Hoe eet ik eigenlijk?

Food, Health  /   - 

Voor een interview dat binnenkort plaatsvindt, moest ik van te voren op papier zetten wat mijn idee van gezonde voeding is. Hoe mijn eetpatroon eruit ziet dus. Toen ik dit zo op geschreven had, dacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om te delen. Uit de receptjes die ik online zet, wordt al veel duidelijk. Maar in deze blogpost lees je waar ik achter sta of wat ik zoveel mogelijk probeer door te voeren in mijn eetpatroon. Al wil ik er wel echt (nogmaals) op hameren dat ik voorstander ben van de 80-20 regel! 80% healthy, 20% ‘zondigen’. Als ik buiten de deur eet, aan een vrijdagmiddagborrel doe of zondagavond zin heb in friet, dan doe ik dat ook gewoon hoor. Af en toe zondigen is gewoon gezond! Het heet niet voor niets ZONdigen toch?

Puur & echt eten

Het belangrijkste aan mijn eetpatroon vind ik dat ik eerlijk en puur eet. Dit houdt in dat ik zoveel mogelijk écht wil eten. Dus geen fabriekseten, maar voeding zoals de natuur het bedoeld heeft. Groenten, fruit, vis, vlees, noten, zaden, etc. Tegenwoordig hoor je de termen ‘clean food’ of ‘clean eating’ ook wel hiervoor. Een ontbijtkoekje bijvoorbeeld zit vol suikers en e-nummers. Niet goed voor je, dat lijkt me logisch. Misschien is dat ene stuk niet zo slecht voor je, maar een combinatie van al die e-nummers en suikers uit alle verschillende soorten voeding, dag in dag uit, jaar in jaar uit wel. Een appel met een paar walnoten als tussendoortje is daarentegen wel échte voeding en door de combinatie veel beter voor je bloedsuikerspiegel. Deze blijft zo in balans, in tegenstelling tot met een ontbijtkoek of Sultana.

Noten en zaden passen in mijn eetpatroon - voedzaamensnel.nl
Bron foto: Noten en zaden van Voedzaamensnel.nl

Glutenvrij

Waar ik verder op let is dat ik mijn gluteninname beperk. Gluten is een eiwit dat voorkomt in o.a. tarwe, rogge, spelt en in de meeste haver. Deze eiwitten zijn niet in water oplosbaar en zijn vaak heel moeilijk te verteren voor ons lichaam. Het zit bijv. in brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart, maar ook in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.  Minder gluten eten heeft bij veel mensen een heel positief effect op hun lichaam, vertering, gezondheid en hun energielevel. Ik voel me er in elk geval goed bij. Ik eet dus wel gluten, maar probeer het niet te veel te doen.

Lactose vrij

Verder probeer ik ook niet te veel koemelk producten te eten. Deze producten bevatten vaak grote hoeveelheden melksuikers (lactose). Dit is bedoeld om het kalfje zo snel mogelijk te laten groeien. Maar als volwassen mens hoeven we dat helemaal niet meer. En is het ook niet een beetje vreemd dat wij het enige zoogdier zijn dat de melk van een ander zoogdier drinkt? Best bizar eigenlijk, toch? Toen ik mij dat besefte, ben ik gaan minderen met koemelk producten.

aardbeien geitenyoghurt
Aardbeien met (geiten)yoghurt en (chia)zaadjes.

Als vervanger van yoghurt en melk neem ik liever notenmelk, kokosmelk, rijstmelk, (gefermenteerde) sojamelk of geitenyoghurt en – melk. Geitenzuivel is natuurlijk ook van een dier, maar lijkt qua samenstelling veel meer op dat van mensenmelk, en kan ons lichaam beter aan. Wel eet ik af en toe biogarde. Dat is dan weer wel op basis van koemelk, maar dat is eigenlijk het enige.

Suikervrij

Tot slot probeer ik ook zo veel mogelijk suikervrij te eten. Suiker is zo slecht voor een mens… En dan heb ik het over de geraffineerde suikers die je vindt in o.a. witte suiker, frisdranken, wit brood, witte pasta, snoep, koek en gebak, etc. Het is slecht voor je bloeddruk, je huid, je tanden, je kunt er hyperactief van worden en het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Goede vervangers van slechte suiker zijn bijvoorbeeld stevia, sugar cane juice crystals (zongedroogde rietsuiker), kokosbloesemsuiker, honing, ahornsiroop, lucuma en fruit. Je kunt beter niet met aspartaam in de weer gaan, want dit is zo mogelijk nog slechter dan suiker.

Een inspirerend boek om van je “suiker verslaving” af te komen is 100% Suikervrij van Carola van Bemmelen.

Hoe ziet mijn eetpatroon er dan uit?

Zuurdesembrood past in mijn eetpatroon
Zuurdesembrood

Nu lijkt het misschien alsof je niets meer kunt eten, maar niets is minder waar. Er zijn zoveel heerlijke, gezonde recepten te bedenken die gemaakt zijn van echte, natuurlijke ingrediënten. Waarschijnlijk hebben veel mensen moeite met het weglaten van tarwebrood. Maar ook dat is goed te doen. Maak een salade met veel groentes en bijv. kip of tonijn. Maak een grote pan soep en neem een flinke kom mee voor de lunch. Het werkt ook goed om de dag ervoor extra van je avondeten te maken en dit de volgende dag met de lunch weer te eten. En af een toe wat brood is helemaal niet erg hoor, maar kies dan bijvoorbeeld voor zuurdesem spelt brood. Dit is op basis van spelt (wat makkelijker te verteren is dan tarwe) en zuurdesem (i.p.v. gist). Als vervanger van normale witte pasta, kies ik liever voor spelt of kamut pasta. En witte rijst vervang ik door superfood quinoa. En af en toe zondigen is ook gezond. Zoals ik al zei: voor mij werkt de 80/20 regel het beste. Daar voel ik mij goed bij en zo voelt het gezonde eten niet als een ‘moetje’ maar als iets waardevols waardoor ik mij fit en blij voel.

En? Tell me! Hoe eet jij? Wat vind jij belangrijk in een gezond eetpatroon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 reacties

  1. Geweldige blog!
    Mijn leefstijl is precies het zelfde 🙂 Heerlijk! voel me er super bij!!! Jouw blog is zoo inspirerend! love it!

  2. Zo denk en eet ik eigenlijk ook, heb er weinig aan toe te voegen.en inderdaad, het moet leuk blijven, dus als ik een keer zin heb in een lekkere vette Magnum dan geniet ik daar gewoon van, hoe niet-puur ook. Moet kunnen als de basis goed is.

  3. Elke dag weer iets anders leuks! Super om te lezen.. en altijd heerlijke recepten!

    Vraagje over de (gefermenteerde) sojamelk
    Van welk Merk koop je altijd je soja melk of yoghurt? En waar? Koop vaak bioyogurt of alpro..
    Maar dat is geen gefermenteerde sojamelk neem ik aan?
    Alvast bedankt!

  4. Wat een fijn blog Dais! Super leerzaam weer 🙂 Ik ben (oprecht mede dankzij jou kennis) heel anders naar eten gaan kijken. Sinds kort heeft de volkoren pasta ruimte gemaakt voor quinoa, melk drink ik niet meer (in mijn geval door het dierenleed achter een glaasje melk maar nu lees ik dus dat het ook nog gezondheids voordelen heeft!) en ik was al fan van zuurdesem spelt 🙂 (Helaas hier op de berg in Frankrijk (nog) niet te krijgen..) Ik probeer ook zoveel mogelijk ‘puur’ te eten dus dat alles herleidbaar is. Zo koop ik amper nog ‘kant-en-klaar’ en maak alle hapjes voor mijn baby zelf. Ik vond de slogan ‘je bent wat je eet’ altijd een beetje vreemd maar begin het steeds meer te begrijpen.. Je bént wat je eet! En nog even over de ‘80% – 20% regel’ .. I love it! 😉
    Ga zo door lieverd! Super leuk 🙂 Liefs As xx

    1. Thanks lieverd!! En dankzij jou ben ik mij veel meer gaan bezighouden met dierenwelzijn. Niet alleen aan ons zelf denken met eten, maar ook aan het welzijn van dieren. Helemaal mee eens! Zo hebben we elkaar mooi wijzer gemaakt 😉
      liefs
      Dais

  5. Ik heb een voedingspatroon gebaseerd op wat voor mij en mijn lichaam goed voelt! Zo ontbijt ik met magere yoghurt en granola. Eet ik veel fruit, groente en vezels. Daar voeg ik dan nog wat gezonde vetten aan toe met vis en vitamine B12 met rood vlees.

    Magere zuivelproducten werken ook nog eens vetverbrandend, en dat merk ik ook echt aan mijn eigen lichaam 🙂 ook nog eens bewezen in het boek: The Truth About Food, erg interessant!

    1. Esmee, magere zuivelproducten bevatten minder vetten maar vaak ook meer suikers en andere toevoegingen die niet perse beter werken en uiteindelijk je verbranding vertragen. (De meeste) Vetten zijn niet slecht voor het lichaam, de juiste vetten (kokos boter, koud geperste olijfolie, omega vetten,e.d.) helpen juist enorm.

      Leuke post! I LIKE!

  6. Van de zomer heb ik het boek de voedselzandloper gelezen en daar probeer ik me nu zeker doordeweeks zoveel mogelijk aan te houden. Voor de lunch eet ik fruit en toch twee boterhammen omdat het anders wat onpraktisch is. Maar ook ik ben groot voorstander van de 80/20 regel, soms is een stukje worteltaart gewoon echt heel erg lekker!