Mijn ervaring met mindfulness (op Bali)!

Bali, Health, Mind, Travel  /   - 

Je comfort zone, wat is die toch lekker veilig, warm, fijn en vertrouwd. Je weet hoe dit voelt, wat je erin doet en wat er kan gebeuren. Maar soms kan dit ook wel heel saai zijn. Ik ben er dan ook voor om af en toe uit die comfort zone te stappen. Een goed voorbeeld daarvan is de mindfulness coaching die ik in Bali deed bij Nadja. Ik raakte aan de praat met Nadja, een Nederlandse chick die op Bali woont. Zij vertelde enthousiast over haar coaching en ik vond het super interessant, maar wel een beetje uit mijn comfort zone… haha! Is het niet te zweverig voor me, vroeg ik me af? Ik ben best wel down to earth namelijk. En wat is ‘mindfulness’ überhaupt? Ik hoor er al een aantal jaar veel over, maar had me er nog niet eerder in verdiept. Ik besloot ‘eens gek’ te doen en de coaching bij Nadja te volgen. Nadja kwam zelf immers over als een hele normale meid, geen geitenwollensokken-zwever, dus dat moest goed komen. En het is healthy for the mind! Helemaal I Love Health dus. Geen excuus meer. Let’s do it!

Wat is mindfulness?

“Mindfulness betekent aandacht geven op een bepaalde manier, gericht, in het hier en nu, niet (ver)oordelend” – Jon Kabat-Zinn

Dat klinkt toch best een beetje zweverig, vind ik. Dus ik vroeg Nadja om uitleg: “We zijn gewend om in de doe-modus te zijn: we zijn druk, hebben veel doelen, we oordelen en vergelijken. Mindfulness leert je om dit los te laten en te zijn met wat er is. Of te wel: je leert in het nu  leven. Het gaat niet om je hoofd leeg maken of van gedachten af te komen. Het gaat over ‘zijn met wat er is’. Je gaat werken vanuit acceptatie en leert meer compassie naar jezelf te creëren. Ook leer je de relatie met je gedachten te veranderen. Je gedachten zullen er altijd zijn, maar je kunt de relatie wel veranderen.”

Het traject met Nadja bestaat uit

  • Mindfulness meditaties (inzichts meditatie)
  • Boeddhistische teaching
  • Cognitieve gedragsoefeningen
  • Intuitive coaching
  • Schrijfopdrachten
  • NLP technieken

Nadja gebruikt mindfulness als basis van haar coaching. Mindfulness traint je mind om gelukkiger te zijn en dat is wat we uiteindelijk allemaal willen. Je traint je brein om in het hier en nu te zijn en leert om beter om te gaan met tegenslagen in het leven.

mindfulness, bali, mediteren

Voor wie is mindfulness geschikt?

Mindfulness is geschikt voor iedereen. Het uiteindelijke resultaat is dat je gelukkiger bent. En wie wil dat nu niet? Maar in het speciaal is het nuttig voor mensen die last hebben van stress, depressie, slaapproblemen, voor wie zich veel zorgen maakt, voor wie te hoge eisen aan zichzelf stelt en het moeilijk vindt om met zichzelf te zijn.

Hoewel ik over het algemeen best gelukkig ben, zijn er altijd wel punten die beter kunnen toch? Zo heb ik echt wel periodes met te veel stress. Ook herken ik mij in het plaatje van te hoge eisen aan jezelf stellen. En ja… ik maak me soms ook veel te druk!

Dat er veel gemediteerd zou worden tijden de cursus, vond ik eerst wel een beetje spannend. Kan ik dat wel? Is dat niet gek en zweverig? Maar goed, ik zou uit die comfort zone komen, dus dan doen we dat ook!

Het coaching traject

De volledige cursus bij Nadja bestaat uit 6 sessies. Idealiter verdeel je die over zes weken omdat er ook huiswerk bij komt kijken. Maar het kan ook in een korter tijdsbestek gedaan worden. Zo geeft Nadja de cursus ook weleens in één week. Mocht je dus kort(er) op Bali zijn, is het dus geen probleem.

Elke sessie starten we met een meditatie. Van een bodyscan, tot ademhaling meditatie, hartmeditatie, en meer. Na elke sessie krijg ik huiswerk mee. Dit bestaat uit een dagelijkse meditatie. Elke week verandert dit. Nadja geeft je een aantal tips voor goede apps waarmee je de meditaties zelf kunt doen en stuurt je haar eigen meditatie tapes die heel erg fijn zijn. Andere opdrachten zijn bijvoorbeeld;

  • Mindful eten. Dus eten met volledige aandacht van je maaltijd: wat proef ik, ruik ik, zie ik en voel ik. Geen boekje erbij, geen telefoon of tv aan. Alleen jij en je maaltijd.
  • Positieve en negatieve gebeurtenissen opschrijven en opmerken welke emotie je voelt, wat je gedachten zijn en waar je het voelt. Zo blijkt dat je de meeste emoties heel lichamelijk kunt voelen. Maar omdat we dit ‘uitzetten’ en vaak op de automatische piloot leven, merken we dat niet meer.
  • Elke dag 3 keer 3 minuten voor jezelf nemen, even alles wegleggen en gewoon ‘voelen’ hoe je je voelt. Blij, somber, gestrest, heb je ergens pijn? Wat je ook voelt, het maakt niet uit, als je je maar bewust bent van wat je voelt.
  • Ik kreeg een aantal yin-yoga-achtige oefeningen mee doe ik ook een aantal keer moest uitvoeren.
  • Een week lang opschrijven wat je allemaal ‘moet’ van jezelf.

Er waren nog veel meer oefeningen en opdrachten, maar dit zijn een paar voorbeelden. Nadja heeft de focus voornamelijk op mindfulness en zelfliefde en gebruikt deze twee om beter om te gaan met stress, onzekerheid, depressie en dat stemmetje die zegt dat je soms niet goed genoeg bent of iets niet kan. 

 

mindfulness, mindfulbali, nadja, bali, the chillhouse
Na een sessie samen met Nadja een gezonde lunch bij The Chillhouse, waar ook de mindfulness sessies plaatsvonden in een fijne ruimte.

Wat is mijn ervaring?

Ik vond het bijzonder! In veel opzichten. Ik vond het heel interessant om op te merken dat ik altijd druk ben in mijn hoofd. Tijdens de eerste meditatie vond ik het heel lastig om erbij te blijven. Non stop dwaalden mijn gedachten af en daar baalde ik vervolgens enorm van. Nadja vertelde me dat die gedachten niet erg zijn. Mits ik maar terug keer naar de oefening en mezelf niet veroordeel om het hebben van die gedachten. Het duurde even voordat ik dat onder de knie had, maar uiteindelijk ging het goed. De gedachten bleven komen, maar ik irriteerde me er niet langer aan. Iets met acceptatie en compassie… 

Waar ik ook last van had is het in slaap vallen tijdens de meditaties met Nadja. Ik werd er zo ontspannen van joh… hop, en weg was ik weer! Zelfs tijdens zittende meditaties viel ik in slaap, haha!  Heel bijzonder als je je bedenkt dat ik normaal gesproken nog geen middagdutje kan doen.

De cursus heb ik ervaren als een grote bewustwording. Bewust van de hoeveelheid gedachten die ik heb en dat dit voornamelijk to-do’s zijn. Af en toe de boel uit kunnen schakelen in die bovenkamer lijkt me heerlijk. Maar ook bewust worden van alles wat je stiekem van jezelf ‘moet’, terwijl dit misschien helemaal niet realistisch is.

Daarnaast werd ik me heel bewust van het feit dat ik mindfulness juist heel goed kan gebruiken omdat ik zo enorm druk ben in mijn hoofd en in mijn leven. Maar het idiote is dat ik het tegelijkertijd heel moeilijk vind om het in mijn dagelijks leven toe te passen. Dus elke dag dat momentje voor jezelf te pakken en in alle rust ‘zijn met wat er is’, om het even in een mooie mindful term samen te vatten.

De coaching bij Nadja heeft me wat dat betreft veel inzicht gegeven. Ik ben er nog lang niet, maar ik wil echt proberen om dit in Nederland voor te zetten. Mijn doel is elke dag na het opstaan en douchen een half uur hiervoor uit te trekken. Niet direct na het wakker worden, want dan val ik sowieso weer in slaap! Het zal een hele uitdaging zijn om de rust in mijn hoofd te vinden, maar ik ben er van overtuigd dat ik er baat bij zal hebben.

Wie is Nadja?

Nadja is een Nederlandse vrouw, van begin dertig. Ze heeft haar master in global business en stakeholder management gedaan aan de Erasmus universiteit. Na het afronden van haar master, is ze begonnen aan een PHD over mindfulness – ja inderdaad, om professor te worden. Op een moment dat het niet goed met haar ging, besloot ze zelf een mindfulness cursus als klant te doen. En mindfulness heeft het positief doen omslaan. Niet veel later ging ze op vakantie naar Bali, waar ze the love of her life – Robbie – heeft leren kennen. Na deze vakantie is Nadja zelf de opleiding tot mindfulnesstrainer gaan doen. En niet veel later vertrok ze naar Bali om daar met Robbie te gaan wonen en heeft ze Mindful Bali  en daarna ook nadjavanosch.com opgestart. In Bali heeft ze opleiding gevolgd als intuitive coach en NLP trainster en privé met veel coaches samen gewerkt. Vanuit deze opleiding en veel coaching ervaring heeft ze een eigen framework ontworpen waarmee ze werkt. Inmiddels heeft ze honderden vrouwen geholpen met haar werk en is ze net mama geworden van een mooie zoon, Navi. Ze werkt met veel privé klanten (zoals ik) die naar Bali komen, speciaal om met haar te werken. Voor de mensen die niet naar Bali kunnen komen geeft ze ook coaching via Skype en heeft ze een online cursus  waar ze ook groep coaching in geeft! 

Je kunt Nadja volgen via Instagram Facebook en contact met haar opnemen via haar website nadjavanosch.com (url: nadjavanosch.com). Of begin gelijk met een gratis mini mindfulness cursus van Nadja!

Je kunt Nadja volgen via Instagram en Facebook en contact met haar opnemen via haar website Mindfulbali.com. Ook schreef zij eerder een gastblog voor Moderne Hippies met daarin 4 Mindfulness tips. Heel mooi artikel. Het lezen meer dan waard!

mindfulness, mindfulbali, nadja, bali, nalu bowls
Lunchen bij onze favoriete stek in Canggu: Nalu Bowls!

Liefs Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

  1. Jaaaa ik wil dit zo graag doen samen met mijn allerliefste vriendje, die dit stiekem ook heel graag wil maar de eerste stap nog wel een beetje moeilijk vind!

      1. Hey Cynthia, wat gek dat je niet wordt terug gemaild. Ik heb Nadja een berichtje gestuurd over jou. Hopelijk kom je zo in contact met haar! x

  2. Hee grappig. Het lijkt een beetje een combinatie tussen rationele emotieve gedragstherapie en positieve psychologie.
    Ik ben bekend met mindfullness maar wist niet dat ze de irrationele gedachten (moetens) ook bij langs gingen.