5 tips om gezond en low budget te eten

Food, Health  /   - 

Vaak hoor ik om heen het misverstand dat gezond eten altijd duur(der) is. Naar mijn idee is dat onzin. Zeker als we gaan kijken naar de voegingwaarde van gezonde producten. Deze zijn vele malen hoger dan ongezonde producten. Hierdoor heb je in principe dus minder nodig omdat je sneller verzadigd bent en al je voedingsstoffen binnen hebt. Denk maar eens aan je Mc Donald’s bezoekje: een uur na je supersize Big Mac menu heb je al weer honger. En zo goedkoop is de Mac tegenwoordig ook weer niet. Volgens mij betaal je al gauw een euro of 8 voor een menu. En voor dat bedrag kan ik voor diverse mensen een heerlijke, gezonde én vullende avondmaaltijd klaarmaken. Maar goed, dat terzijde.

Ik heb een aantal tips voor je die je kunnen helpen gezond en low budget eten.

Gezond en low budget tips

1. Koop bij supermarkten als de Lidl

Ik zweer bij de Lidl. Met name voor mijn groente en fruit. Dit hoeft voor mij niet biologisch te zijn, maar wel van goede kwaliteit. De Lidl is al jaren op rij uitgeroepen door de consumentenbond als beste getest groente en fruit. De keus is groot en het is echt vele malen goedkoper dan andere supermarkten. Ook haal ik hier nog wat andere producten zoals (biologische) eieren, rijstwafels en noten. Scheelt echt!

2. Ga naar de markt

Op de markt is je gulden een daalder waard. Zoiets was het toch? Klopt nog steeds! Al denken we er even euro’s bij. De markt is vrijwel altijd goedkoper als het op je boodschappen aankomt. Maar zeker als je op zaterdag aan het eind van de dag naar de markt gaat, sla je voor een prikkie je boodschappenlijstje in. Als ik dan bij een groentestal weg loop met een tas vol lekkers, voor nog geen paar euro, ben ik als een kind zo blij!

3. Superfoods?

We kennen inmiddels alle superfoods als chia zaad, goji bessen, cacao en chlorella wel. Daar heb ik niets op aan te merken, behalve de vaak hoge prijs. Bedenk dat je in de normale supermarkt ook veel superfoods vindt. En daar bedoel ik de hele normale groenten en fruitsoorten mee. Wat dacht je van boerenkool, spinazie, bloemkool en avocado? Kiemgroenten en waterkers is ook al zulke toppers met hoge voedingswaarde. Eet meer groente en fruit en besef je dat dit ook superfoods zijn. groenten - gezond en low budget

4. Maak een weekmenu

Bedenk aan het begin van de week wat je die week wilt eten en koop dat in één keer. Dat scheelt je diverse supermarktbezoekjes en geld. Hoe vaker je in de supermarkt komt, hoe sneller je weer iets mee pakt, wat je misschien niet nodig hebt. Daarbij gooi je minder weg, omdat er vooraf is nagedacht over de benodigde ingrediënten. Je kunt bij het bepalen van je weekmenu ook rekening houden met de aanbiedingen in de supermarkt. Tip: check de app Koken met Aanbiedingen eens!

5. Eet producten uit het seizoen

Behalve vriendelijker voor het milieu, is dit ook veel vriendelijker voor je portemonnee. Als je in december een bakje aardbeien wilt, kan je je knip wel opentrekken. Duur! In de zomermaanden is zo’n bakje hartstikke goed te betalen. Sowieso is het aan te raden om producten uit het seizoen te eten. Niet alleen voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor je lichaam. De voedingsstoffen passen namelijk beter bij de behoeften van ons lichaam op dat moment.

Ik ben ook heel benieuwd naar jouw thuis om gezond en low budget te eten en koken. Ik weet zeker dat we deze lijst nog veel langer kunnen maken! Deel je tips dus in de comments hieronder. Vind ik leuk 🙂 x Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties

  1. Bij een Turkse supermarkt bijvoorbeeld. Hier hebben ze de wat nog kortere houdbare groente en fruit buiten staan. Die zijn veel goedkoper. En sowieso zijn groente en fruit maar ook vlees bijvoorbeeld. Andere dingen zijn juist duurder

  2. Eet meer peulvruchten! Heel goedkoop, prima vervanger voor vlees (bijvoorbeeld een bonenburger) en er zijn zoveel verschillende soorten, dus genoeg variatie

  3. Zelf haal ik gewoon alle huismerk producten, hiermee bespaar je al een hoop. Ook handig om te letten op de porties. Zeker met verse producten haal ik nooit teveel in huis, zo voorkom je dat je uiteindelijk een hoop moet weggooien.

  4. Investeer in een vriezer, indien niet aanwezig. Sla producten in bulk in indien in dde aanbieding. Heel veel groente kunnen gebalanceerd ingevroren worden. Voor kleine huishoudens ook handig. Porties invriezen en panklaar uit de vriezer halen zodra je het nodig hebt. Zo kun je ook goedkoop buiten het seizoen eten!

  5. Lijnzaad in plaats van chiazaad: een zak lijnzaad koop je voor ongeveer €1,70.
    Houdbare aanbiedingen hamsteren, smoothies makem met diepvriesfruit (dan kun je zelfs in december aardbeien eten).
    En vergelijk de prijzen, zelfs bij de Hema liggen superfoods, en goedkoper dan bij reformzaken.