Waardevol eten met een waardeloos budget

Food, Health  /   - 

Ben je alle festivals goed en wel door gekomen (dankzij Personal Body Plan’s Fitte Festival ABC natuurlijk), heb je nog maar een paar centen in je portemonnee zitten. Vervolgens sta je in de supermarkt, kost een pizza drie euro, en een bak aardbeien 2,50. Waarom maakt iedereen gezond eten zo ontzettend moeilijk?! Personal Body Plan snapt dit probleem ook. Zij gingen daarom een experiment aan: een week lang gezond eten on a budget. Lees alle tips en tricks hier.

Gezond eten met een budget

PBP:  ‘Maar, voedzame maaltijden zijn veel duurder dan junkfood.’ Jep. Dit is één van de meest gehoorde excuses bij Personal Body Plan. Maar, klopt dit wel? Wij zochten het voor je uit. Hij deed een experiment waarbij hij iedere dag slechts €2,50 besteedde aan eten. Aan voedzame maaltijden welteverstaan. Niet aan euroknallers.

Dankzij deze financiële beperking ging hij met een ander visie de supermarkt in. De conclusie die hij trok: met enige creativiteit kun je best voedzame maaltijden maken. Hoe? Lees hier zijn tips!

Bonen

Iedere dag vlees is voor veel mensen de standaard, maar dit is helemaal niet nodig. Vlees tikt behoorlijk aan in de portemonnee, dus een focus op plantaardige producten biedt een behoorlijke voorsprong. Bonen zijn ook eiwit- en vezelrijk, dus waarom zou je dan iedere dag vlees kopen?

Seizoensproducten

Aardbeien, bosbessen of frambozen kopen in de winter is budget-technisch niet zo’n  heel goed idee. Net zoals dat je niet makkelijk goedkoop boerenkool scoort in de zomer. Controleer dus welke producten bij dit seizoen horen. Google helpt je alvast een handje op weg en zo scoor jij de juiste producten voor de juiste prijs.

Voorbereiden

Het is niet heel spannend om zeven dagen per week hetzelfde te eten, maar het is wel praktisch om voor meerdere dagen tegelijk te koken. Bewaar een deel in bakjes en vries het in. Zo bespaar je tijd én geld!

Water for the win

Een fles frisdrank is niet de goedkoopste optie en ook niet de meest voedzame. Kies daarom water, want: hydrateren kun je leren ;). Water is mega budget-proof (dat kan niemand ontkennen). Je bespaart dus geld en het is ook nog eens beter voor je dan die fles frisdrank.

Kies voor kwark

In dit lijstje mag kwark uiteraard niet ontbreken. Je hebt echt geen dure shakes en poeders nodig om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Kwark does the trick! Meng gewoon lekker wat seizoensfruit door je bakkie kwark. Zo lepel je toch een behoorlijke hoeveelheid eiwit binnen voor een mooi prijsje.

The magic freezer

Vis, vlees, groente en fruit.. het liefst koop je alles vers. Helaas past dit niet binnen elk budget, maar de vriezer is de reddende engel. Je kunt vrijwel alles vinden in de vriesvak van de supermarkt voor een aanzienlijk fijner bedrag dan de verse producten. Kun je meteen voor een paar cent per stuk wat waterijsjes scoren.

Laat het nu voor eens en altijd duidelijk zijn: gezond eten is niet per definitie duur. Als je goed oplet en je een klein beetje voorbereidt bespaar je al snel tientallen euro’s. En eerlijk is eerlijk, zonder die extra zak chips bespaar je natuurlijk ook al een boel ;).

budget

Groetjes,

Team Personal Body Plan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Goeie tips 🙂 Ik eet altijd wat er in de aanbieding is van verse groente. Want vers is vaak toch lekkerder vind ik persoonlijk dan diepvries.

  2. Helemaal eens! Sinds ik volgens ILH eet, merk ik echt dat ik goedkoper uit ben, ruim 50 euro per maand en voorheen deed ik echt niet gek met boodschappen. Sowieso doe ik 1x per week boodschappen, kook ik idd voor meerdere dagen, en ja dan eet je weleens een paar dagen in de week hetzelfde, maar de week erop kies ik weer anderen gerechten uit, dus wat maakt het uit?