Zijn light producten wel zo gezond?

Food, Health  /   - 

Veel diëten zijn gebaseerd op het eten van light producten. Elk zichzelf respecterend product in de supermarkt heeft tegenwoordig wel een light variant. Maar zijn light producten wel zo gezond? En zijn ze wel zo light als we denken? Ik ben van mening dat je light producten beter kunt laten staan en voor de normale (volle) variant kunt kiezen. Vaak zijn de suikers of vetten vervangen voor veel slechtere ingrediënten om het product toch enigszins eetbaar te maken. Ik zal je in dit artikel uitleggen waarom light eigenlijk helemaal niet zo gezond is.

Wat is light eigenlijk?

‘Light’ is een term die gebruikt mag worden als er minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suiker in het product zit vergeleken met een vergelijkbaar product. De fabrikant moet dan wel duidelijk op de verpakking aangeven voor welk aspect het woord light geldt.*

Vet of liever light?

Bijna iedereen denkt dat vet slecht voor je is. Een vet patatje oorlog… ja die kun je inderdaad beter laten staan. Maar je lichaam heeft (goede) vetten juist nodig. Sterker nog; je lichaam heeft vetten nodig om vet te verbranden! Het is daarom helemaal niet nodig om alle vetten uit een product te halen en het zo light te maken. Zeker niet als je bedenkt dat er allemaal (kunstmatige) toevoegingen in plaats van vet in het product worden gestopt, om het überhaupt eetbaar te maken. Light chips - light producten Denk maar aan al die slechte e-nummers en andere ellende. Als je vet uit het originele product haalt, blijft er namelijk weinig over en al helemaal niets eetbaars. In light chips wordt het vet bijvoorbeeld vervangen door koolhydraten (zetmelen) en eiwitten die ook energie bevatten. Soms nog wel meer dan de volle variant. Dan eet je dus minder vet, maar wel meer calorieën… Hetzelfde geldt voor suiker dat uit frisdranken wordt gehaald. Hiervoor in de plaats wordt je colaatje volgegooid met aspartaam, wat nog slechter voor je is dan suiker.

Light producten en afvallen?

Wil je een paar kilo afvallen en stap je daarom maar over op light producten omdat je zo sneller afvalt? Think twice. Velen foppen zichzelf door light producten te eten en te denken dat ze nog wel een paar hapjes extra kunnen nemen. Want hé, het is immers toch light?! Je eet daarom vaak meer van de light variant. En zo krijg je uiteindelijk soms nog meer calorieën binnen. En dat was nou net niet de bedoeling. Daarnaast krijg je van vetvrij (light) eten vaak alleen maar meer honger, omdat er niets in zit dat iets voor je lichaam doet. Je zou het lege voeding kunnen noemen.

Echt eten (i.p.v. light) en het eten van ‘goede’ vetten zijn juist de key om een paar kilo te verliezen. Bij het eten van deze vetten heb je langer een ‘vol’ gevoel en eet je uiteindelijk juist minder. Met goede vetten moet je denken aan vetten uit vette vis, olijfolie, noten, zaden en avocado’s. En met echt eten bedoel ik eten zoals het in de natuur te vinden is. Fruit, groenten, noten, zaden, vis, vlees, etc. Alles met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst.

Ik ben heel benieuwd of jij je hierin kunt vinden, of juist zweert bij een bepaald light product? Zo ja, welke en waarom? Laat je reactie gerust achter in de comments.

*Bron: Voedingscentrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 1. en zoals die optimal Griekse yoghurt zonder vet.. Is dat wel verstandig om te eten of kun je dat ook beter laten als je gezonder wil eten het lijkt me namelijk lekkerder dan normale Griekse yoghurt haha maar of het dan ook beter is betwijfel ik.

 2. Hallo, ik las net bij een andere blog een artikel ook over light producten en ik denk dat ze jouw artikel heeft gejat en hier een daar een ander woordje er tussen heb gezet. http://www.kristelovae.nl is haar blog. Ik vond dat jij het moest weten aangezien jij er wel hard heb gewerkt aan dit artikel en zij copy cat doet, wat helemaal niet mag.

  1. Hey Kimberley,
   Ik heb gelijk even een kijkje genomen en inderdaad, ze had mijn blog helemaal gekopieerd, zonder bronvermelding naar mijn site. Niet zo netjes. Maar in de tijd dat ik haar een berichtje wilde sturen, heeft ze het offline gehaald.
   Bedankt voor het attenderen!

   Groetjes,
   Daisy

 3. Cola Light zitten wel echt heeel weinig kcal, dus ik kies daar voor (ieder z’n keuze, ik vind de smaak gewoon lekker genoeg om dit af en toe te kiezen).
  Maar inderdaad wat je schrijft over light Chips, dan eet je er soms meer kcal dan bij gewone. Ik eet liever een handje volvette chips dan 4 lightzooi. 🙂

  1. Je hebt helemaal gelijk! Eten & drinken waar jij je goed bij voelt is het belangrijkste. Ik ben persoonlijk geen voorstander van de toegevoegde zoetstoffen in light drinks. Maar er zitten absoluut minder Kcal in dan in de normale variant. groetjes!

 4. Ik ben het hier gedeeltelijk mee eens.

  Light kaas bevat gewoon minder calorieën doordat er magerdere melk is gebruikt, dus waarom niet? Yofresh mayonaise is ook prima. Light mayonaise is daarentegen vaak weer onzin, om de redenen die je aangeeft. Dit is ook zo bij light chips. Ze mogen het label light dragen als er of 30% minder vet, of 30% minder suiker, of 30% minder calorieën inzitten dan in het normale product.

  Ik snap je argument tegen vervangen met extra eiwitten in stoppen niet. Ik heb het niet gezien, maar dit lijkt me juist goed. Om af te vallen zou ik zeggen, ga omhoog in je eiwitten en (overwegend onverzadigde) vetten, en minder je complexe koolhydraten. Vermijd suikers. (en krachttraining doen in plaats van uren op de crosstrainer staan!)

  Echt onomstotelijk bewijs dat aspartaam slecht voor je is, is er niet. Als je een colaatje wil, kun je beter voor de light variant kiezen. Je fopt je lijf wel en daardoor krijg je eerder trek.
  Er zijn tegenwoordig ook andere zoetstoffen waaraan minder schadelijke eigenschappen worden toegeschreven, zoals sucralose.

  Optimel producten zijn ook best prima, ondanks de zoetstof. Ik ben er echter wel voor om zo natuurlijk mogelijk te eten.

 5. Je vergeet eigenlijk het allerbelangrijkste: de reden waarom light slechter is omdat veel e-nummers en onnodige stoffen worden toegevoegd aan het product om wel dezelfde smaak te behouden. En dat zijn dingen die je niet in je lijf wil hebben.

  1. Hi Marjolijn,
   Ja daar heb je helemaal gelijk in! Dat bedoelde ik ook met “(kunstmatige) toevoegingen”. Maar misschien moet ik dat iets duidelijker aangeven. Thanks in elk geval voor je tip! Leuk dat je meedenkt!
   groetjes Daisy