Werk stress? Zo verminder je het!

Burn-out, Health, Mind  /   - 

Een blogje uit de oude doos. Deze plukte we uit het archief van 2012 (!). Maar nog altijd een belangrijk onderwerp. Tussen 2007 en 2017 is het aantal mensen met burn-out klachten gegroeid van 11 naar ruim 16 procent. Hoe zorg je dat je werk stress binnen de perken blijft?

Anti-stress tip 1: Neem je rust

Zorg dat je ’s nachts voldoende slaapt, juist als je het erg druk hebt en stress ervaart op je werk. ‘Ergens een nachtje over slapen’ is niet voor niets een uitdrukking. Na een goede nachtrust kun je weer fris aan een nieuwe werkdag beginnen.

Anti-stress tip 2: Vrije tijd

Vergeet je sociale leven niet. Natuurlijk kan het een keer gebeuren dat je door je werk twee weken nauwelijks tijd hebt voor vrienden, maar het moet niet structureel worden! Maak tijd vrij voor leuke dingen met vrienden, familie, gezin en/of je partner. Het is niet alleen gezellig, maar ook ontspannend.

Anti-stress tip 3: Me-time

Werk, vrienden, familie, partner. Vergeet de tijd voor jezelf niet. Een boek lezen op de bank, relaxen in bad, een rondje hardlopen. Zet regelmatig een kruis in je agenda om een dag te doen wat jij nodig hebt om tot rust te komen.

Anti-stress tip 4: Eet gezond

Zorg goed voor jezelf, mede door je eetpatroon. Neem ook als je het druk hebt op het werk tijd om voor jezelf te koken. Hoeft echt niet ingewikkeld de zijn. Check eens onze ILH recepten. Geen uren in de keuken, maar wel een gezonde maaltijden. Groenten en fruit zijn nou eenmaal gezonder dan een kant-en-klaar maaltijd. Neem op je werk de tijd om te lunchen. Een break van je werk zal je uiteindelijk goed doen.

werkstress, gezond eten, tips

Anti-stress tip 5: Zeg nee

Durf nee te zeggen. Op het werk, tegen sociale verplichtingen waar je eigenlijk alleen maar tegenop ziet. Soms moet je gewoon aan jezelf denken.

Anti-stress tip 6: Mee naar huis

Neem je regelmatig werk naar huis? Dat kan soms nodig zijn, maar zorg dat het niet uit de hand loopt en verlies de balans tussen werk en privé niet uit het oog. Spreek bijvoorbeeld een tijd af waarop je écht stopt met werken en begin de volgende dag wat later op kantoor.

Anti-stress tip 7: Op een rijtje

Merk je dat je vaker gestrest bent of een leeg gevoel hebt door je werk? Ga na waar het precies door komt. Haal je nog voldoening uit je werk, is de werkdruk te hoog en waardoor komt dat? Zet eens het een en ander op papier om je hoofd leeg te maken en je eigen leven van een afstandje te bekijken. Dingen opschrijven helpt ook tegen piekeren.

Anti-stress tip 8: Het is maar werk

Oké, dit is niet altijd waar. We zijn gek op ons werk. Maar deze gedachte kan heel verlichtend werken in tijden van stress.
Te veel klachten? Als je het idee hebt dat je recht op een burn-out afgaat, bezoek dan je dokter en neem gas terug voordat het te laat is.

werkstress, gezond eten, tips

Als je naar het rijtje tips kijkt, kun je vooral concluderen dat het belangrijk is dat je de balans tussen werk en privé goed bewaart om stress tegen te gaan. Opvallend is dat mensen met partner en kinderen iets minder vaak last hebben van een burn-out. Misschien wel omdat zij naast hun werk wel tijd ‘moeten’ besteden aan hun gezin. Iets dat vooral leuk is, waardoor de stress door werk naar de achtergrond verschuift.

Wat doe jij om stress van je werk te lijf te gaan?

Liefs, team ILH

Bron: CBS, Volkskrant, Sante.nl, 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

  1. Werkstress en een verhoogde werkdruk worden inderdaad een steeds groter probleem. Velen beseffen het zich nog niet, maar er valt zoals je zegt redelijk wat tegen te doen. Ook sporten is een goede optie: je hoeft ervoor niet eens naar de sportschool! Dumbbells voor thuis zijn al een goed alternatief. Die heb ik laatst aangeschaft en ’s avonds doe ik er allerlei oefeningen mee. Helpt enorm!

    Joost