5 natuurlijke tips tegen hooikoorts

Health  /   - 

De maand juni schijnt voor mensen met hooikoorts een van de ellendigste maanden te zijn. Er hangen dan veel stofjes in de lucht die bij mensen met hooikoorts tot een overgevoeligheidsreactie leiden. En juli wordt het nog even door getrokken. Hooikoorts kan spontaan ontstaan, maar je kunt er ook jaren lang last van hebben. Wanneer iemand met een allergie voor deze pollen/stuifmeel inademt krijgt, deze persoon een allergische reactie in de vorm van bijvoorbeeld  niezen, hoesten, neusverstopping, en rode ogen. In die gevallen ziet het immuunsysteem die stofjes als verkeerde indringers van buitenaf en maakt daarom antilichamen aan. Die vallen de allergenen aan wat weer leidt tot het vrijkomen van chemicaliën in het bloed (histamines). Deze triggeren een loopneus, niezen, pijnlijke ogen en andere symptomen van allergieën. Niet bepaald prettig. Maar het product of medicijn dat hooikoorts echt laat verdwijnen is helaas nog niet uitgevonden. Wel zijn er allerlei soorten medicijnen, pilletjes, crèmepjes en druppeltjes die de symptomen verminderen, maar die werken niet voor iedereen. Daarnaast heb je te maken met bijwerkingen. Zo kun je je behoorlijk slaperig en futloos voelen na het slikken van diverse hooikoortstabletten. Daarom hebben wij wat natuurlijke alternatieven voor je op een rij gezet.

Hooikoorts tips

Quercetine

Dit is een antioxidant die van nature onder andere voorkomt in uien, knoflook, bloemkool, rode kool, broccoli en groene thee. Het blokkeert allergische reacties op pollen, doordat het de ontwikkeling van histamine in het bloed remt. Het is natuurlijk goed om elke dag voldoende groente te eten,maar het stofje is eventueel ook verkrijgbaar in plantaardige capsules.

broccoli omelet
Dit receptje zit boordevol quercetine!

Kamille

Kamille, waar is het niet goed voor? Het is een van de oudste medicinale kruiden ter wereld. Dit kruid verlicht symptomen van allerlei stoornissen, maar staat er ook om bekend de symptomen bij hooikoorts aan te pakken. Trek er bijvoorbeeld een lekker kopje thee van! 

Chamomile extract - Chamomile is known for soothing, however you use it: in tea, in aroma, and on skin, where it calms irritation and helps reduce the red. // http://www.kuester-shop.de/product_info.php?info=p8788_sala-kamillenextrakt-kamillen-extrakt-100-ml.html

Rauwe verse honing

Honing van een imker bij je uit de buurt is de beste remedie tegen hooikoorts. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar het schijnt echt te helpen. Verse, rauwe honing bevat de pollen waar jij zo allergisch van bent. Wanneer je hier een beetje van neemt, word je er op den duur immuun voor.

Kokosolie

Smeer wat kokosolie aan de binnenkant van je neusvleugels, onder je ogen en op je wimpers. Dit houdt de pollen tegen die irritaties opwekken én het ruikt ook nog eens lekker!

Gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon kan preventief werken tegen een heleboel kwalen en ziekten. Vooral in de aanloop naar het hooikoorts seizoen is het slim om op je voeding te letten. Bij hooikoorts en andere allergieën is er sprake van ongewenste reacties van het immuunsysteem, producten die je immuunsysteem versterken zijn dus geen overbodige luxe. Vitamine C (vers fruit, sla en groenten) , magnesium (noten, melk en graanproducten) en Quercetine (antioxidant) rijke voeding versterken onder andere het immuunsysteem.

Gemengde noten eetdagboek hazelnoten, walnoten, amandelen

Ongetwijfeld dat er nog meer natuurlijke tips zijn die hooikoorts verzachten. Deel ze vooral hieronder met ons in de comments!

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *