Mijn eerste keer in het Midden-Oosten

Food  /   - 

Laat ik deze blog eens beginnen met twee wijze lessen (uit het Oosten):

  1. Hummus, humus, humous, houmus, houmous, hoemoes….? Ik wist het even niet meer. Gelukkig wist Sabra – dé houmous expert – mij te vertellen dat het ‘houmous’ is. En zij kunnen het weten.
  1. Houmous is populairder dan ooit. Maar wat is het nu eigenlijk? Ik zal het je vertellen: Houmous is een rijk en romig mengsel van kikkererwten en geroosterde sesampasta (tahin). Het is op smaak gemaakt met wat knoflook en traditionele specerijen uit het Midden-Oosten.

Hebben we dat ook maar duidelijk! Dan gaan we nu even terug in de tijd, naar mijn eerste keer…

Mijn eerste keer

Ik had mijn eerste houmous ervaring zo’n tien jaar geleden. Ik ging op vakantie naar Israël en bezocht een vriendin die in Tel Aviv woont. Ik sliep bij haar thuis en deed gewoon mee met het gezinsleven. Zo gingen we op een dag tijdens mijn trip ontbijten bij – ik citeer -: de beste houmous bar van Israël. Que? Houwatte? Geen idee wat ik kon verwachten. Ik was 19 jaar hè. Veel verder dan pannenkoeken, pasta en een AGV’tje kwam mijn foodkennis toen nog niet. Maar beleefd als ik ben, volgde ik netjes en stapte ik in de auto, op weg naar de beste houmous bar! Mijn verwachtingen waren hoog gespannen, dat begrijp je. Wat zou ik überhaupt voorgeschoteld krijgen en was het echt zo lekker? De autorit duurde meer dan een half uur, dus ja, dan zou het vast wel lekker zijn. De houmous bar was niet meer dan een simpel hutje (een huis of restaurant mag je het niet noemen) met daarin tientallen witte plastic stoeltjes aan kleine witte tafeltjes. De houmous chef maakt elke ochtend een mega pan van zijn befaamde kikkererwtengoedje. Is de pan leeg? Dan is ‘ie klaar voor die dag en gaat de tent dicht! Fantastische instelling! Het was inmiddels 9.00 u, bloedje heet en ik kreeg een bord vol houmous voorgeschoteld. Erover wat olijfolie gesprenkeld en stukken (pita?) brood erbij. Tattaaaa: mijn ontbijt! Even wennen, al herinner ik me nog goed dat ik het heerlijk vond, maar wel wat heftig op zo’n vroeg tijdstip. Eén ding weet ik zeker: mijn liefde voor houmous is deze dag in elk geval geboren.

Fast forward… 10 jaar verder

Tegenwoordig staat er altijd wel een bakje Sabra houmous in mijn koelkast. Je kunt er ook zo veel mee! Ik gebruik het graag als dip bij rauwkost. Of als vulling van een wrap. Op brood, cracker of rijstwafel met komkommer en tomaat is het heerlijk. Een clubsandwich met hummus en gegrilde groenten… yummm. Ik krijg spontaan trek nu ik dit schrijf! En als ik ’s zomers met vrienden ga picknicken in het park zit er standaard een bakje houmous in de picknickmand! Lekker bij wortels en andere rauwkost als dip, maar ook op een stuk stokbrood – allemaal easy peasy picknick food! sabra houmous

Classic houmous & more

Wist je dat Sabra naast de classic houmous ook heel veel andere varianten heeft? Deze houmousjes (kun je dat zo zeggen!?) hebben toppings van verschillende kruiden die je door de houmous kunt roeren. De volgende varianten zijn verkrijgbaar: Sabra Houmous Classic, Sabra Houmous Knoflook-Paprika, Sabra Houmous Arabia, Sabra Houmous Fijne Kruiden en Sabra Houmous Pikant. En daarnaast is er nog een Baba Ganoush (een dip van aubergines en sesampasta. Heerlijk, één van mijn favorieten!) en tehina (een dip van geroosterd sesamzaad, citroensap, zout en knoflook). Leuk detail: de Houmous Classic won laatste de eerste prijs in deze hummustest!

Wat is jouw favoriete houmous smaak? Let me know in de comments! x Daisy sabra houmous

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties

  1. Ik heb ook altijd standaard hummus in huis. En eigenlijk ook altijd die van Sabra. Die vind ik toch wel het lekkerst. Zo lekker zacht! Ik heb altijd de basic hummus, want ik gebruik het vaak meer als boter. Laagje hummus en dan de rest van de toppings:) Het is al zo lekker van zichzelf, veel toevoegingen heeft het niet nodig. En ik vind de zongedroogde tomatenhummus van de Hobbit ook wel echt heeeel erg lekker. Maar een beetje te duur om vaak te halen helaas.