Waarom goed slapen belangrijk is + top matras tip!

Health  /   - 

Slaap is iets heel interessants. Wist je bijvoorbeeld dat we ongeveer een derde van ons leven slapen? Wetenschappers doen tot op de dag van vandaag nog altijd onderzoek naar onze nachtrust. Waarom is slapen zo belangrijk en wat gebeurt er met ons lichaam als we te weinig of zelfs niet slapen? ILH zoekt het uit.

Goed slapen is belangrijk

Een goede nachtrust wordt vaak onderschat. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. In de nacht herstelt je lichaam namelijk van alle activiteiten, sporten, prikkels en emoties van die dag. Het laadt zich eigenlijk als het ware weer op voor de volgende dag. Goed slapen zorgt ervoor dat wij energiek wakker worden, alert zijn en ons beter kunnen concentreren. Denk er maar eens aan hoe jij je in de ochtend voelt wanneer je de avond er voor tot laat hebt doorgewerkt, of gewoon te laat naar bed bent gegaan. Je concentratie en energie zijn de volgende dag ver te zoeken.

Gevolgen van te weinig slaap

Zoals ik net al schreef kan te weinig slaap er voor zorgen dat je lichaam niet optimaal functioneert. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van: spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, trillende handen en gapen. Daarnaast ben je een stuk minder alert, wordt je zicht minder scherp en kan het zijn dat je emotioneler bent dan normaal. Je wordt bijvoorbeeld sneller boos om iets heel kleins. En in ernstigere gevallen kan je zelfs last krijgen van geheugenverlies of depressiviteit.

Daarnaast kan te weinig slaap ook tegen werken wanneer je wilt afvallen of juist spieren wil opbouwen. Ben je dus gezond bezig met eten en sporten maar lukt het niet om je doel te bereiken? Wellicht dat het aan je nachtrust ligt. Probeer dus eens voor jezelf op een rijtje te zetten hoeveel uur jij gemiddeld per dag slaapt. Is het zo dat jij gemiddeld minder dan 8 uur per nacht slaapt? Dan kan hier de oorzaak van het moeizame afslanken liggen. Of je spieren krijgen te weinig rust om te herstellen, en dus niet de kans om te groeien.

Tips goed slapen

In deze blog gaf ik al een aantal tips die nuttig zijn voor het slapen gaan. Hieronder vul ik het nog wat aan.

Koop een goed matras!

Een goed matras is zooooo belangrijk. Dat heb ik (Daisy) zelf al vaak aan den lijve ondervonden. Niet te zacht, niet te hard. Je wilt ‘m precies goed voor jou. Iedereen heeft een andere voorkeur. Een ding wist ik zeker: mijn vorige matras was geen succes. Ik ben begin deze maand verhuisd naar mijn nieuwe paleisje. Vrijwel alles is nieuw en het was absoluut tijd voor een nieuw matras. Online kwam ik Emma Matras tegen. Ik vond het best spannend om online een matras te kopen. Maar ik zag al snel dat je 100 dagen kunt proefslapen. Is het niks voor jou, dan mag het matras terug. Top! Het matras heeft verschillende lagen, waaronder traagschuim en koudschuim. Lastig om te omschrijven hoe het ligt, maar ik zou het willen omschrijven als een stevig matras, waar je toch lekker in weg zakt. Je kan het matras in diverse maten bestellen. Ik ging voor 1.60×2.00m. Deze kost €749. Bekijk de site vooral even zou ik zeggen! Niet alleen ik ben fan van mijn nieuwe Emma matras. Ook vriendlief, die behoorlijk wat aan te merken had op mijn vorige bed en zijn eigen nestje altijd de hemel in prijst, hoor ik niet meer. Sterker nog, ik hoor ‘m wel, maar dat zijn enkel positieve geluiden over mijn bedje. YES! Trouwens niet alleen Roij en ik zijn er blij mee; Emma is het beste uit de test gekomen bij de Consumentenbond. Hebben we dus echt goede smaak 😉

10% korting op Emma Matras

Omdat ik zo fijn slaap op mijn nieuwe matrasje, mag ik jou daar ook iets dichterbij brengen. Sharing is caring! Als je bestelt met code ‘I.love.health.’ krijg je van 20 t/m 31 maart 10% korting op een Emma Matras!

emma matras, goed slapen
Ook handig: Emma Matras wordt in een grote doos thuis geleverd. Goed te tillen! Geen gedoe met grote matrassen in het altijd te kleine trappengat dus.

Geef slaap prioriteit

Ik hoop dat het je inmiddels duidelijk is geworden dat, ongeacht je doel, slapen erg belangrijk is. Ga bijvoorbeeld op vaste tijden naar bed, en hou met de planning van je dag dus rekening met je bedtijd.

Vermijd cafeïne

Dit klinkt misschien logisch, maar wist je ook dat cafeïne tot wel zes uur na inname actief blijft in je lichaam. Wil je zeker weten dat je koffieconsumptie je nachtrust niet in de war schopt? Drink dan geen koffie meer na 15:00. En let op: ook décafe en thee van theeblaadjes bevatten cafeïne. Dat geldt natuurlijk ook voor cola en energiedrankjes, maar die kun je beter altijd laten staan!

Slaap naakt

Slapen met pyjama kan er voor zorgen dat je natuurlijke temperatuurdaling verstoort wordt, en je niet in diepe slaap komt. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat je stofwisseling sneller gaat als je lichaam temperatuur lager is. Je lichaam moet dan harder gaan werken, waardoor je meer calorieën verbrand.

Heb jij nog tips voor goed slapen? Laat het vooral weten hieronder in de comments! 

Liefs Daisy & Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *