10 x manieren om te ontspannen

Health, Mind  /   - 

Vandaag is het ‘Relaxation Day’, in de UK ook wel bekend als ‘Slacker Day’. Dat vraagt natuurlijk om wat aandacht, want relaxen en me-time… Het is zo belangrijk en fijn, maar het wordt zo vaak vergeten – in alle drukte en haast, terwijl je het juist dan nodig hebt! Dus neem dat momentje nou maar even om te ontspannen! Ik herken het hoor. Juist als je het druk hebt, heb je het idee dat je door móet gaan. Hoewel je ook stiekem best weet dat als je even – al is het maar een kwartiertje – afstand neemt en tot jezelf komt, je alles veel beter kunt overzien.

Soms kan het even moeilijk zijn om te weten hóe je dan in godsnaam moet ontspannen. No worries. Ik zet hier 10 manieren voor je op een rijtje. Een paar tips heb ik stiekem gestolen van de website van Tranquini (als deze naam je bekend voorkomt klopt dat. Ik had het ook al over dit drankje in de What’s New van juli). Deze tips mix ik met mijn persoonlijke relax go-to’s.

10 manieren om te ontspannen

 1.  Ga naar buiten

  Dit is mijn persoonlijke #1 go-to ontspanner. Soms kan ik zo met mijn kop vol zorgen zitten dat ik eigenlijk niets meer wil doen, behalve in een hoekje zitten malen. Ik weet dan dat dit het moment is om naar buiten te gaan. Dit is dan het laatste dat je wil, want je wilt geen tijd verliezen, maar neem van mij aan: doe het nou maar gewoon. Dat kwartiertje kun je echt wel missen.

 2. Aai een dier

  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij het aaien van dieren het stress-verlagende hormoon oxytocine vrijkomt. Als je geen huisdier hebt, kaap die buurtkat of ga even langs de geitenboerderij. Geitjes knuffelen.

 3. Sla iets

  Het klinkt best grappig, maar het kan zo fijn zijn om even je agressie er uit te gooien. Ik ben soms best jaloers op van die rocksterren die hun peperdure gitaar helemaal kapot smijten. Dus heb je iets dat kapot mag? Smijt het stuk 🙂 Of uit je frustraties op een boksbal of kussen. Nog beter: doe een kussengevecht. Wat ik ook laatst had gedaan (voor het eerst weer sinds mijn twaalfde), was naar een gamehall gaan. Zombies schieten.

 4. Spreek het uit

  Het is misschien een beetje cliché, maar cliché’s bestaan voor een reden. Als je gestresst bent kun je zo in je eentje alles overdenken, dat je helemaal in een kramp raakt. Dit is het moment om het uit te spreken. Twijfel er niet over, pak je telefoon op en bel iemand op. Gedeelde smart is immers halve smart (om nog maar een cliché aan te halen).

 5. Doe de afwas

  Het maken van herhaaldelijke bewegingen die weinig inspanning kosten, brengen je in een flow. Dit werkt ontspannend. Het zou je bloeddruk verlagen en daarmee je hart langzamer laten kloppen. Dit is zo bij het doen van de afwas, maar in principe ook bij elke andere routine-achtige handeling (breien, zwemmen, de macarena).

 6. Doe iets nieuws

  Plan een moment om iets nieuws te doen. Een keer naar een klimhal, iets nieuws proeven, naar een café gaan waar je nooit komt, een cocktail maken met alles wat je nog in je kast hebt staan. Het doorbreekt even de sleur, en dat maakt je blij.

 7. Staar leeg in de verte

  Je kunt yoga-en of mediteren, maar het idee van ontspannen is natuurlijk dat je iets doet wat je niet mòet doen (van jezelf of wie dan ook). Als ik vind dat ik moet mediteren, kan die drempel soms alsnog hoog aanvoelen. Je moet dan immers alsnog iets dòen (bewust ademhalen, bewust zitten). Je kunt ook gewoon een grote jump naar je bed maken, en lekker naar het plafond staren.

 8. Pop bubbeltjesplastic

  Schijnbaar heeft het poppen van bubbeltjesplastic een enorm stress-verlagend effect. Tien minuten bubbelplastic poppen schijnt zelfs even ontspannend te zijn als een half uur massage. Scheelt ook weer wat geld.

 9. Koop planten

  Jep, we kunnen nooit onze natuur ontlopen. Mensen zijn afhankelijk van planten. Zonder zuurstof immers geen mens. Het blijkt ook dat je bloeddruk daalt als je een kamer met planten binnen loopt. Daarbij ervaar je minder spanning. Toch maar alvast beginnen aan die geraniums dus.

 10. Ga languit, trek een Tranquini open en kijk een makkelijke film

  Niets fijners dan af en toe even ouderwets bankhangen. Jezelf opkrullen onder een dekentje, lekker drankje erbij, en voor de honderdste keer Love Actually kijken. Het mag.

ontspannen tranquini

Meer tips om helemaal in de flow te komen? Kijk op Tranquini.com .

Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *