Beginnen met yoga: Welke yogastijl past bij jou?

Health, Mind, Sport  /   - 

Voordat je denkt: “Ah nee, yoga is niets voor mij..”, verdiep je eens in de verschillende yogastijlen! Al kijk je bij je yogaschool naar het lesaanbod zul je waarschijnlijk veel verschillende lessen op het rooster zien staan. Logisch dat je geen idee hebt wat je kunt verwachten! Wat het nog lastiger maakt, is dat veel yogascholen een eigen variant op de bekende yogastijlen hebben. In mijn I Love Health boek besteed ik een heel hoofdstuk aan yoga, waar ik dus ook onder ander de verschillende stijlen bespreek. In principe is elke stijl voor elk niveau geschikt. De hatha-yoga wordt over het algemeen gezien als de meest toegankelijke stijl. Maar laat je niet afschrikken door de andere vormen. Gewoon proberen!

Welke yogastijl ga je beoefenen?

Het is belangrijk een yogastijl te vinden die je leuk vindt en dus ook goed vol te houden is. Gelukkig zal die keuze een stuk makkelijker worden nadat ik de stijlen heb uitgelegd in deze blog.

Hatha-yoga

Dit is een van de oudste en bekendste vormen van yoga. Het gaat bij hatha om het beoefenen van houdingen (asanas) en om ademhalingstechnieken (pranayama), met als doel beheersing te krijgen over lichaam en geest. Hatha is een statische vorm van yoga, wat betekent dat je de meeste houdingen vanuit stilstand uitvoert. Hierdoor is het geschikt om tot rust te komen en stress te verminderen.

Ashtanga-yoga

Bij ashtanga-yoga wordt een vaste serie van houdingen uitgevoerd. Alle oefeningen zijn opgebouwd rondom de zonnegroet. Daarbij wordt er gefocust op de bandha’s in je lichaam: je stuurt je energie naar bepaalde plekken met behulp van een speciale ademhalingstechniek en het aanspannen van bepaalde spieren. Deze vorm is vrij fysiek en intens, waardoor je kracht en lenigheid snel vooruit zullen gaan.

Vinyasa-yoga

Bij vinyhasa-yoga worden de houdingen uitgevoerd in een vloeiende beweging op de ademhaling. Het wordt ook wel eens mediatie in beweging genoemd. De zonnegroet staat centraal bij vinyasa en wordt gebruikt als verbinding tussen de diverse houdingen. Deze vorm van yoga vraagt over het algemeen een grotere fysieke inspanning van je dan bijvoorbeeld hatha-yoga.

Yin-yoga

Deze vorm is de meest statische, rustige vorm van yoga en daarom toegankelijk voor elk niveau. Het is niet gericht op het versterken van je spieren, maar juist op het ontspannen ervan. Door een aantal minuten in één houding te blijven, ontspannen je spieren en bereik je het bindweefsel en de gewrichten. Eén houding kan zon drie tot vijf minuten aangehouden worden en voor je doorgaans zittend of liggend uit.

Hot-yoga

Hot-yoga betekent ’yoga in een verwarmde ruimte’. De warmte voorkomt blessures en laat je hevig transpireren wat zorgt voor het ontgiften van je lichaam. Deze vorm van yoga is behoorlijk intensief. Het wordt aangeraden om vooraf een paar uur niks te eten en vooral veel water te drinken. Bikram-yoga is een bekende vorm van hot-yoga. je volgt bij bikram een anderhalf uur durende les in een tot 40 graden verwarmde ruimte en voert een vaste serie uit: 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen. En dit doe je twee keer. Bij hot-yogascholen kun je ook andere stijlen van yoga beoefenen, zoals vinyasa.

yoga daisy, yogastijl

Hopelijk heb je zo alle informatie die je nodig hebt om jouw yogastijl te vinden! Welke spreekt jou het meeste aan? Laat het weten in de comments!

Liefs,

Sterre & Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie

  1. Oeh, I love hot yoga! Ik vind dat toch zo fijn, mijn stijve spieren kunnen dan extra goed ontspannen. Dus yin yoga, in een hot yoga studio, daar maak je mij het meest blij mee!