De grootste huidverouderaars // Hier kun je op letten!

Beauty, Food, Health  /   - 

We willen graag een healthy lifestyle om ons gezond en fit te voelen en om lekker in ons velletje te zitten. Maar met ‘lekker in je vel zitten’ gaat het bij mij niet alleen om een fit, gezond lichaam, maar ook om een mooie, gezonde, jonge huid. Een mooie huid krijg je deels door goed te smeren met de juiste crème voor jouw huid en mét SPF. Maar misschien nog wel veel belangrijker is de juiste voeding: beauty van binnenuit. In dit artikel vind je een lijstje met 6 huidverouderaars. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden om het verouderen van je huid tegen te gaan.

6x huidverouderaars op een rijtje

Zon

Van alles wat een slechte invloed op je huid heeft, is de zon waarschijnlijk de ergste. Hoewel je lichaam zonlicht nodig heeft om de belangrijke vitamine D aan te maken, heeft zonlicht verder eigenlijk alleen maar nadelige gevolgen: rimpels, droge huid, pigmentvlekken en het kan zelfs huidkanker veroorzaken. Dit geldt overigens ook voor de zonnebank. Ja, ik wil ook een lekker bruin kleurtje tijdens mijn zomervakantie op doen. Wie niet? Maar inmiddels ben ik er wel achter dat je met een goede SPF (minstens 30 voor mijn gezicht en 20 voor mijn lichaam) nog steeds mooi bruin wordt. Misschien ietsepietsie minder dan wanneer ik lig te bakken met olie, maar who cares… ik ga liever voor een huid met minder rimpels, vlekken (of erger), dan voor een tijdelijke super tan.

Roken

Elke sigaret die je opsteekt, snoept 25mg van de aanwezige vitamine C in je lichaam af. Vitamientjes die we nodig hebben voor een jonge huid (want vol met antioxidanten die goed zijn voor een jonge huid). Roken gaat dus letterlijk ten koste van je huid. Dit begint wel pas vanaf je 40e zichtbaar te worden. En dat is misschien ook wel gelijk het probleem. Geen rimpeltje te zien in je twenties. En in je thirties valt het ook nog wel mee. Dus paffen we lekker door. Maar denk aan de lange termijn. Zonde toch eigenlijk? Rimpels zijn niet eens alle nadelige gevolgen, want wat dacht je van een grauwe, doffe huidskleur door het zuurstofgebrek in je lichaam? Ook een gevolg van roken.

Stress

Ook een bad ass voor je huid: stress. Waar is dit níét slecht voor vraag ik mij wel eens af!? Stress verslechtert o.a. je hormoonproductie, enzymproductie en je vertering. En wat dacht je van de slechte gewoontes die voortkomen uit stress: slaaptekort, meer espressootjes achter over tikken, extra wijntje – want dat ontspant zo lekker, emotie-eten of juist het overslaan van maaltijd… just to name a few! Zorg er dus voor dat je in balans bent, bijv. door aan yoga te doen en de veroorzaker van de stress aan te pakken. Bye bye stress, hello beautiful skin!

Jojo-diëten

Streng diëten (en daarna weer stoppen) is vaak niet echt de oplossing naar een slanker lichaam, maar ook zeker geen aanrader voor je huid! Door streng diëten wordt je lichaam en huid eigenlijk beroofd van essentiële voedingstoffen. Hierdoor gaat je huid er na een tijdje dof en geleefd uitzien. Ook rekt je huid uit van jojoën en gaat het op den duur hangen. Tuurlijk, dit gebeurt niet bij een kilootje of 4 op en af. Maar als het extremer wordt, is het zeker niet bevorderlijk voor je strakke velletje!

Alcohol

Thank god, een rood wijntje per dag schijnt goed te zijn voor je. Dat hebben al vele studies uitgewezen en dat geloven we maar altijd te graag. Maar vaak, veels te veel alcohol drinken is echt killing voor je huid. Alcohol droogt je lichaam (vandaar de welbekende nadorst) en huid uit en ontrekt ook alle essentiële vitaminen en mineralen uit je lichaam die juist zo belangrijk zijn voor een mooie, gezonde huid. Think twice als je 4 dagen per week laveloos aan een bar hangt (of eronder ligt).

Suiker

Van suiker krijg je rimpels. Dat is de ugly truth! Suiker bindt zich in je huid aan collageen (collageen houdt je huid jong), waardoor je huid zijn elasticiteit verliest. Dit accentueert juist je rimpeltjes en zo lijk je ouder. Probeer daarom witte suiker in o.a. koekjes, chocolade, snoepjes en frisdranken te vermijden. Zo houd je echt langer een jong, gezond huidje!

Een heel rijtje nare huidverouderaars. Maar eerlijk is eerlijk, een aantal ervan wil en kan je misschien niet compleet uit je systeem schrappen. En dat geeft ook helemaal niks! Soms iets ‘ongezonds’ doen of eten, is naar mijn idee juist ‘gezond’. Lekker het terras op in de zon met een wijntje? Heerlijk toch. Dat is genieten en genieten is gezond! Zorg er gewoon voor dat alles in balans is.

De juiste voeding kan ook heel veel doen voor een gezond, mooi en rimpelloos velletje. Ik ben voor dit artikel geïnspireerd door Amber Albarda. Haar boek  was voor mij dé inspiratie voor mijn healthy lifestyle.

Liefs, I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties