Rust je ook uit als je alleen op bed ligt en niet slaapt?

Health, Mind  /   - 

Lig je na een super drukke dag eindelijk in bed, kun je niet slapen. En dat terwijl de wekker de volgende dag gewoon weer om 7.00 uur afgaat. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. En ik vroeg me af of dat nu erg is. Of laad je lichaam ook op wanneer je enkel stil in bed ligt, zonder dat je al slaapt? Ik zocht het uit. Lees je mee?

Vier fasen van slaap

Onze slaap bestaat uit vier fasen, waarin verschillende processen in werking worden gesteld. In de eerste twee fasen van slapen, slaap je licht. De eerste fase duurt zo’n drie minuten. Je dommelt langzaam weg. Na een paar minuten treedt de volgende fase op. De slaap wordt al wat dieper, maar je wordt nog makkelijk wakker van geluiden. Na ongeveer een half uurtje kom je in fase 3 terecht. De ademhaling wordt regelmatiger, het hartritme daalt, de spieren zijn ontspannen en de slaap wordt steeds dieper. En dan is fase 4 aangebroken. Je bent in diepe een slaap. Ofwel, je lichaam komt echt tot rust, vooral lichamelijk. Maar er is eigenlijk nog een fase, namelijk de fase waarin we ook geestelijk tot rust komen. Deze fase wordt de REM-fase genoemd.  Je verwerkt dan emoties en indrukken van de dag. Ook wordt informatie van je kortetermijngeheugen verplaatst naar je langetermijngeheugen. Dit is overigens ook de fase waarin je droomt. Tijdens je slaap wisselen deze fasen zich af, maar vooral in de eerste vier uur vindt relatief veel diepe slaap plaats.

>>Lees in deze blog waarom goed slapen zo belangrijk is>>

Rust versus slaap

Waarschijnlijk kun je uit het bovenstaande al een beetje opmaken, dat slaap van belang is voor zowel het geestelijk als lichamelijk herstel van je lichaam. Maar nu de vraag; bereik je dit herstel ook wanneer je enkel rustig in bed ligt? Het antwoord daarop is nee. Tijdens de diepe slaap ben je namelijk echt afgesloten van de buitenwereld en worden er processen in werking gesteld. Wanneer je wakker bent is dit niet het geval. Ondanks dat je stil ligt, en je lichaam in ruststand is, is er waarschijnlijk in je hoofd nog van alles gaande. Het blijven denken zorgt er dan voor dat je lichaam alsnog niet de kans krijgt om zichzelf weer te herstellen en op te laden. De vier fasen die hierboven beschreven staan zijn dus van belang wil je fris en fruitig en vol energie aan de volgende dag beginnen.

Echter is het wel zo dat wanneer je regelmatig mediteert, je minder uren slaap nodig hebt. De hersengolven tijdens meditatie blijken bijvoorbeeld vergelijkbaar te zijn met die van mensen die bijna in slaap vallen. Ook blijkt mediteren, net als slapen, van invloed op lichamelijke processen: de hartslag en spierspanning dalen en ook het zuurstofverbruik wordt lager. Maar dit gaat alleen op voor mensen die echt dagelijks mediteren. En zelfs voor hen is een goede nachtrust onmisbaar.

Val jij regelmatig slecht in slaap? Of slaap je überhaupt slecht? Ga dan vooral op zoek naar de oorzaak, en bespreek het zo nodig met je huisarts.

Liefs Mirte

Bronnen: Natuurinformatie.nl, Gezondnu.nl, Gezondheidsnet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *