Hierom is fietsen zo gezond! // 7 voordelen van fietsen

Sport  /   - 

Ever since ik in Amsterdam woon en het ILH kantoor zich nu hartje centrum bevindt, is de auto pakken een no-go. Gelukkig heb ik geen probleem met fietsen. Sterker nog, sinds ik aan de e-bike ben, wil ik nooit meer anders. En daarbij ben ik gek op een lesje Rocycle (ook een soort fietsen toch) Ondanks dat we allemaal wel  weten dat fietsen goed is voor een mens, pakken veel mensen , ook voor de kleine afstandjes, vaak de auto, bus of tram. Zonde, want zo loop je wel de vele voordelen van de fiets mis. Wat die voordelen precies zijn, lees je in deze blog! Hierom is fietsen zo gezond:

7 voordelen van fietsen

1. Duurzaam

Je verwacht wellicht dat ik allereerst met een lichamelijk voordeel om de hoek kom zeilen, maar nee, ik begin dit keer met de voordelen voor het milieu. Niet alleen omdat fietsen geen brandstof kost, de productie van een fiets kost ook veel minder energie dan die van een auto. Bovendien verbruikt een fiets geen motorolie en bevat het geen giftige accu’s. Allemaal plusjes voor een schonere en groenere omgeving! 

2. Goed voor je weerstand

An apple a day keeps the doctor away? Je bedoelt: Fiets een rondje per dag, en zeg de dokter maar gedag! Bewegen in het algemeen ondersteunt je weerstand, zodat je beter bestemd bent tegen allerlei virussen en bacteriën. Uit een onderzoek is gebleken dat de mensen die minimaal vijf dagen per week, iedere dag minstens 30 minuten fietsen, de helft minder ziektedagen opnemen dan de mensen die niet fietsen, of niet bewegen in het algemeen. Absoluut de moeite waard lijkt mij! 

3. Tijdwinst

Met de fiets ben je overal veel sneller, zo roep ik vaak. Natuurlijk gaat dit niet altijd op, en is dat erg erg afhankelijk van de afstand woon-werk verkeer wat je dagelijks aflegt.  Maar moet je ergens in de stad zijn, dan durf ik te wedden dat je in de meeste gevallen sneller bent met de fiets. Zo heb je op  een e-bike binnen een half uur 12 kilometers afgelegd. Daar kan de auto, tram, bus of zelfs de trein vaak niet tegenop. 

>>Snel van A naar B? Of lekker toeren? Dit zijn de mooiste (betaalbare) racefietsen!>>

4. Bespaar geld 

Als je meer wilt bewegen of wil afvallen, dan is een stevige rit op de fiets een goed middel. Wanneer je dagelijks minimaal 30 minuten intensief fietst, weet je in ieder geval zeker dat je voldoende op een dag beweegt. Dit maakt een abonnement op de sportschool eigenlijk overbodig. Maar ook bespaar je natuurlijk het geld dat je normaal uitgeeft aan benzine of je OV-kaart of sportabonnement. 

5. Weinig blessures

Als je fietsers vraagt waarom ze voor fietsen als sport hebben gekozen hoor je vaak dat ze aan een andere sport deden en een blessure kregen. Denk aan sporten als hardlopen en hockey die toch best blessure gevoelig zijn. Fietsen daarentegen is een sport waarbij je je conditie traint en sterker wordt, zonder dat je je spieren en gewrichten enorm belast. 

6. Een echte workout 

Heb je ooit de benen van wielrenners gezien? Hallelujah, wat een spieren! Zoals ik hierboven al schreef, kun je  met fietsen een heleboel doen voor je conditie en spieropbouw. Je gebruikt eigenlijk alle spiergroepen tijdens het fietsen. Daarnaast verhoog je ook je hartslag wanneer je stevig doorfiets. 

>>Je vindt hier de mooiste (betaalbare!) fietsen. Van omafiets, tot racefiets tot e-bike.>>

7. Rust

Ga op de fiets naar je werk, en fiets een blokje om door de weilanden of het bos, en je zult merken dat je een stuk ontspannender aan je dag begint. Geen irritaties van bumper klevende auto’s, luidruchtige mensen in de trein of bus of het zoeken naar een parkeerplek. Je bent een stukje dichterbij de natuur, waardoor de kans vele malen groter is dat je ook meer rust ervaart in je lichaam en hoofd. 

Fiets jij regelmatig en ervaar je ook de voordelen er van? Wist jij waarom fietsen gezond is? Laat een reactie achter in de comments. Vinden we leuk!

Liefs, ILH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Ik geloof ook dat fietsen veel voordelen heeft. Toen ik moest revalideren van mijn blessure, was fietsen ook een goede manier om mijn kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Ook is het een makkelijke manier om in conditie te blijven.

  2. Fietsen is niet alleen gezond voor lijf en leden, maar je komt ook op zo veel mooie plekjes die je echt niet ziet als je met de auto of het openbaar vervoer gaat. Ik ben voor! 🙂