Glutenvrij, hoe zit dat nou?

Food, Health  /   - 

Glutenvrij eten. Het lijkt wel een hippe trend tegenwoordig. Op veel restaurantmenu’s wordt aangegeven welke gerechten glutenvrij zijn. De glutenvrije blogrecepten vliegen je online om de oren. Het glutenvrije schap in de supermarkt wordt alsmaar groter en groter. En de glutenvrij-marketingtermen op productverpakkingen lijken wel steeds prominenter aanwezig te zijn. Dat is natuurlijk ontzettend fijn voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie). Maar wat me opvalt is dat bijna iedereen ineens ‘last heeft’ van gluten, terwijl dat pakweg 5 jaar terug, niet het geval was. Velen denken dat je dik wordt van gluten. Daar kan ik kort over zijn: dat word je niet. Je wordt zwaarder omdat je te veel eet. Of dat nu van glutenvrije of niet-glutenvrije producten is, dat maakt niets uit. Veel onduidelijkheden dus!

De hoogste tijd om samen met Schär, marktleider van glutenvrije voeding, in dat hele glutengebeuren te duiken en een en ander te verduidelijken!

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat je vindt in graansoorten als tarwe, gerst, spelt, rogge en kamut.

Waar zit gluten in?

Gluten vind je van nature in bovengenoemde graansoorten en in producten waarin deze granen zijn verwerkt. Denk aan brood, pasta, crackers, pizza en koekjes. Omdat gluten een ‘bindende’ eigenschap heeft, wordt het ook als bindmiddel gebruikt in bijvoorbeeld soepen en sauzen. Je vindt het zelfs in producten als bier, ijs en snoep!

“Help, ik kan niet tegen gluten! Wat heb ik?”

Er zijn twee mogelijkheden: coeliakie of glutensensitiviteit.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een blijvende onverdraagzaamheid van het immuunsysteem voor gluten. De opname van gluten, zelfs in de kleinste hoeveelheden, leidt bij mensen met een dergelijke genetische aanleg tot een chronische ontsteking en verschrompeling van de dunne darmvlokken. Symptomen zijn: diarree of juist verstopping, buikpijn, overgeven en gewichtsverlies. Als de diagnose coeliakie is gesteld, zul je dit voor de rest van je leven hebben, al kan een volledig glutenvrij eetpatroon ervoor zorgen dat de symptomen afnemen.

Wat is glutensensitiviteit?

Glutensensitieve mensen zijn eigenlijk diegenen die geen coeliakie diagnose krijgen, maar toch een overgevoeligheid voor gluten hebben. Ze hebben symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, moeilijkheden met de spijsvertering, vermoeidheid en spierpijn. Als zij glutenvrij gaan eten, blijken deze symptomen wel af te nemen.

Glutenvrij eten

“Sh*t, ik heb coeliakie of ben glutensensitief. Wat mag ik nog wel eten?!”

Ik schreef net al dat er helaas best veel is wat je niet meer mag eten. Dikke balen! Gelukkig kun je heel veel gerechten ook glutenvrij maken. Google maar eens op je favoriete recept met het woord ‘glutenvrij’ erbij. Grote kans dat er een heerlijke glutenvrije variant van verschijnt. Maar ook in de supermarkt kun je veel glutenvrije producten kopen. Het merk Schär heeft een heel groot assortiment glutenvrije producten, die in vrijwel elke suup te vinden zijn. Wat dacht je van: wraps, pasta, bakmixen, koekjes, snacks, muesli, crackers en zelfs pizzabodem? De producten van Schär zijn veelal bereid met glutenvrije ingrediënten als gierst, quinoa, kastanje en boekweit. Zo hoef je dus niets van je menu te schrappen! Je moet alleen voor een andere – glutenvrije – optie kiezen.

Ik testte laatst de glutenvrije wraps van Schär, en die vond ik erg lekker! Beetje houmous erop, veel groentes… heerlijk! En de glutenvrije chocolade reepjes smaken gewoon naar twix… just saying

schar glutenvrij
Dit reepje dus…

Tip: op de site van Schär vind je ook tientallen – wat zeg ik: 750! – heerlijke glutenvrije recepten!

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties

  1. Jammer dat dit gewoon weer reclame is. Ik mis de suggestie van zelf een mix samenstellen. Maismeel rijstmeel ook in bruine variant. Johannesbroodmeel, boekweitmeel en kikkererwtenmeel. Zijn er vast nog meer. We hebbn niet allemaal een dikke beurs.

  2. Helaas mis ik in dit verhaal van Schar dat in veel glutenvrije vervangers (ook van Schar) wel 5x zoveel vet zit als in normale producten, waardoor ik denk dat dit stukje wel erg veel op reclame lijkt. Dat vind ik dan weer erg jammer.

  3. Ik denk dat veel mensen geen gluten meer willen eten, omdat ze naar hun idee dan geen simpele koolhydraten meer hoeven te eten. Terwijl de vervangers veelal bestaan uit maismeel of aardappelzetmeel. Coeliakie lijkt me echt heel kut, maar het het hele ‘ik-kan-niet-tegen-gluten wordt wel redelijk overdreven. Voordeel van iedereen die glutenvrij wil eten, is wel dat er steeds meer aanbod komt. Zo kunnen de echte coeliakie-patiënten steeds meer vervangers eten:)

  4. Lijkt me echt heel vervelend! In mijn omgeving zijn best veel kinderen die allergietesten ondergaan en we zijn altijd weer opgelucht dat het geen gluten zijn, want dan moet je zóveel aanpassen.

  5. Een gluten-intolerantie is erg lastig en je moet er veel voor laten. Helaas denken veel mensen dat gluten op zichzelf ongezond zijn en willen daarom glutenvrij eten… pure onzin natuurlijk als je geen intolerantie hebt!