Welk ochtendtype ben jij?

Food  /   - 

De titel van deze blog – welk ochtendtype ben jij – vind ik een interessante vraag. Ben je je bed niet uit te branden? Snooze je gemiddeld een keer of 18? Of lukt opstaan wel maar met een mega ochtendhumeur tot 3 uur ’s middags? Of ben je juist het Earlybird type, zonder ochtendhumeur die direct op volle toeren draait?

Als ik naar mij zelf kijk, kan ik mijzelf wel echt een ochtendmens noemen. Ik houd ook wel van de avonden, maar verwacht dan geen productiviteit van me. Ik sta liever eerder op om nog wat werk te verrichten of om te sporten, dan dat ik dit ’s avonds nog doe. Aan een ochtendhumeur doe ik ook niet. Misschien moet je dat even verifiëren bij mijn ex, maar volgens mij ben ik ‘best oké’ ’s ochtends! Ik sta heus niet te juichen als mijn wekker gaat om 7 uur, maar dat sta ik ook niet als ‘ie om 8u of om 6u gaat. Voor mij is er niet veel verschil qua ‘struggle’, mits ik mijn 7 à 8 uur slaap maar heb gehad.

Een ochtendtype kunnen we ook bepalen aan de hand van je ontbijtwensen. Me? Ik sta op en kan direct eten. De gedacht aan een lekker ontbijt is misschien wel de reden dat ik mijzelf überhaupt mijn bed uit sleep! ‘Yes, ontbijt!’ Mijn ontbijt is het liefst een stevige maaltijd, zoals havermout, waar ik even op kan teren. Alleen een stukje fruit of een juice is voor mij echt te weinig. Best interessant om jezelf zo te analyseren!

Daarom vind ik het onderzoek dat Quaker deed naar verschillende ochtendtypen ook zo leuk om te lezen. Uit het onderzoek kwamen interessante weetjes! (Scroll naar beneden voor de infographic van de resultaten!) Zo blijken de meeste Nederlanders er veel voor over te hebben om langer in bed te blijven liggen. Eén op de vijf Nederlanders slaat zelfs zijn ontbijt over voor een paar extra minuten in bed. Iets wat ik je afraad, je ontbijt overslaan. Het is belangrijk om jezelf te voeden zodat je motortje gaat draaien en je metabolisme op gang komt. Je hebt energie (uit voeding) nodig om te functioneren gedurende de dag. Altijd ontbijten dus lieve mensen! Een ontbijtje kan al in 2 minuten op tafel staan. Havermout maken kost echt niet veel tijd. Vind je het maken van havermoutpap toch te veel werk? Maak dan een smoothie met havermout. Of maak je ontbijt de avond ervoor, zoals deze overnight oats. Dan kun je toch langer blijven liggen én heb je een lekker, snel en makkelijk ontbijt! overnight oats met sinaasappel

Welke ochtendtype ben jij?

Aan de hand van de resultaten van het onderzoek heeft Quaker vier ochtendtypen gedefinieerd:

  • Earlybird
  • Rise
  • Lo-Fi
  • Slumber

Herken je de namen?! Het zijn Instagram-filers!

Ben jij dol op de ochtend en ben jij direct up & running op het moment dat de wekker gaat? Dan ben jij een Earlybird. Het ochtendtype Rise vindt de ochtend een fijn moment om even rustig stil te staan bij de dag die komen gaat. Vind jij het iedere ochtend lastig om uit je bed te komen en heb jij iedere ochtend haast? Dan ben jij type Lo-Fi. Wanneer jij vrijwel elke dag moe en geïrriteerd wakker wordt en de snooze-knop jouw partner in crime is, herken jij je het best in de Slumber.

Test op de site van Quaker welk ochtendtype jij bent.

Ik heb het natuurlijk ook getest en ik ben blijkbaar de ‘Earlybird’. En ik moet zeggen dat ik me heel goed in de omschrijving kan vinden:

De Earlybird

Ben jij dol op de ochtend en voel jij je fit en energiek zodra je wakker wordt? Dan ben jij een Earlybird pur sang. Jij hebt eigenlijk geen wekker nodig en bent meestal vroeg uit de veren. De ochtend is echt jouw beste moment van de dag, je bent dan ook het meest productief. Sporten doe je ook het liefst in de ochtend en jouw favoriete maaltijd is het ontbijt. De mensen om je heen merken aan alles dat jij een Earlybird bent: je bent ‘s ochtends de vrolijkheid zelve en hebt zin in een praatje. Naarmate de dag vordert, daalt je energieniveau. ’s Avonds ben je moe en ga je doorgaans redelijk vroeg naar bed.

Jep, that’s me!

Leuk als je in de comments vertelt welk type jij bent! Ben benieuwd! x Daisy

Infographic onderzoek

quaker infographic ochtendtype havermout

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

  1. Een echte earlybird! Als ik de omschrijving lees, klopt het ook helemaal! Ik kijk dan ook de avond van te voren al uit naar m’n ontbijtje van de volgende dag! Héeerlijk! Vooral dat ik ’s ochtends het meest productief ben, wat betreft werk en sporten! En dan.. lekker ’s avonds op de bank!

  2. Yes een echte earlybird! Soms al om 5 uur wakker en dan ga ik toch maar vast naar beneden om een lekker kopje thee te zetten en een ontbijtje klaar te maken. En daarnaast vind ik ook niks lekkerder dan als eerste in de sportschool te staan ’s ochtends!

  3. Leuk artikel! Trouwens nog bedankt voor het delen van het artikel ‘getting fotoshoot ready’. Het heeft me enorm gestimuleerd door te laten zien hoe jij het aanpakt om gewicht te verliezen en helpt me om gemotiveerd te blijven. Nu al een stuk gezondere eetgewoonten 3 x per week sport en – 3,5 kg is ook fijn. Groetjes marre

  4. Duidelijk een Earlybird hier! Wanneer de wekker gaat spring ik m’n bed uit en heb ik veel energie. Natuurlijk zijn er ook wel dagen dat ik nog moe ben ’s ochtends en liever blijf liggen, maar over het algemeen ben ik echt een ochtendmens!

  5. Ik ben overduidelijk de Rise! Ik vind het moeilijk om uit bed te komen, maar vind het wel belangrijk om op tijd op te staan (in ieder geval doordeweeks) en mijn ritueel te doorlopen en rustig aan wakker te worden. Met een heel stevig en lekker gezond ontbijt, ik kijk ook meteen uit naar mijn ontbijt als ik wakker word 😉 Ik heb de laatste tijd een heerlijke nieuwe combi gevonden; 2 plakken Chillbread van Rens Kroes, met een bakje pure Griekse yoghurt met 1 kiwi en wat kaneel erdoor…jammie! En zo lekker vullend!