Persoonlijk: Fatma over haar yin-energie! #mindfulness

Health, Mind  /   - 

Deze week is het mindfulness week op I Love Health! Samen met mijn vriendin Nadja van Mindful Bali zorg ik voor inspirerende (transformatie) verhalen, blog vol met mindfulness tips (bijv. over burn-outs) en met als klap op de vuurpijl een live webinar over mindfulness van Nadja en mij, vanuit Bali, op zaterdag 7 oktober om 10.00u (Nederlandse tijd). Schrijf je hier in! Eerder deze week het persoonlijke ‘transformatie verhaal’ van Loekie, en nu die van Fatma over yin energie. Lees je mee?

Fatma: Precies een jaar geleden zat ik in een fase waarin alles onduidelijk was. Allereerst en niet onbelangrijk was ik de draad kwijt over mijn eigen identiteit, daarbij kwam dat ik geen idee had wat ik zou willen doen. En ook al is dat op zich niet heel erg vreemd, wanneer weet je nu precies wie je echt bent en wat je wilt? Ik was mezelf kwijt geraakt door het snelle werk en leeftempo dat ik mezelf had aangemeten. Ik merkte ik dat iets in mij een limiet had bereikt. Onwetend over of het door de lange dagen werken kwam (ik werkte 80 uur per week) het vaak van huis zijn of altijd rekening houden met anderen in plaats van met mezelf, ik was vooral aan het leven op de automatische piloot. In een wereld waarin de norm is om te streven een #GirlBoss te zijn (die ik ook aardig beleefde met een acteer-, politieke-, en start-upcarrière) besloot ik afgelopen jaar het tegenovergestelde te doen: stil staan. Het werd tijd voor een introspectie.

Het was dan ook een fysiek omkeerpunt toen ik een ticket boekte naar Bali en besloot om daar in mijn eentje te gaan reizen. Iets wat ik daarvoor nooit had kunnen bedenken maar wel anderen kon adviseren, omdat ik dat las in magazines enzo. Het was normaal geworden om een steunpilaar te zijn voor vriendinnen maar de persoon in de spiegel kon ik niet normaal mezelf aankijken. Er was altijd wel ontevredenheid, een stem die vertelde hoe ik het beter had kunnen aanpakken en redenen genoeg om erin te geloven.

Toen ik eenmaal aankwam op Bali heb ik me laten leiden door geen enkel plan, ik volgde wat er op mijn pad kwam. Allereerst was dat een yoga retreat gericht op lifestyle coaching by Serenity. Ik begon ook een coachingstraject bij Nadja van Osch van Mindful Bali. . Een vriendin uit Nederland tipte haar website en zoals ik al de hele reis alle prikkels volgde, sloot deze perfect aan. Alleen wist ik niks af van mindfulness en was ik er eerder misschien sceptisch over. Ik geef nu de onwetendheid de schuld, want mindful leven heeft een grote grijze sluier uit mijn dagelijkse leven weten te halen.

Tijdens mijn sessies op Bali met Nadja kreeg ik meer inzicht in het grote gedachtencircus dat ik dagelijks afspeelde. Het werd me steeds duidelijker dat ik al lange tijd erg streng was geweest voor mezelf en dat ik cassettetapes in mijn hoofd afspeelde die ervoor zorgden dat ik negatieve patronen in stand hield. Nadja liet mij inzien dat ik niet alleen te hard werkte en leefde, maar ook te hard was voor mezelf. Bijna allemaal gestuurd vanuit een mannelijke yang-energie. In dit proces begon ook mijn eigen onderzoek naar hoe ik meer yin in mijn leven kon omarmen.

Met mindfulness kwam er meer aandacht voor alles buiten de gedachten om, daarmee kreeg ik het gevoel dat ik wakker werd en ineens de wereld om mij heen zag zoals deze was. En die was prachtig! Een van de meest concrete beseffen was rondom eten. Ik, zoals iedereen, noem mezelf net geen foodie – maar ik hou wel enorm van goed eten. Of het erg exclusief en fine dining genoemd wordt, of dat het gaat om streetfood in Bangkok maakt me totaal niet uit. Maar waarom ik dan dag in dag uit nooit echt bewust aan het eten was, vooral rondom werk, was me tot dan toe een groot vraagteken. Ik at bijvoorbeeld vaak tijdens meetings, of organiseerde mijn agenda, checkte mijn telefoon, genoeg afleiding om niet bewust te proeven. Om te beseffen of iets enorm lekker is of juist te merken dat ik van bepaalde ingrediënten last kreeg van maagzuur, het schoot er vaak bij in. En stiekem gebeurde dat ook bij etentjes. Dan was ik meer bezig met of ik er wel goed genoeg uitzag, of ik wel een leuke tafelgast was, zelfs vroeg ik me vaak af of mensen aan mij konden zien dat ik eigenlijk niet echt etiquette kende.

Het besef dat ik continu leefde vanuit automatismen, aangeleerde patronen en regels die door anderen bedacht waren, gaf ineens ook de ruimte om bewuster te worden van waar ik mee bezig was. Door mijn sessies met Nadja ben ik veel bewuster gaan leven, wat niet inhoud dat ik bij alles wat ik doe continue alles exact probeer te ervaren. Maar zodra ik merk dat ik eigenlijk met te veel bezig ben, waardoor ik niet hetgeen kan doen waar ik voor bezig ben, heb ik nu handvatten gekregen om weer tot mezelf te komen.

En deze handvatten heb ik gebundeld met nog meer praktische tips en oefeningen in mijn boekje “Yin Koningin”. De reis begon op Bali en dat is ook waar ik komende November een evenement zal organiseren met nog drie inspirerende personen die hun levenslessen delen, waaronder ook Nadja.

Door op een eiland ver van huis te werken aan mindfulness kwam ik meer in contact met mezelf en met al mijn zintuigen. Het is onmogelijk om alles tegelijkertijd te ervaren, maar toen ik inzag dat een multitaskend leven ervoor zorgde dat ik heel wat moois aan me voorbij liet gaan, heb ik me toch overgegeven aan een bewustere ervaring door lichaam en geest.

25 November 2017 organiseer ik samen met Relationships that Matter een retreat van 1 dag bij Serenity Eco Guesthouse (Canggu, Bali). Meer informatie vind je hier.

Groetjes,

Fatma!

LIVE WEBINAR MINDFUL BALI & I LOVE HEALTH

Wil je meer weten over mindfulness en eten? Snap ik! Over een andere thema mag natuurlijk ook.

Ik heb vriendin en mindfulness expert Nadja van Mindful Bali gevraagd speciaal voor jullie een gratis webinar te houden. Zaterdag 7 oktober om 10u is de live webinar van Mindful Bali en I Love Health over mindfulness en zelfliefde! Al je vragen kun je stellen onder deze blog of mailen naar info@ilovehealth.nl. We zullen geen namen noemen in de webinar, het is anoniem. We proberen zo veel mogelijk vragen te beantwoorden! Dus stel al je vragen ?

Schrijf je hier in voor de gratis webinar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *