Mijn ervaring met intermittent fasting

Food, Health  /   - 

Intermittent fasting. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Eerder verscheen op I Love Health een blog over intermittent fasting, geschreven door onze Mirte. Hier lees je wat intermittent fasting is én of het gezond is. Ik werd nieuwsgierig en was benieuwd wat voor effect IF op mijn lichaam en mind zouden hebben. Ik ging er mee aan de slag, en deel maar al te graag mijn ervaring met intermittent fasting met jullie. Lees je mee?

Nog even in het kort…

Nog even heel kort: Intermittent fasting is een voedingspatroon waarbij met tussenpozen gevast wordt. Je eet voor een bepaalde tijd niets  om vervolgens in een relatief korte tijd zo veel mogelijk te eten om toch zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen. Waarom zouden mensen dat doen? Nou, bijvoorbeeld om af te vallen, processen in je lichaam op gang te brengen, vetverbranding stimuleren, stofwisseling versnellen en meer rust te krijgen omtrent eten. Voor alle ins and outs over IF, wijs ik je graag naar de blog van Mirte. 

Mijn ervaring met intermittent fasting

Nadat ik mij er in had verdiept, werd ik nieuwsgierig. De manier waarbij je je eetmomenten beperkt tussen 12:00 en 19:00 uur ’s avonds sprak mij het meeste aan. Maar tegelijkertijd bleef ik een beetje huiverig. Allereerst is ontbijt echt mijn lievelingsmaaltijd van de dag, dus waarom zou ik die skippen?! Daarbij vroeg ik mij af of ik mij dan niet slap zou gaan voelen gedurende de ochtend. Laat staan hangry worden 😉 Tot slot heb ik wel eens eerder geschreven over hoe ik leerde om vrij eten. Jarenlang legde ik mijzelf allerlei regeltjes op, tot ik echt diep in de put zat. Never back down… Maar de nieuwsgierigheid won het. Ik ben mijzelf bewust van mijn gedachtes en  ik nam mijzelf voor om het een kans te geven. Zodra ik er te veel op zou gaan focussen, zou ik het gewoon weer los laten. Ik heb het 1 maand uitgeprobeerd en ik geef jullie een kijkje in wat ik daar van vond.

Week 1

Oke, toegegeven, ik moest een beroep doen op mijn doorzettingsvermogen. Ontbijt is echt mijn favo moment van de dag en ik vind het heerlijk om de dag op mijn gemak te beginnen met een ontbijtje. Ik heb opeens zeeën van tijd over. Beetje onwennig, wel lekker. Je weet dat je pas om 12 uur gaat eten, dus het is nog een ver-van-mijn-bed-show als om 7.30 uur de wekker gaat.  Omdat je er niet mee bezig hoeft te zijn, geeft het ook wel rust. Ik heb wel echt trek de eerste dagen. En in het weekend is het ook saai. Geen gezellig familie ontbijtje.

Ik merk dat ik de eerste dagen een stuk minder eet. Omdat het tijdsbestek waarin ik eet een stuk korter merk ik dat mijn calorie inname lager. Gevaar daarvan is dat ik dus onbewust te weinig eet, en ’s avonds heel veel trek krijg. De dagen daarop besluit ik om toch maar wat meer te eten tussen 12.00 uur en 19.00 uur.

Week 2

Ik kom wat meer in het ritme. Sporten vind ik wel minder prettig in de ochtend. Ik merk dat ik dan echt trek krijg en mij niet lekker voel. Kan ook tussen mijn oren zitten, maar zo heb ik het ervaren. Ik heb wel plots ruim de tijd ’s ochtends,  kan langer in bed blijven liggen en ben veel minder met eten bezig gedurende de ochtend, omdat ik weet dat ik toch pas vanaf 12.00 uur ga eten.

ervaring interemittent fasting, ontbijt
Week 3

I’m getting used to this. Ik heb ook steeds minder last van trek ’s ochtends. Ik eet wat meer tussen 12.00 uur en 19.00 uur. Na 3 weken kom ik er daarentegen wel vaak achter dat 19.00 uur vrij vroeg is. Met vriendinnen een terrasje pakken en borrelen zit er na 19.00 uur niet meer in. Ben en Jerry’s op de bank ook niet. Niet dat ik dit normaal elke avond doe, integendeel. Maar je mist het pas als het niet ‘kan’.

Week 4

Hoewel het mij inmiddels niet zoveel moeite meer kost, ben ik blij dat de maand bijna om is. Ik merk wel dat ik wat ben afgevallen, ik denk 1 á 2 kilo (ik sta nooit meer op de weegschaal). Aan de ene kant gaf het rust, aan de andere kant voelde ik weer hoe het is om de hele dag bezig te zijn met tijden en eten. Ongemerkt gebeurde dit toch.

Mijn conclusie

Mijn ervaring met intermittent fasting heeft dus 4 weken geduurd. Ik snap dat dit voor mensen zou kunnen werken, maar bij nader inzien past het toch niet helemaal bij mij. Misschien af en toe een periode, om bijvoorbeeld mijn calorie name ietwat te verlagen, maar ik geef dan toch de voorkeur aan gezond eten en doen wat goed voelt. Daarbij denk ik dat dit niet een lifestyle is voor een hele lange tijd, in ieder niet voor mij. Hoe meer iets niet mag, bijvoorbeeld eten na 19.00 uur ’s avonds, hoe meer het in mijn hoofd zat. Net als met die roze olifant 😉 Ik ga dus gewoon weer voor mijn favo ontbijtjes en een borrel op vrijdagavond. Want daar voel ik mij uiteindelijk het fijnste bij!

Heb jij ervaring met Intermittent fasting? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Laat een reactie achter!

Liefs, Lindelotte

Bron: Voedingscentrum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Intermittend fasting is echt lastig op een hoog koolhydraatdieet. Je hebt gewoon teveel schommelingen in je insuline en je wordt ook wakker met een laag bloedsuiker. Maar er is geen twijfel dat intermittend fasting heel goed voor je is.