op terug. Daarbij wil ik ook zeggen dat de reis nooit klaar is. Het is jouw levenspad en er zullen altijd bumpy roads zijn, maar als je kunt leren daar met een afstandje naar te kijken, dan kun je zoveel van jezelf leren. Er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

Volg mij op Instagram (@laviniacooks) voor een kijkje in mijn dagelijkse leven als foodie, private chef, receptontwikkelaar (PCOS proof) en inspirator. Mijn vernieuwde website/platform met nog meer health tips & ebooks zal eind van de zomer af zijn. Daarnaast ben ik bezig met een boek omtrent mijn persoonlijke ervaring met PCOS, inclusief bijbehorende recepten. Binnenkort vertel ik hier meer over! 

Denk je dat jij PCOS hebt? Ga dan naar de huisarts/gynaecoloog voor een diagnose en kijk vanaf daar welke behandeling je wilt inzetten om het te verhelpen, of dit nu alternatief of regulier is. 

Liefs,

Lavinia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Zelf heb ik lichte pcos. Ik wist niet dat mijn vermoeidheid in de middag hier mee te maken heeft. Ga toch eens na de vakantie verder onderzoek naar doen.