6x tips voor de feestdagen // X-MAS PROOF MET ILH

Food, Health, Sport  /   - 

December. De feestdagen. You love it or hate it. Ik vind het een heerlijke maand. Alle gezelligheid, kaarsjes, familie, cadeautjes, kerstboom… I love it all! Natuurlijk ook een maand met een hoop verleidingen. Te beginnen met de kruidnootjes van Sint. Heerlijk, op kantoor vliegen de kruidnoten er door heen. Opgevolgd door de gezellige kerstborrels, inclusief de nodige alcoholische versnaperingen en lekkere hapjes. En dan moet de kerst nog komen. Kerst staat veelal in het teken van een borrel hier hier, familie brunch daar, 6 gangen diners, lekkere hapjes, over-heer-lijke desserts en wijn. Veel wijn. En dan kunnen we vijf dagen uitbuiken tot Oud & Nieuw: hello oliebollen, appelflappen en champie!

Maak je daar vooral niet te druk om. Ik heb ook jaren gekend waarbij ik de feestdagen/weken echt een crime vond. Zoveel verleidingen. Heilig overtuigd dat ik minstens 5 kilo aan zou komen. Niet nodig. Wij geven jou 6 tips om de feestdagen relaxed door te komen en vooral: de genieten. Zo kom jij de feestdagen door, zonder alles te hoeven laten staan.

Tip 1: Boodschappen tijdens de feestdagen

In december ligt de hele suup vol met verleidingen. Chocoladeletters, spijsbrood,, kaasfondue, you name it. Loop vooral niet heel hard langs die schappen. Want als je dan eenmaal wel zwicht voor de verleiding, is de kans groot dat er gelijk 2 zakken pepernoten doorheen gaan. Sta jezelf een handje pepernoten en dat glaasje wijn toe. Dan maak je het jezelf het makkelijkst en het leukst.

En als je dan boodschappen gaat doen: eet voordat je boodschappen gaat doen. Een knorrende maag is funest voor een gezonde boodschappenronde. Met een volle maag ben je veel beter bestand tegen alle lekkere maar ongezonde dingen die in december aangeprijsd worden.

Tip 2: Thuis lekker gezond

Eet op de dagen dat je ‘gewoon’ thuis eet en geen gezellige december verplichtingen hebt, gewoon lekker vers en gezond. Veel groentes, vitamientjes, fruit en verse producten. Een valkuil voor velen is de gedachte: “Ach… ik ben deze dag/week/maand al zo slecht bezig, dan kan dit er ook nog wel bij. En sporten heeft ook geen zin meer…”. Nee vriendin! Alle kleine beetjes helpen.

Tip 3: Luister naar je lichaam

Jezelf helemaal te buiten gaan aan het kerstdiner en vervolgens opgeblazen buik en een misselijk gevoel op de bank ploffen. Dat is niet helemaal de bedoeling. Als je je zo ellendig voelt na een maaltijd, betekent dat dat je voorbij bent gegaan aan wat je lichaam je vertelt. Ontzeg jezelf daarom ook niet te veel, want grote kans dat je dan volledig losgaat als het eindelijk ‘mag’ van jezelf. Neem dus vooral in de weken voorafgaand aan 5 december en de kerstdagen zo nu en dan wat lekkers. Dan is het allemaal ook niet meer zo spannend op dat moment.

feestdagen, tips, genieten, kerst

Tip 4: Alcohol

Een gevoelig punt. Ik zie je bijna schrikken. Don’t worry. Een decembermaand zonder een bubbeltje of lekker glas rode wijn, is geen decembermaand als je daar lekker van geniet. Dus ik ga je heus niet adviseren geheelonthouder te worden. Maar ik geef je wel tips.

Een goede tip is om na elk glas alcohol, een glas water te drinken. Niet tegelijkertijd, maar erna. Zo doe je langer met een glas. Ben je een bierdrinker? Leng dan je fluitje aan met spa rood. Klinkt idioot (althans, dat vond ik), maar in Breda is het een grote hit. En we noemen het ‘de waterzak’… Wees Brabants hip en gezond, en bestel een waterzak! 😉

Voel je vooral niet ‘verplicht’ om te drinken. Niks moet. Je avond is ook leuk als je dat wijntje overslaat. Laat niemand je vertellen dat je ‘saai’ bent en doe gewoon lekker wat goed voelt voor jou.

Tip 5: Bewegen tijdens feestdagen

Beweeg tussendoor! Een rondje wandelen of hardlopen is goed voor je lijf én hoofd en het kan overal. Doe, net als de rest van het jaar natuurlijk, zo veel mogelijk op de fiets of lopend. Ga lekker op de fiets je kerstcadeautjes kopen en wandel naar de suup. Laat de auto wat vaker staan, en pak de trap i.p.v. de lift.

Tip 6: Rust tijdens de feestdagen

Ook een goede tip: zorg voor ontspanning. Maak jezelf niet te druk en probeer niet ál te veel te stressen over de kalkoen in de oven. Het gaat om de gezelligheid. Slaap voldoende, zorg voor minimaal acht uur slaap per nacht. Rust lekker uit!

Waar het dus vooral om draait is: genieten. Wat zijn jouw tips tijdens de feestdagen?

Liefs, ILH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 1. Zoals mijn geneeskunde docent afgelopen week zei: “het gaat er niet om wat je tussen kerst en oud&nieuw eet, maar wat je tussen oud&nieuw en kerst eet”.

 2. Lieve Dais,

  Wow! Precies een jaar verder…..gefeliciteerd en super dat het zo goed gaat! Zelf mijn vriendinnetjes uit het zuiden nemen mijn tip om ilovehealth te volgen ter harte!
  Super leuk toch!

  Geniet van de feestdagen en jammer dat we elkaar dit jaar niet meer zien!

  Keep up the good work en op naar 2014!
  Wellicht samen de 1/2 marathon lopen?

  X

  1. Hey Anouck!
   Wat lief!!!!!! Thanks!
   Halve marathon gaan we zeker doen! Ik had er van de week ook al met Maik over. Even een leuke locaties uitzoeken toch?
   Fijne kerstdagen xxxxx