6 tips voor goedkoop biologisch eten

Food  /   - 

Biologisch eten is vrijwel altijd een stuk duurder dan de niet biologische variant. Veel mensen kunnen het niet betalen. Of willen het niet. We blijven natuurlijk Nederlanders… 😉 Ik heb dat zelf ook hoor. €7,- voor een klein kipfiletje vind ik best pittig! Dat is voor mij ook een reden geweest om minder vis en vlees te eten. En als het dan toch op het menu staat, is het vrijwel altijd bio. Maar dat is één, hooguit twee keer per week. Er zijn gelukkig meerdere manieren om goedkoop biologisch te eten, of in elk geval ‘goedkoper’. Ik deel graag mijn ideeën hierover met je!

Goedkoop biologisch eten tips

 1. Je hoeft niet alles biologisch te kopen. Ik kies er voor om de dierlijke producten die ik koop (zo veel mogelijk) biologisch te kopen. Dan bedoel ik dus vis, vlees, zuivel en eieren. Dit vind ik erg belangrijk omdat de dieren van biologische producten een beter leven hebben gehad. Niet-dierlijke producten hoeven van mij niet per se bio te zijn.
 2. Niet alle groenten en fruiten biologisch. Biologische groenten en fruit zijn vrij van gifstoffen en geven ons meer vitaminen en mineralen. Maar niet alle groenten en fruiten hopen deze gifstoffen op, dus die kun je prima niet-bio kopen. Volgens het Superfood Recepten boek van Jesse van der Velde zijn dit ‘schone’ groentes en fruit, ook als ze niet biologisch gekweekt zijn: Ananas, asperges, aubergine, avocado, bananen, doperwtjes, grapefruit, kiwi, kool, mango, papaja, paddenstoelen, uien, watermeloen en zoete aardappel.
 3. Gekleurde wortels - goedkoop biologisch eten Kies voor Nederlandse producten. Wil je toch iets uit de lijst ‘beter wel biologische groenten en fruit’ kopen? Dan raad ik je aan om voor een Nederlands product te kiezen. In Nederland worden namelijk aanzienlijk minder bestrijdingsmiddelen en andere gifstoffen gebruikt op groenten en fruit. Pak daarom die bak Hollandse aardbeitjes of worteltjes van de boer om de hoek.
 4. Check de aanbiedingen. Houd bij je ‘gewone’ suup de bio aanbiedingen in de gaten, net als bij de bio winkel. Is een bepaalde groente of een stukje vlees in de aanbieding? Bedenk dan wat je verder hierbij wilt eten. Je denk dus niet vanuit de ‘waar heb ik zin in’-gedachte, maar vanuit de ‘wat is er in de aanbieding’-gedachte. Een handige site om het overzicht van aanbiedingen te krijgen is: www.biologischeaanbiedingen.nl.
 5. Ga voor kleinere porties. Naar mijn idee is het nergens voor nodig om hele lappen vlees of vis op je bord te gooien. Een klein stukje kip of biefstuk is toch ook voldoende? Ik eet zelf nog maar 1 of 2 keer per week vlees en voel mij hier prima bij! En die voedingsstoffen die je hierdoor zou missen, kun je ook uit andere voeding of supplementen binnen krijgen. Niets aan de hand dus!
 6. Je eigen groente tuintje! Deze tip is wel voor de echte die hards mét ruimte voor een moestuintje. Helaas heb ik die mogelijkheid niet, bij gebrek aan buitenruimte. Maar heb je dit wel, dan is dit natuurlijk de ultieme tip om goedkoop biologisch te eten.

Heb jij nog handige budget proef tips, om goedkoop biologisch te eten? Sharing is caring! Ik hoor ze graag. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

 1. Ik hou kiloprijzen bij in een excel bestand van groente, fruit, zaden, noten, eieren, peulvruchten, kip, kruiden, specerijen, granen, paddenstoelen en zuivel. Zo wordt je prijsbewust.
  Ik doe aan ‘boodschappenwandelen’.
  ’s Ochtends rond 9 uur is de groenteafdeling van AH ongeveer netjes. De groente die die dag uht is, is afgeprijsd met een 35% sticker.
  ’s Avonds rond 8 uur hetzelfde verhaal met brood.
  Ik loop rustig een rondje van 8 km met rugzak langs alle supers in de stad. Ik scoor overal aanbiedingen die ik thuis al uitgevogeld heb.
  Ik heb vandaag een ananas uit de bonus met sticker gescoord, €1, In een ander filiaal zag ik een Chinese kool voor €1,. En weer een volgend filiaal spruiten voor 0.29.
  Bij thuiskomst maak ik deze groenten schoon en snij het weg in koelkastdozen. Ik doe dit een paar keer per week, ik eet soms wel een kilo groente per dag.
  Ik koop alleen basisingrediënten. En maak werkelijk alles zelf. Ik schat dat ik van 25
  euro pp per week rondkom.
  Die wandelingen zijn echte Vikingtochten. Ik kom met schatten der aarde thuis en heb mijn lichaamsbeweging gehad.

 2. ”Biologische groenten en fruit zijn vrij van gifstoffen en geven ons meer vitaminen en mineralen”

  Biologisch groenten worden gewoon bespoten met biologische gifstoffen die ook schadelijk zijn voor de mens.

 3. Bedankt voor de tips! Mogelijk nog een tip is om uit de diepvries te kopen. Ik doe dit niet zoveel, omdat het niet zo milieuvriendelijk is, maar het is wel goedkoop. Vaak krijg je meer voor minder en je kunt ook gebruik maken van deelporties.
  En nog een tip: Ik eet geen vlees en weinig kaas, maar wel meer peulvruchten (veel goedkoper) en eieren (ook goedkoop: 2 eieren bij een maaltijd is een volledige vleesvervanger).

  O ja, en zelf brood maken; is ook goedkoper dan een bio brood zonder rotzooi erin (zoals het gangbare brood uit de supermarkt).

 4. Bananen zijn eigenlijk haast nooit schoon. Ten eerste wordt er in de hele westerse wereld maar één soort bananen gebruikt, waardoor er uiteindelijk sowieso een ziekte in zal komen en waardoor grond wordt uitgeput. Verder worden er ontzettend veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, zonder respect voor de mensen die in die gebieden wonen en werken (het wordt gewoon met vliegtuigjes over hele gebieden gesproeid, waardoor het door kieren en spleten in hun huizen komt)en moeten de werknemers het zonder de nodige bescherming op de planten spuiten. Verder heb ik nog een tip: kies groenten en fruit uit het seizoen, dan weet je in ieder geval dat het niet uit de kassen komt en is het vaak goedkoper!

 5. Goede tip over dat niet alle groenten en fruit gifstoffen ophopen! Dit wist ik namelijk niet, die groenten en fruit kun je dan inderdaad gewoon niet-bio kopen. Erg handige post 🙂

 6. Wat ik ook nog wel handig vind is kijken naar de vaak kleinere, biologische verpakking die gelijk of lager geprijsd is als de grote niet-biologische verpakking van het product. Vaak gebruik je lang niet alles als je de grote niet-biologische verpakking koopt en gooi je restjes weg. Zonde, omdat je dan voor hetzelfde geld een biologisch product hebt.