Friesland, wat ben je mooi! // De leukste watersporten in Friesland

Overig, Travel  /   - 

Nicole, gastblogger voor ILH, ging laatst op trip naar Friesland. Het thema? Watersport! En wat een mazzel: het waren de twee mooiste dagen van dit voorjaar. Zon, zon en nog eens zon!

Nicole: We zijn allemaal bekend met Friesland. Ik was mij er alleen niet van bewust dat het zoveel te bieden heeft: het is adembenemend mooi, de mensen zijn heel vriendelijk, het eten komt rechtstreeks van de boeren. Niet alleen lekker vers, ook heel duurzaam. Daarnaast er is superveel te beleven op het water: kitesurfen, waterskiën, varen en zeilen. De perfecte plek voor een heerlijke getaway! 

De trip, georganiseerd door Fryslân, stond in het teken van watersporten in Friesland. En daar lenen de Friese wateren zich natuurlijk perfect voor. Daisy was op het moment in Bali, dus of ik in plaats van haar wilde gaan. Ik als groot liefhebber van watersporten, hoefde daar dan ook geen seconde over na te denken. Op naar Friesland dus!

De reis

Wist je dat het vanaf Amsterdam nog geen anderhalf uur rijden is naar Friesland? Via de Afsluitdijk ben je er zo en je hebt ook nog eens prachtig uitzicht over het IJsselmeer. 

Lekker slapen in een chalet op camping Heeg

We verbleven in een heerlijk chalet op Watersportcamping Heeg wat midden in de Friese landschappen ligt. Het leuke van deze camping is dat ze heel veel leuke details hebben, zoals een oude telefooncel omgebouwd tot kiss-box. Ook staat er in de tuin van de chalets een houtgestookte hottub. Ze noemen het ook wel Dutchtub. Echt een aanrader om hier na een heerlijke (sportieve) dag op het water nog even tot rust te komen.

Watersporten in Friesland

Aan water geen gebrek in Fryslân! Ik voelde me hier als een vis in het water, alhoewel ik wel liever boven water blijf 😉 Er zijn talloze dingen te doen op het water, voor zowel de sportievelingen als de minder sportieven is er genoeg keuze. Wat dacht je bijvoorbeeld van…

  1. Kanoën
  2. Kitesurfen
  3. Waterskiën & Wake boarden
  4. Windsurfen
  5. Suppen 
  6. Sloep huren / Varen

Kitesurfen

Na onze picknick op het strand zouden we gaan kitesurfen. Omdat het zo zonnig en warm was, stond er helaas veel te weinig wind, dus gingen we niet het water op. Wel kregen we een uitgebreide theorieles van Pietie van Antixsports. Hier kun je zowel, privé, duo als groepslessen volgen. Als je al ervaring hebt, maar nog geen eigen spullen, kan je hier ook spullen huren. Naast kitesurfen geven ze ook les in windsurfen. Super leuk!  

Kanoën

watersporten in friesland, kanoën

Onze camping ligt aan het water in Heeg en je kan hier ook kano’s huren. Er werd aangeraden om vroeg op te staan, zodat je vanuit je kanoe de zon ziet opkomen. Als om 05.00 uur de wekker gaat, dan vraag je je even af waarom je dit ook alweer doet, maar als je dan eenmaal in je kano op het water zit en geniet van de opkomende zon dan ben je alles weer vergeten. Het voelde als een soort ochtend meditatie: de stilte, een orkest van alle fauna die wakker worden, de pasgeboren lammetjes die rondhuppelen en de opkomende zon. We hebben zo’n uur rond gedobbeld op het water. Een must do!  

Varen

watersporten in friesland

In de middag gingen we varen over de Friese Meren. Frank de Haan van De Haan watersport kwam ons ophalen met een van zijn sloepen. Deze kan je huren voor zowel een dag als meerdere dagen voor max. 12 personen. De zon scheen volop, borrelhapjes en wijn waren aan boord en Frank vertelde ons over de steden waar we langs voerden. Ultieme ontspanning en de perfecte manier om echt iets te zien van Friesland. 

Suppen

Suppen, oftewel Stand Up Pandeling. Het is op dit moment de snelst groeiende watersport. Het is niet alleen goed voor je lichaam, ook is het heel ontspannend. We werden enthousiast ontvangen door Aukje & Carola van SparkleSup en Supaway bij de Easy Supstore. De mooie SUP Boards van Mistral lagen al op ons te wachten. Maar voordat we het water in gingen kregen we eerst een hoelahoep les om de heupen soepel te maken. Vervolgens hielpen Aukje & Carola ons het SUP board op en kregen we instructies over hoe we het beste konden staan. We eindigden de les met een aantal pilatesoefeningen op het board en zelfs de hoelahoep kwam nog even te voorschijn. Het is mij nog gelukt ook! 

Waterskiën & wakeboarden

watersporten in friesland, waterskien

Waterskiën is een van de weinige watersporten die ik nog nooit gedaan had, dus ik vond het best wel een beetje spannend! We werden ontvangen bij Waterski Baan Sneek en kregen eerst een wetsuit aan, want de watertemperatuur was nog niet heel warm. Na een korte uitleg was het gewoon gaan: armen gestrekt houden en pas proberen te gaan staan na die kleine bocht. De spanning was groot, maar nadat ik de eerste keer geweest was en gelijk bleef staan was ik zo enthousiast geworden dat ik na een uur eigenlijk niet wilde stoppen. Wat is dit gaaf! Dit ga ik vaker doen!

Eten in Friesland

Het eten in Friesland is vers en duurzaam, want bijna alles komt van de boeren uit de omgeving, en dat proef je. Vlees en zuivel vormen bij veel restaurants dan ook de rode draad in het menu. Oprecht genieten, want je weet dat je echt eerlijk en gezond eet. Uiteraard bieden ze ook vegetarische opties aan. Mijn aanraders:  

  1. Healthy picknick van Picknickers

Picknickers is een nieuw restaurant met een relaxte foodbar, gevestigd in Terherne aan het Sneekermeer. Wij kregen een picknickmand mee vol lekkernijen met een moestuinsalade, clubsandwich met zuurdesembrood, yoghurt met vers fruit en een heerlijk dikke appelplaatgebak. Dat was smullen op het strand!

  1. BBQ aan het water, door Restaurant D’Ald Wal.

Na een schitterende vaartocht met schipper Frank De Haan, gingen we BBQ’en bij De Haan Watersport. Een mooie spot aan het water waar het verse vis en vlees op The Big Green Egg werd bereid. Binnen mum van tijd stond onze tafel vol met gebakken vis, vlees en ook vegetarische happen. Daarbij serveerde ze een groene salade en aantal lekkere sauzen. 

  1. Ontbijt van De Nieuwe Melkfabriek

Dit is echt een hele leuke cosy plek waar je zo voorbij rijdt als je het niet weet. Er hangt een informele gezellige sfeer en eigenaresse Sandra staat graag zelf in de keuken. Wist je dat hun vlees afkomstig is van hun eigen koe? Die kopen ze, laten ze slachten en dat vlees staat op het menu. De koe is afkomstig van een boer aan de overkant, zo weten ze zeker dat de koe goed verwend is en een plezierig leven heeft gehad. 

  1. Lunch bij Omke Jan

Omke Jan is pas sinds een jaar gevestigd in een oude stolpboerderij. Onder leiding van ontwerper Piet Hein is de boerderij verbouwd. Het resultaat: een moderne ontmoetingsplek waar je kan blijven eten en slapen en waar het authentieke karakter bewaard is gebleven. Wij ontvingen een lunch proeverij om van alles wat te proberen: vele soorten vlees, pulled pork bruger, kaassoep, uiensoep, frisse salade met bonen en noten werden ons voorgeschoteld. Een buitengewoon mooie spot aan het water in Woudsend. 

Friesland heeft super veel te bieden, niet alleen op het water maar ook op cultureel gebied. Op de website www.friesland.nl lees je alles over deze mooie provincie en wat er allemaal te doen is! 

Liefs Nicole 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *