Hoe voorkom je een burn-out?

Burn-out, Health, Mind  /   - 

Vorige week schreef ik de eerste blog uit deze burn-out-serie. Ik legde uit wat een burn-out nu precies is en hoe zoiets ontstaat. Op zich natuurlijk niet zo gek. We leven in een wereld die steeds sneller en drukker wordt. Presteren, bij de beste willen horen en veel geld willen verdienen, zijn punten die steeds vaker de aandacht vragen en krijgen. Met alle gevolgen van dien. De één kan wellicht wat beter tegen die ‘werkdruk’ dan de ander, maar in the end, hebben we allemaal ook onze rust nodig. Een oplaadmoment. Wanneer je je hier van bewust bent, en stress goed aanvoelt, ben je denk ik al een heel eind. Want een burn-out voorkomen kun je zeker. Hoe? Dat vertel ik je hieronder aan de hand van 10 tips.

Een burn-out voorkomen doe je zo

Voor deze blog gebruikte ik Stressplein en Timemanagement.nl als bron.

1. Herken de signalen en oorzaak

De klachten van teveel stress zijn soms vaag, maar er zijn een paar signalen die je niet moet negeren. Als je deze signalen herkent en tijdig aanpakt kun je veel leed voorkomen:

  • concentratieproblemen
  • geen zin in je werk of negatief t.o.v. je werk
  • moe opstaan, ook na een hele nacht slapen
  • stijve spieren of spierpijn
  • regelmatig hoofdpijn
  • veranderd eetpatroon
  • geen zin in sociale contacten

Als je stress wilt verminderen zul je ook moeten weten wat de oorzaak is. Werkstress kan op verschillende vlakken ontstaan, maar als er sprake is van dreigend ontslag of een te hoge werkdruk dan is het belangrijk om alert te zijn.

2. Slaap voldoende

Ben jij zo iemand die maar een paar uur slaap per nacht nodig heeft? Fout! Die mensen bestaan namelijk niet. Nee, jij ook niet. Zorg voor voldoende slaap, zo’n (min of meer) acht uur per nacht. We hebben nu eenmaal rust nodig tussen periodes van hoge productiviteit. Ons lichaam heeft die tijd nodig om zich weer op te laden voor een volgende (drukke) dag.

3. Laat je niet teveel afleiden

We worden omgeven door allerlei vormen van afleiding: whatsapp berichten, social media, enz. Deze overdosis aan afleidende informatie kan leiden tot het niet halen van deadlines, of dat we steeds opnieuw moeten focussen. Wil je niet afgeleid worden: leg weg die mobiele telefoon! Dit geldt ook voor andere verstoringen op je werkplek: collega’s die ongevraagd binnenlopen en een kletspraatje beginnen, een leidinggevende die keer op keer een nieuwe opdracht aan je afgeeft. Hiervoor geldt: houd ze op afstand, wees duidelijk en geef je grenzen aan.

4. Structuur helpt

Structuur is voor kinderen heel belangrijk, maar ook zeker voor volwassenen.  Het is een soort hulpbron die zorgt voor rust in je hoofd. Is je bureau een chaos? Ruim op, leg weg waar je niet mee bezig bent. Heb je je taken altijd net niet op tijd af? Gun jezelf extra tijd en plan dit vooraf in. Maak to-do lijstjes, doe één ding tegelijk.

5. Heb je vragen, stel ze dan

Is iets onduidelijk? Zit je met bepaalde vragen? Ga dan op zoek naar antwoorden. Het stellen van vragen leidt tot minder twijfel, waardoor je je kunt richten op zaken die er wel toe doen. Onduidelijkheid kan ook voor stress en irritaties zorgen .

6. Richt je op zaken waar je invloed op hebt                       

Wij hebben graag controle. Helaas zijn er ook situaties waarin je geen – of beperkt – invloed kunt uitoefenen. Richt je op dingen waar je wel invloed op kunt hebben en laat de zaken die buiten je invloedssfeer liggen zoveel als mogelijk los. Doe je dat wel, dan zal je merken dat dit ook een factor is die alleen maar voor meer stress zorgt. Wil je niet.

7. Goed is goed genoeg

Perfectie is een mooi maar hoe realistisch is dat? Het stellen van onhaalbare doelen leidt tot demotivatie, wat weer kan leiden tot stress, onzekerheid en niet gelukkig zijn. Houd je doelen dus realistisch. Doe wat voor jou goed voelt. Goed is ook goed genoeg.

8. Zorg voor voldoende beweging

Door alle stress heb je misschien geen behoefte meer aan sporten of bewegen, maar probeer je hier toch toe te zetten. Beweging is namelijk een – door Harvard bewezen – wondermiddel voor je fysieke én mentale toestand. Dat betekent niet dat je even een paar rondjes moet rennen zodra je niet lekker in je vel zit. Je moet regelmatig actief bezig zijn om de effecten op je mentale toestand te merken en een burn out te voorkomen. En met ‘actief’ bedoel ik niet persé dat je 10 km hard moet lopen. Een half uur wandelen, fietsen of een bezoekje aan de sportschool telt ook. Je zult verbaasd zijn wat dit met je doet als je hier dagelijks tijd voor maakt.

9. Neem een break

Neem minimaal één keer per dag een break en neem afstand van alle technologie waar je je mee omringt, want ze kunnen je stress bezorgen, zonder dat jij het door hebt. Laat je telefoon in je werktas zodra je thuiskomt, of zet hem op de vliegtuig-stand. Wanneer je thuis komt, zorg dan dat je niet meer bezig bent met je werk. Ga iets voor jezelf, iets wat jij fijn vindt om te doen. En ja, ook als je geen 9 tot 5 baan hebt. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter jij zal functioneren op je werk. Misschien is dit interview met Bill Gates een duwtje in de rug. Als hij, met zijn drukke baan, vrij kan nemen, kan jij dat ook.

10. Luister naar jezelf

Teveel stress maakt dat je in je hoofd gaat zitten. Luister eens naar wat je lichaam je wil vertellen. Er is geen betere raadgever dan je eigen lijf. Wees lief voor jezelf en geef toe aan wat je lichaam vraagt.

In de volgende blog die binnenkort volgt zal ik onder andere meer uitleggen over hoe je kunt genezen van een burn-out.

Heb jij een burn-out gehad? Of ken je iemand die hier mee te maken heeft of heeft gehad? Wij zijn uiteraard benieuwd naar ervaringen en tips. Je mag ze met ons delen hieronder in de comments, of mailen naar info@ilovehealth.nl. Als je het leuk vindt, om anderen te helpen of te waarschuwen, kunnen we je verhaal (anoniem) delen.

Als je vermoed dat jij of iemand in je omgeving een burn-out heeft, neem dan contact op met de huisarts.

Liefs Mirte

Bron: Stressplein.nl, Timemanagement.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *