Gezonde barbecue tips & recepten

Diner, Food, Health, Recepten  /   - 

Hoe zonnig afgelopen vrijdag ook begon, in de loop van de dag werd er ineens regen opgegeven voor de avond. Bummer! Ik had namelijk een barbecue op de planning staan. Sinds we in ons nieuwe huis wonen, hebben we nog niet echt met vrienden op het dakterras gegeten, en dat wilde ik al zo lang! Daarom na 485 x Buienradar te hebben gecheckt, besloten we om het toch door te laten gaan. Gelukkig viel het mee met de regen. Voor dat mini buitje om 21 u, hoefden we het niet af te blazen. Hopelijk volgen er nog veel meer barbecues op het terras deze zomer, want ik houd er van!

Wekelijks barbecueën met wit stokbrood, speklappen en vette sauzen, is wellicht niet de slimste optie als je goed voor jezelf wilt zorgen. Daarom heb ik deze blog samengesteld met gezonde barbecue tips!

Gezonde barbecue tips

Vis, vlees of kip?

Vlees barbecueën is qua bereiding eigenlijk heel gezond. Er komt geen boter, vet of olie aan te pas. Let natuurlijk wel op dat je vlees niet zwart geblakerd raakt door een te enthousiaste BBQ. Kies wel voor magere vleessoorten op de BBQ, zoals kipfilet, biefstuk, rosbief, entrecote, tartaar, rundergehakt of kalkoen. Zelf eet ik vrijwel geen vlees, maar als je dit wel eet zijn varkenshaas en varkensfricandeau goede, magere opties. Wat betreft vis kun je niet zo veel fout doen bij een gezonde barbecue. Een lekker witvisje, of vis met de goede vetten, zoals zalm en tonijn. Allemaal goed! Ook lekker; gamba’s of coquilles aan een spies op de BBQ!

Let op dat er geen suiker toegevoegd zit in het vlees. Het zal je verbazen hoe vaak dit het geval is! (in deze blog lees je meer over het herkennen van suiker op de ingrediëntenlijst)

Beter niet op de BBQ: varkensgehakt, half-om-half gehakt, hamburger, lamsvlees, karbonade, varkenslap, slavink, boomstammetje, worst, spekjes, speklap of gepaneerde producten.

Een ‘valkuil’ bij de barbecue is dat men vaak veel te veel vlees eet. Vier, vijf, of misschien nog wel meer stukken vlees gaan er naar binnen. Maar waarom zo veel? Dat eet je op een niet-bbq avond toch ook niet? Ik raad daarom aan niet te overdrijven met de hoeveelheden vis en vlees. Goed alternatief is groente!

Groente & fruit

Waarom niet meer groente op de BBQ? I love it! Gegrilde paprika, courgette, aubergine, venkel, rode ui… Een champignonstick, of grote portobello’s… kom maar door! Ook een van mijn favorieten: een maïskolf op de barbecue (kook de maïskolf eerst even en daarna grillen op de BBQ). Of een zoete aardappel in dikke plakken op de grill is ook erg lekker (wederom even voorkoken.)

Dit leuke ‘recept’ voor een BBQ groentepakketje vond ik op de site Voedzaam & Snel en past goed bij een gezonde barbecue.

Gezonde barbecue - groente pakketjes
Foto: Voedzaamensnel.nl

En wat dacht je van fruit op de BBQ? Lekker tussendoor, maar ook als toetje na de BBQ. Een schaaltje gegrild fruit… een heerlijke afsluiter van een avondje barbecueën! Welk fruit is geschikt voor de BBQ? O.a. ananas, banaan (in aluminiumfolie), perzik, nectarines en zelfs watermeloen. Doe eens gek, een gooi de BBQ vol met fruit! 😉

Deze heerlijke BBQ ananas sticks vond ik op food blog UitPaulinesKeuken. Aanrader!

Gezonde barbecue - ananas sticks
Foto: UitPaulinesKeuken.nl

Voor zowel groente als fruit op de BBQ geldt dat het niet te zacht moet zijn.

Brood?

Stokbrood ontbreekt ook niet bij de gemiddelde barbecue. Je alles ontzeggen, zal ik zeker niet doen. Dus neem vooral wat brood bij de BBQ. Maar overdrijf het niet; een stokbrood per persoon is wat overdreven. En kies liever voor gezonder brood, zoals brood op basis van zuurdesem (i.p.v. gist) of brood van andere granen zoals speltbrood. Geloof me, dit is veel lekkerder dan een wit stokbrood!

Salade

Een gezonde barbecue kan niet zonder een grote salade met daarin lekker veel groentes. Zo heb je minder de behoefte om je met 6 stukken vlees te vullen. Qua salade inhoud kun je het zo gek niet bedenken. Kies voor een lekkere mix van groente, fruit, noten, zaden, pitten, magere kaasjes en een gezonde dressing, en je kunt het niet fout doen.

Sauzen & dips

Wat betreft sausjes en dips kan ik eigenlijk alleen deze tips geven: maak zoveel mogelijk zelf bij een gezonde barbecue! Leuk om te doen en natuurlijk véél lekkerder en gezonder dan uit de supermarkt! Ketchup en barbecue sauzen zitten vaak boordevol suikers.

Gezonde dip ideeën om zelf te maken: hummus, pesto, guacamole of een salsa maken. Hier vind je de recepten voor homemade hummus en voor pesto. hummus pesto dips

Als jij bovenstaande tips erbij houdt met je volgende gezonde barbecue, kun je met een gerust hart elke week die BBQ aan zetten! Nu nog een zonnige zomer, en dan moet dat goed komen 🙂

Weet jij nog lekkere, leuke en gezonde tips of recepten voor een gezonde barbecue? Laat het mij weten in de comments! Ik ben benieuwd!

 

Geef een reactie

16 reacties

  1. Seizoen komt langzaam dichterbij en met dit artikel ben je gegarandeerd van een heerlijke en gezonde barbecue maaltijd. Enorm bedankt voor deze geweldige tips!

  2. Heel erg bedankt voor deze tips en recepten. Ik ga ze van de zomer zeker gebruiken want ik kijk er nu al na uit. De ananas op de BBQ lijkt me verrukkelijk. Ik laat je het weten als ik het heb gedaan.

    Groetjes!

  3. Ik krijg direct zin om gezond aan de slag te gaan dankzij je barbecue tips. Ook ik ben een beetje aan het bloggen, maar echt heel gezond is het allemaal niet. Je idee van zoete aardappel ga ik van watertanden, ik ken dat alleen uit de Indonesische keuken, maar wat is dat lekker zeg! Misschien probeer ik in een gekke bui ook eens de watermeloen op de barbecue 😛

  4. En nu wachten op het zonnetje hier in België! Dit wil ik allemaal proeven!
    Als beginnende blogger heb ik in een artikel over Insta faves het ilovehealth_ account en deze site vermeld trouwens 🙂

  5. Wij hier net heerlijk bbq gehad, forel in de folie, spiezen met gamba’s en gemarineerde sperziebonen vd bbq! Love it! Lekker risotto erbij!