Cacao Nibs – Review & Recept

Food, Health  /   - 

‘Cacao’ en ‘gezonde super food’ in één zin noemen is vergelijkbaar met een zin als: ‘Ik ga naar de Seychellen, voor 5 weken’. Heaven on earth dus. Want cacao is inderdaad een healthy super food! Het gaat in dit geval wel om rauwe cacao. Dit is in meerdere varianten verkrijgbaar: cacao poeder, bonen, paste en cacao nibs. Dit zijn kleine harde cacao brokjes, iets groter dan hagelslag. Ik testte de afgelopen maand deze cacao nibs van het merk Sense van het Superfood Centre. Cacao Nibs - Sense

Waarom is rauwe cacao gezond?

Het belangrijkste verschil met normale chocola is dat rauwe cacao niet verhit is boven temperaturen van 38 tot 40 graden. Hierdoor blijven alle vitaminen, mineralen en enzymen optimaal aanwezig in het product. Daarnaast bevat rauwe cacao geen melk en suiker.

Rauwe cacao heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten, bloeddruk en je cholesterol. Het is daarbij een super antioxidant.

Ook is rauwe cacao goed voor je humeur. Net als bij normale chocolade, maar dan nog beter! Het regelt namelijk de endorfineproductie in je lichaam, dat is waar je een goed gevoel van krijgt. Het bevat ook serotonine, het geluk hormoon dat werkt als een antidepressivum.

Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen die ons lichaam en ons brein stimuleren. Je zou ’s ochtends prima een handje cacao nibs kunnen nemen i.p.v. je vertrouwde kopje koffie. Beide hebben een stimulerend effect op je.

Hoe eet ik de cacao nibs?

Cacao nibs verwerkt in met name ontbijtgerechten zijn mijn favoriet. Als je ze zo eet – uit het handje – is het wel wat bitter. Als vervanger van een zak M&M’s op de bank met je beentjes omhoog is wat mij betreft toch niet zo’n goed idee… Maar door smoothies, je yoghurt of op een pannenkoek is het waanzinnig lekker!

Wat ideetjes ter inspiratie:

Een andere mogelijkheid is het maken van een healthy mix van een aantal super foods en noten. Denk aan een mix van cacao nibs, goji bessen, walnoten en kokosflakes. Als je dit mixt en bewaart in een glazen pot heb je altijd een fijne super food mix die je snel door je yoghurt of smoothie doet. Ook lekker om een klein handje te pakken en dit als tussendoortje weg te knabbelen!

Ik hoorde ook dat je de cacao nibs kunt stampen en zo als broodbeleg kunt eten. Funny! De healthy variant van hagelslag zeg maar! Nu eet ik zelden of nooit brood, dus dat heb ik niet geprobeerd. Maar als jij wel van een bammetje met hagelslag houdt, is dit natuurlijk wel heel leuk om eens te proberen.

Deze cacao nibs zijn verkrijgbaar bij o.a. Superfood Centre Amsterdam. Je kunt ze heel easy online kopen via onderstaande shoplet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 reacties

  1. Het zou in principe moeten kunnen. Want het poeder is inderdaad vermalen cacaoboon (dus nibs). Maar je moet dan wel een hele goede keukenmachine o.i.d. hebben om deze hard nibs zo fijn te krijgen denk ik. Je kunt cacao poeder relatief goedkoop aanschaffen hoor. Ik heb het ook in mijn webshop op de site. Mocht je het zoeken!

 1. Ik heb cacao nibs bij de reformzaak gehaald en ik maakte de zak open en vond t enorm stinken naar rode wijn in ieders geval niet naar chocola.
  Kan iemand mij vertellen of dat goed is , de datum was wel goed.
  Groetjes marianne

 2. U echt maken het lijkt zo makkelijk met uw presentatie, maar ik
  vind dit onderwerp te echt iets dat Ik denk dat ik nooit zou begrijpen. Het lijkt
  te complex en zeer breed voor mij. ik ben kijk uit naar
  je volgende post, ik proberen de knie te krijgen!
  He fantastisch website! Is het runnen van een blog als deze vereisen een grote
  hoeveelheid werken? ik heb weinig begrip van het programmeren van computers maar
  I was hoop om mijn eigen blog te beginnen binnenkort.
  Anyway, als je ideeën of tips voor nieuwe blog eigenaars kunt u delen. Ik weet
  dit is off onderwerp nochtans Ik moesten vragen. Proost!

  1. Bij de meeste supermarkten kun je het tegenwoordig wel krijgen. Bijv. van Lassie of van Naturecrops. Ook bij Ekoplaza kun je het kopen. Succes!

 3. Hoi! Ik vroeg me af of cacao nibs automatisch ook raw zijn? Heb bij de Ekoplaza een zak gekocht, maar dat staat er niet specifiek op. Daar konden ze me helaas niet verder helpen.. stond wel bij alle andere superfoods! Hoor het graag 🙂 en te gek blog!

  Groetjes Fenne

  1. Hoi Fenne,
   Het hoeft niet automatisch ‘raw’ te zijn. Veel superfoods zijn dat wel. Maar als het er niet op staat, durf ik het ook niet met zekerheid te zeggen. Ik acht de kan wel vrij groot hoor. Zeker als de andere producten van hetzelfde merk wel raw zijn… meer geen zekerheid dus. Sorry!
   groetjes,
   Daisy

 4. Ik zag het net nog in de reformwinkel liggen…had ik ze maar meegenomen…het water loopt me al weer in de mond. Nu ga ik de quinoa met zalmsalade maken. Ik laat wel weten wat we er allemaal van vonden. Helaas hadden ze bij onze reformwinkel geen gepofte quinoa…ik ga wel proberen ze zelf te poffen…wie weet lukt dat wel…

  Groetjes Annedorien