Gemiddeld gooien we jaarlijks per persoon bijna 50 kilo goed eten weg. Je leest het goed: 50 kilo! Voor een groot deel gaat dit om eten dat in de vuilnisbak is beland omdat het verkeerd bewaard is of we het te snel weggooien. Zonde, vooral omdat het helemaal niet nodig is! Daarom heeft ILH nuttige bewaartips voor je op een rijtje gezet om zo nog meer verspilling te voorkomen.
Bewaartips koelkast
- Zorg ervoor dat de temperatuur van je koelkast altijd 4ºC. Dit is de beste temperatuur om de groei van schadelijke bacteriën te remmen.
- Zet de ‘oudste’ producten vooraan. Zo voorkom je dat je producten vergeet en maak je je voorraad het snelst op.
- Zet de snel bederfelijke spullen op de koudste plek. De meeste koelkasten zijn onder- en achterin het koudst. En zet minder bederfelijke spullen, zoals dranken, op de minder koude plekken.
- Zorg ervoor dat je rauwe producten goed scheidt van klaargemaakte producten. Dit is vooral belangrijk bij vlees en vis.
- Restjes kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren na de dag van bereiding. Laat warme gerechten wel eerst goed afkoelen, voor je ze in de koelkast zet. En zorg ervoor dat je het goed afsluit.
- Producten die je gekoeld moet bewaren, zoals vleeswaren of salades, kun je na gebruik beter zo snel mogelijk weer terug in de koelkast zetten. Zo krijgen bacteriën niet de kans zich verder te verspreiden.
- Groente en fruit in de koelkast? Bij lage temperaturen wordt rijping en ook bederf van fruit afgeremd. Maar dit geldt niet voor alle soorten. Exotisch fruit zoals bananen, mango, avocado, moelen, kiwi of ananas kun je beter buiten de koelkast bewaren. Deze kunnen het best bewaard worden op kamertemperatuur voor de lekkerste smaak en kwaliteit. Net zoals tomaten, paprika, komkommer, courgette en aubergine. En ook de pompoenen, uien, aardappelen, bonen en doperwten kun je beter buiten de koelkast bewaren.
Daarnaast is het ook heel goed om eens in de drie maanden je koelkast grondig schoon te maken. Zo voorkom je dat er vieze luchtjes blijven hangen. Het is beter voor de werking van je koelkast, en uiteindelijk dus ook voor de producten die erin staan.
Bewaartips vriezer
- Zorg ervoor dat de temperatuur van je vriezer altijd -18ºC is.
- Als je een niet voorverpakt product invriest, doe dat dan altijd in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum.
- Doe je brood in de vriezer en haal per dag eruit wat je nodig hebt. Zo kun je je brood langer bewaren. Ook is de smaak en structuur nog steeds lekker wanneer je bammetje ontdooid is. Ik vries het altijd vers in, dan komt het er een week later nog zo goed als vers, na ontdooien, weer uit.
In de vriezer kunnen geen bacteriën groeien, mits de temperatuur laag blijft. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. Vries je producten in, dan wil dat dus niet zeggen dat het eindeloos goed blijft. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Maar er zijn wat uitzonderingen:
- Brood en gebak: 4 weken
- Rauw vlees: 12 maanden
- Groenten en zacht fruit: 12 maanden
- IJs: 12 maanden
- Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
Buiten de koelkast
De meeste niet-bederfelijke producten kun je rustig in de kelder, voorraadkast of keukenkast bewaren. Maar bewaar droge producten, zoals meel, rijst en pasta, kruiden, suiker etc. na opening wel goed afgesloten.
Op veel producten zie je ook vaak staan: ‘na opening gekoeld bewaren’. Dit zijn vaak ‘natte’ producten zoals augurken, pesto, sandwichspread, mayonaise etc. Heb je deze eenmaal geopend, dan moet je ze daarna in de koelkast bewaren. Deze producten zijn na opening beperkte tijd houdbaar.
‘Na openen koel bewaren’, kun je ook tegenkomen op een verpakking. Koel wil niet per se zeggen dat het ook in de koelkast moet. Voor dit soort producten is een koele kelder, of kast dan ook prima. Het is eigenlijk voor alle producten belangrijk dat de temperatuur niet te hoog is, want ieder product bederft sneller bij hoge temperaturen of als de kwaliteit wordt minder.
TGT-datum & THT-datum
Dan heb je nog verschillende houdbaarheidsdata op producten, zoals TGT ( te gebruiken tot) en THT ( ten minste houdbaar tot).
De TGT-datum is de uiterste datum waarop je het product kunt eten. Na die datum kunnen er ziekteverwekkers zoals bacteriën gaan groeien en is het beter om het product weg te gooien. De TGT-datum staat vaak op verpakkingen van producten die snel bederven zoals vlees, vis zuivel en gebak.
De THT-datum lijkt erg op de TGT-datum, maar is zeker niet hetzelfde. De THT-datum heeft niets met bederven te maken. Staat er bijvoorbeeld ‘THT 20 november’, dan garandeert de fabrikant kwaliteit tot 20 november. Je kunt het product na die datum nog steeds eten, alleen is de kans groter dat de kwaliteit en de smaak minder is. De THT-datum staat vaak op ingeblikte producten zoals groente en fruit, pasta, rijst en zout.
Zo, even weer een reminder om wat ‘slimmer’ met eten om te gaan. Heb jij nog nuttige bewaartips? Deel ze vooral met ons!
X Mirte
Goed overzicht van de belangrijkste zaken. Tomaten en eieren bewaar je trouwens ook best op kamertemperatuur.
okay! dank voor de tip!