12 x tips tegen een winterdip

Health, Mind  /   - 

De wekker gaat en met veel moeite open je je ogen. Maar liever houd je ze nog even dicht. Wanneer je toch naar buiten kijkt is het nog zo donker als de nacht, zelfs de vogels zijn nog niet wakker. En jij eigenlijk ook niet. Het liefst draai je je nog een keer om. Hoe graag je in de zomer meteen je bed uitspringt, kan je nu alleen maar aan je warme deken denken. Wanneer je uiteindelijk besluit op te staan voel je je niet veel beter. Je hebt weinig concentratie, bent vermoeid, prikkelbaar, en over het algemeen nogal somber. Help, je hebt een winterdip! Troost je: je bent niet de enige. Heel veel Nederlanders hebben hier last van. Maar belangrijker: hoe ga je hier wat aan doen? Ik geef je tips tegen een winterdip!

Tips tegen een winterdip

1. Buitenlucht

Breng tijd door in de buitenlucht. Ja, dit klinkt niet heel aantrekkelijk met deze lage temperaturen. Maar het helpt wel! En het liefst in het eerste daglicht. Hier word je echt wakker van!

2. Blijf bewegen

Niet alleen is bewegen sowieso goed voor je gezondheid, maar door regelmatig te bewegen halveer je je winterdip. We zijn geneigd in ons warme bed te blijven en de hele dag Netflix aan te zetten. Niet doen! Dit versterkt je dip alleen maar. Ga er op uit, het liefst in de buitenlucht. Dit kan ook gewoon een (stevige) wandeling zijn. Zolang je maar beweegt. daisy puma ignite, beweeg buiten tegen een winterdip

3. Licht

Het gebrek aan natuurlijk daglicht is de nummer 1 oorzaak van de winterdip. Je kunt dit daglicht nabootsen door het zo licht mogelijk te maken om je heen. Er zijn ook speciale lampen die je bijvoorbeeld op je bureau zet om dat daglicht na te bootsen, zoals deze Energylight. Of wat dacht je van de wake up lampen waarmee je subtiel gewekt wordt?

4. Neem je vitaminen!

Ik begin elke dag met een vitaminepil. Zeker in de winter is dit belangrijk. Vitamine D bijvoorbeeld, door het gemis aan zonlicht in de wintermaanden krijg je sneller een tekort aan vitamine D. Gelukkig bestaan er genoeg pilletjes hiervoor die dit tekort aanvullen.

5. Eet gezond

Minder met suiker en eet gezond! Door gezonde voeding binnen te krijgen zul je je vanzelf beter voelen. Tijdens een winterdip heb je veel meer zin in koolhydraten, zoals chips, pasta, chocola en pizza. Wanneer je naar de snacks gaat grijpen uit dit zich ook in je mood. Wees dus verstandig en kies voor gezond! Maak bijvoorbeeld deze lekkere en gezonde wrap recepten! Wrap, ILH, lunch, inspiratie

6. Ga een blokje om

Ben je de hele dag op werk? Ga af en toe even een blokje om! Het hoeft maar een klein stukje te zijn, maar het is belangrijk dat je niet voor lange tijd in dezelfde omgeving bent. Zo blijf je in beweging en krijg je ook nog wat mee van de frisse buitenlucht. Je zult merken dat je je meteen een stuk beter voelt.

7. Verminder stress

Stress is natuurlijk nergens goed voor maar kan in combinatie met een winterdip al helemaal naar zijn. Gelukkig zijn er manieren om stress te verminderen. Yoga en ademhalingsoefeningen helpen erg goed tegen stress. Zorg ook dat je orde in je leven hebt. Doe niet alles tegelijk en probeer structuur te vormen! Zo sta je niet voor onaangename verrassingen.

8. Verwen jezelf!

Zorg dat je iets leuks hebt om naar uit te kijken. Plan bijvoorbeeld een dagje uit of misschien wel een vakantie! Kies iets waar je echt van geniet en kom even tot je zelf. Tijdens een winterdip heb je meestal geen zin om mensen te zien. Het liefst blijf je de hele dag in bed liggen. Dit helpt niet! Bel een goede vriend of vriendin op om wat leuks te doen, vaak vrolijken andere mensen je juist op! Zo kun je er weer veel beter tegenaan.

9. Vroeg uit de veren

Je moet er misschien niet aan denken, maar ga vroeg uit bed en elke dag op hetzelfde tijdstip. Je biologische klok past zich hier beter aan en zo word je makkelijker wakker. Goede start van de dag!

10. Gebruik kruiden

Er is bewezen dat kruiden kunnen helpen bij depressieve klachten. Deze kun je bijvoorbeeld nemen als kruidenthee maar ook in tabletvorm. Vooral St. Janskruid* zou een positieve werking hebben (dit komt meer van pas bij winterdepressie, dat is weer heftiger dan een winterdip). Maar haver en rozemarijn kunnen ook nuttig zijn! Sommigen kruiden zijn sterker dan de ander dus doe goed onderzoek voordat je hier aan begint.

gember sinaasappel thee

11. Neem je ontbijt

Vergeet je ontbijt niet! Wanneer je ontbijt word je lichaam eigenlijk pas echt wakker, gaat de spijsvertering werken en de slaap verdwijnt. Sla dit dus niet over.

12. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Maak elke dag een lijstje met dingen waar je dankbaar voor bent. Doe dit in de ochtend, zo begin je meteen positief. Door deze gedachten op te schrijven kom je in een vrolijke en positieve stemming, en dit maakt het verslaan van de winterdip een stuk gemakkelijker!

Hopelijk helpen deze tips en kom jij hartstikke vrolijk de winter door! Heb je zelf nog tips die goed werken tegen een winterdip? Laat het weten in de comments!

Liefs,

Sterre

Bron: http://www.depressie.org/behandeling/sintjanfaq.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  1. Elk jaar last van winterdip en dit jaar voor het eerst goed in verdiept. Wake up light, lichtlamp, vitamine D (plus Multi en magnesium) en doordeweeks elke ochtend op vast, vroeg, tijdstip opstaan werkt echt goed. Ik ben ook nog niet ziek geweest gelukkig.