The Happiness Project #20 – “Mijn mentale voorbereiding op de komst van de baby”

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste mindfulness teacher op Bali, echt! – is bijna een jaar geleden haar eigen Happiness Project begonnen. Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. Vorige keer vertelde Nadja al over hoe belangrijk het is om leuke dingen te doen, en vooral om daar ook echt de tijd voor te nemen. Lees hier hoe zij dit verder aanpakt. 

O ja, wist je dat je nu ook een online mindfulness cursus bij Mindful Bali kan doen?! Dus ook als je niet in Bali bent, kun je bij Nadja terecht!

In deze blog vertelt Nadje over hoe zij zich mentaal heeft voorbereid op de komst van haar kindje. Hoe zorgde zij dat ze er helemaal klaar voor was? Wat heeft ze veranderd aan zichzelf? Wat heeft ze geleerd van haar coach? Ze legt het hieronder allemaal uit.

Nadja

“Afgelopen maand was de laatste maand van mijn zwangerschap en heb ik mijn coachingstraject met Rosa Winkel afgemaakt. Jaren geleden ben ik begonnen met het werken aan mezelf door middel van trainingen, coaches en opleidingen. Ik had vanuit mijn jeugd een paar hele serieuze ‘daddy issues’ die zich in mijn volwassen leven op vele manieren uiten. Vooral in mijn relaties met mannen. We zijn allemaal ‘slachtoffers van slachtoffers’ en geven onze eigen issues door aan onze kinderen. Mijn grootste wens was dan ook om mezelf hier helemaal van te bevrijden, zodat als ik ooit zwanger zou worden, ik die cyclus kon doorbreken zodat ik mijn ´issues´ niet zou doorgeven aan mijn eigen kind.

Ik ben in de loop der jaren zoveel veranderd. Degene die ik 5 jaar geleden was, zou ik nu niet meer herkennen. Door aan mezelf te werken ben ik van depressief naar super blij gegaan. Dat geldt voor zowel mijn leven als de persoon die ik nu ben. Maar op het moment dat ik zwanger werd, wist ik ook dat ik dingen in mijn leven nog wilde veranderen. Niks geeft je zoveel motivatie in je leven als zwanger worden! Ik wilde mijn business anders aanpakken, zodat ik ook meer tijd zou hebben voor mijn kindje. Maar mijn grootste zorg was dat er nog steeds oude patronen uit mijn verleden in mijn huidige relatie aanwezig waren. Het voelde ineens alsof ik had gefaald, alsof ik mijn grote wens niet waar kon maken. Daarom heb ik contact opgenomen met Rosa. Zij is een relatiecoach, en ik wist dat ik hier zelf niet binnen zo’n korte tijd uit zou komen. Ik geloof dat je het nooit allemaal alleen hoeft te doen. Het is het juist waard om te investeren in hulp, zodat je weer door kan groeien.

Op het moment dat we de coaching starten zat ik nog heel erg vast in mijn eigen ideeën, over hoe ik vond dat het moest zijn. Al snel werd mij duidelijk gemaakt dat ik me vasthield aan een ‘ideaal plaatje’ wat ik graag had gewild, maar dat was er nou eenmaal niet op dit moment. Ze liet mij zien hoe ik mij aan het verzetten was en nog erger, hoe ik mijn partner probeerde te veranderen en daar controle over wilde krijgen. Ongelooflijk, dit is iets wat ik zo goed weet, maar op het moment zelf zag ik niet wat ik aan het doen was. Je hebt geen controle over anderen of over je omgeving. Je hebt alleen controle over hoe jij erop reageert. Door mijn angst was ik me gaan richten op iemand anders veranderen, en je kan een ander niet veranderen en dat moet je ook niet willen. De duidelijkste les die Rosa mij liet zien was een hele waardevolle:

Echte liefde is iemand accepteren zoals hij of zij is, met de goede en de slechte kanten. Zonder te proberen diegene te veranderen.  

Ze liet mij zien wie mijn partner is en dat te accepteren zonder mij daar nog tegen te verzetten. Aan de hand daarvan kon ik een heldere beslissing nemen. Voor mij werd toen duidelijk dat ik wel in de relatie wilde blijven maar zonder nog te proberen iets te forceren.

Toen ik dat kon loslaten kwam er ineens zoveel ruimte vrij! De energie die ik eerder stak in het willen veranderen van mijn partner, kon ik nu 100% inzetten op het gene waar ik wel invloed op heb, namelijk mezelf. Ook ging ik duidelijker zien hoe de wereld, en zeker ook  je partner, een spiegel is van jezelf. Het weerspiegelt jouw geloofsovertuigingen en pijnpunten. Verander jij jezelf, dan moet een ander ook mee veranderen of die verdwijnen dan vanzelf uit je leven. Het is dus veel nuttiger om je energie in jezelf te steken. En dat is precies wat ik gedaan heb. Het is ongelooflijk hoe snel mijn wereld toen weer anders werd. Ik voel me energieker, mijn business is eindelijk waar ik het graag wil hebben, ik voel me zelfverzekerder en ook mijn zelfliefde is nog meer gegroeid. Aan het einde van mijn zwangerschap straalde ik als nooit tevoren en was ik helemaal klaar voor de bevalling en mijn nieuwe rol als mama.”

Nadja belly

Volgende maand wordt mijn allerlaatste maand van mijn Happiness Project die ik zal doorbrengen als kersverse mama!

Liefs Nadja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *