Hoe hou je een gezonde lifestyle vol in drukke perioden?

Food, Health, Sport  /   - 

Nu denk je misschien: “Jullie hebben makkelijk praten, want jullie zijn dag en nacht bezig met een healthy lifestyle. Het is jullie baan.” Maar helaas, ook wij hebben hele drukke perioden waarin het ons ook niet altijd lukt om te sporten of heel gezond te eten. Ook wij hebben nog 101 andere dingen te doen naast het schrijven van blogs, het  bedenken en klaarmaken van verantwoorde recepten, of een intensieve workout samenstellen, waardoor we minder tijd hebben om gezond te eten en te sporten. Maar ook dan proberen we  wel zo gezond mogelijk te leven. In de meeste gevallen is het een kwestie van goed plannen. Hoe we dat precies doen, lees je hieronder. We hebben een aantal slimme tips op een rij gezet die jou helpen gezond en fit de drukte door te komen.

1. Maak sporten tot prioriteit

Volg je een intensieve studie of heb je een fulltime baan, dan begrijpen we dat sporten vaak niet je hoogste prioriteit is. Je bent al blij als je heel even tijd hebt om überhaupt niks te doen. En dat is niet erg, zolang je je er maar bewust van bent dat jezelf herpakken steeds lastiger wordt wanneer je het uitstelt of er geen prioriteit van maakt. Probeer daarom ook in drukke tijden juist tijd vrij te maken voor een uurtje sport. Net zoals je andere dingen in je agenda zet, kun je ook dat yogaklasje of die spinningles noteren. Op deze manier zorg je ervoor dat sporten ook voorrang krijgt. En je zult zien, hoe vaker je daar tijd vrij voor maakt, des te eerder het een routine kwestie wordt. Net als dat je naar je werk gaat. Bovendien krijg je juist meer energie van beweging!

2. Sport kort, maar krachtig

fashionchick workout bovenlichaam daisy
Dumbells? Daisy traint haar armen gewoon met twee pakken melk als ze geen tijd heeft voor een bezoekje aan de gym. 😉

Geen tijd om na je werk naar de sportschool te gaan? Train dan thuis, of ga voor een HIIT training.  Zo kan je fitter worden en tegelijkertijd tijd besparen. Er staan tegenwoordig genoeg korte en effectieve workout video’s op Youtube. Of probeer eens deze korte ILH workout, of tabata training.

3. Mealpreppen

Doordeweeks weinig tijd, maar wil je toch gezond eten? Meal preppen, oftewel maaltijden voorbereiden, kan een hele goede oplossing zijn. Wanneer je ‘s avonds uit je werkt komt heb je vaak niet de energie om ook nog boodschappen te doen en te koken. Hoe fijn is het dan als je in de vriezer of koelkast al een lekkere maaltijd hebt klaar staan? Of komen die boterhammen tijdens de lunch je neus uit? Ook dan kan meal preppen een goede uitkomst zijn. Door je maaltijden te preppen, win je niet alleen heel veel tijd, ook weet je precies hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten je binnenkrijgt. Hoe precies je dat precies doet, leg ik je uit in deze blog.

4. Vul je tas met gezonde snacks

Een must tijdens mijn werkdag: gezonde en voedzame snacks. Zo heb ik standaard ongebrande en ongezouten nootjes in mijn tas. Voor mij is dit het perfecte tussendoortje in de middag, wanneer ik trek krijg maar het nog een paar uur moet volhouden tot het avondeten. Door zelf bijvoorbeeld noten, fruit, groenten, een salade of bakje yoghurt mee te nemen, voorkom je (vr)eetbuien. Nog meer gezonde snack ideetjes vind je in deze blog.

5. Sla je ontbijt niet over

peer kaneel smoothie

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt heb je wellicht niet altijd zin of tijd om een ontbijtje klaar te maken. En al helemaal niet als je je hebt verslapen. Maar je ontbijt overslaan is niet gezond. Het is daarom slim om altijd iets simpels en gezonds in je koelkast te hebben. Of het nou een shake, smoothie of stuk fruit is, het is altijd beter dan met een lege maag de deur uit gaan. Als je weet dat je vroeg op pad moet, of je je regelmatig verslaapt, is het handig om ’s avonds je ontbijt klaar te maken. Een smoothie blijft prima een nacht goed in de koelkast. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze wake up coffee shake? Of deze heerlijke smoothie receptjes.

6. Minder met alcohol

Alcohol is slecht voor onze gezondheid, vooral wanneer het in grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Sommige mensen hebben echter de neiging om in tijden van stress voor alcohol te kiezen (wat heel vaak het geval kan zijn als je een druk leven leidt). Vergeet niet dat er andere, minder schadelijke manieren zijn om stress te verminderen, of het nou meditatie is, een avond met je vrienden en familie, of je uitleven in de sportschool.

7. Pak je rust

Rust is heel belangrijk voor een gezonde levensstijl, helemaal als je het ook wil volhouden. Als je uitgeput bent, word je gemakkelijk geïrriteerd en ben je niet de beste versie van jezelf.  Pak je rust door een blokje om te gaan, of door wat yoga-oefeningen te doen. Zo lang je maar tijd neemt om je hoofd leeg te maken.

8. Download een app

Tegenwoordig is er bijna voor alles wel een app te downloaden. Van online voedingscoaches tot mindful lessen en korte workouts. Wanneer je weinig tijd heb, kunnen sommige apps je een handje helpen. In deze blog hebben we wat leuke en healthy apps voor je op een rij gezet!

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties