DIY || Zelf margarine maken

Soms kopen we uit gemak liever een kant-en-klaar product. In de meeste gevallen is dat zo. Maar af en toe de keuken in duiken om zelf iets from scratch te maken, vind ik heel leuk! I know… echt foodie gedrag! Vooral als dit iets is wat helemaal niet zo gewoon is om zelf te maken. Kijk, een bananenbrood, energy bar en ontbijtkoek maken we – uiteraard – zelf. Maar margarine… die kopen we zo in de winkel! Toch? Ik in elk geval wel. Maar nu blijkt dus dat je dit vrij gemakkelijk zelf kunt maken. En ik spreek uit ervaring. Laatst was ik op bezoek in de fabriek van Unilever waar vele soorten margarine gemaakt worden. In die fabriek gebeurt het met grote machines en wordt er op grote schaal geproduceerd (soms wel 400 pakjes margarine per minuut!!). Maar wij mochten het ook zelf, handmatig, in de keuken maken.

Wat me vooral opviel bij dit proces:

 • Het was zo gebeurd! In 10 minuutjes heb je homemade margarine op tafel staan
 • De ingrediënten zijn hartstikke ‘normaal’.
 • Het is hartstikke lekker.
 • Je kan volop variëren met kruiden.

Zoals ik in vorige blogs over dit onderwerp schreef, wordt margarine gemaakt met oliën, veelal plantaardig. Dit werd ook gebruikt voor de margarine die ik maakte. Je kunt deze verschillende soorten oliën zo kopen, maar wij persten de olie eerst nog zelf. Dit deden we door zonnebloempitten door een speciale oliepers te halen. Een paar keer flink ronddraaien (en zo spierballen kweken) en er kwam inderdaad olie uit gedruppeld. Eerlijk is eerlijk, hier zou ik thuis niet aan beginnen, want het is erg arbeidsintensief. Maar koop één goede plantaardige olie of zelfs een aantal en mix zo een mooie blend als basis van je margarine. daisy zelf margarine maken

Tip: je kunt heel simpel een kruidenmargarine (variatie op kruidenboter) maken van je homemade margarine door wat verse kruiden zoals peterselie en bieslook toe te voegen aan je margarine. Of een beetje rode peper voor een spicy spread! Of wat dacht je van versgeperste knoflook voor een knoflookmargarine… genoeg opties! zelf margarine maken

Ingrediënten zelf margarine maken

 • 3 eetlepels (vloeibare) plantaardige olie*
 • 1 eetlepel verse melk
 • 1 citroen
 • 1 theelepel wortelsap
 • 2 theelepels water
 • 2 eetlepels tropische olie (gesmolten)**
 • Optioneel: verse kruiden of specerijen

*Bijvoorbeeld zonnebloemolie of lijnzaadolie.

**Bijvoorbeeld kokosolie of palmolie.

Benodigdheden

 • Kom ijswater
 • Pan
 • 2 metalen kommen
 • 1 eetlepel
 • 1 theelepel

Bereiding zelf margarine maken

 1. Vul een grote kom met ijswater of crushed ice. Dit moet echt koud zijn! Je hebt het namelijk later nodig om de olie te koelen.
 2. Pak een kleine kom en doe er 3 eetlepels plantaardige olie in.
 3. Voeg nu de melk toe en roer goed.
 4. Pers een paar druppels citroen boven het mengsel uit en roer dit samen met het wortelsap door het mengsel van olie en room. Blijf roeren tot het mengsel crèmekleurig wordt.
 5. Voeg nu de eetlepels water toe.
 6. Zet de kom met het mengsel in de kom met ijswater zodat het koelt. Blijf roeren totdat het mengsel steeds stijver wordt en van een olie in een margarine verandert. Dit duurt wel even. Dus blijf geduldig koelen en roeren.
 7. Voeg 2 eetlepels gesmolten tropische olie toe en blijf wederom roeren en koelen.
 8. Dit is het moment om eventueel kruiden, knoflook of een pepertje toe te voegen! Snijd dit fijn en meng door de margarine.

Klaar is je homemade margarine! zelf margarine maken

Bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast. Door het koelen van je koelkast zal de ‘boter’ wat harder blijven.

Good to know: veel margarines uit de winkel zijn helemaal plantaardig, en bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong. Ter info; de zelfgemaakte margarine uit bovenstaand receptje is dat niet omdat het een beetje melk bevat. Melk wordt hierbij gebruikt voor de romigheid en omdat de melkeiwitten een waterbindende functie hebben (a.k.a. emulgator). In de plantaardige varianten in de supermarkt nemen ingrediënten uit soja- of zonnebloem deze functie over.

Insider information…

Waarom gebruiken we melk?

De eiwitten uit melk hebben een waterbindende functie.

Waarom gebruiken we wortelsap?

De caroteen in wortels zorgt voor een mooie felle kleur. Hiernaast is caroteen ook de plantaardige vorm van vitamine A.

Waarom gebruiken we tropische olie?

Om vloeibare margarine smeerbaar te maken hebben we een beetje vet nodig dat wat harder is bij kamertemperatuur. Hierom voegen we een beetje vast vet/tropische olie toe (met relatief veel verzadigd vet). FYI: Bij de productie op grotere schaal gebeurt het roeren op een veel efficiëntere manier waardoor het mogelijk wordt om in verhouding veel meer plantaardige oliën te gebruiken zoals zonnebloem en lijnzaadolie (dan in het DIY recept).

Succes met zelf margarine maken! En stuur me vooral een fotootje door van je creatie! Vind ik leuk 😉

Liefs

Daisy

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties