Wat kun je het beste voor het sporten eten?

Food, Health, Sport  /   - 

Gesponsord – Sporten en eten, het kan nog wel eens lastig zijn om dit goed te doen. De timing is in elk geval essentieel, weet ik inmiddels. Eet je te laat, dan heb je last van je eten. Eet je te vroeg, dan had je wel wat meer energie kunnen gebruiken. Zo liep ik pas de Nike Women’s 10k wedstrijd, waarvoor ik net te laat had gegeten. Resultaat? Mijn hummus en nootjes kwamen omhoog tijdens de run en ik kreeg er zijsteek van. Heel vervelend. De kunst van eten op het juiste moment voor het sporten is zelfs voor mij soms nog abracadabra. Ook ik sla de plank wel eens mis.

Maar ook wát je eet, is enorm belangrijk. Eet je het verkeerde, dan word je misschien wel misselijk. Ik krijg bijvoorbeeld last van smoothies en zuivel als ik dit vlak voor het sporten eet of drink.

Wat ik wel weet, is dat ik in elk geval energie uit mijn voeding wil halen voordat ik ga sporten. Dus ik heb carbs nodig! Dat kun je uit veel producten halen, maar het belangrijkste is dat je kiest voor langzame koolhydraten, zoals zilvervliesrijst. Lassie heeft net een aantal nieuwe producten geïntroduceerd die hier goed bij passen. Vivian Reijs, misschien wel Nederlands bekendste health coach, is het gezicht ervan. De twee producten die mijn aandacht trokken zijn:

 • Lassie Minuutje Zilvervliesrijst; super handig voor als je snel voor of na sporten nog een goede, gezonde maaltijd wilt maken.
 • Lassie Zilvervliesrijst + Spelt én Quinoa; een super gezonde mix van granen, zonder tarwe.

Vivians Rijstadvies

Op de site van Lassie geeft Vivian antwoord op food en health vragen van bezoekers. Eén van de onderwerpen trok mijn aandacht, namelijk sporten en eten. Haar tips wil ik graag met je delen, omdat ik denk dat jij er net als ik veel aan kunt hebben.

Vivians tips:

 • Sport niet op een nuchtere maag, maar eet tot 1 uur voor het sporten iets licht verteerbaars dat voldoende energie levert zoals: een banaan, appel, of een rijstwafel.
 • Voorkom maagklachten en eet ongeveer 2 uur voor het sporten geen (grote) maaltijd meer. Het verteren vraagt veel energie en die energie kun je beter gebruiken.
 • Eet je hoofdmaaltijd het liefst na het sporten. Waarschijnlijk heb je dan veel trek, want je hebt veel energie verbrand. Maar eet ook niet meer dan normaal, want dan heb je voor niks gesport.
 • Veel sporters eten zilvervliesrijst na het sporten bijvoorbeeld met kip en groenten, maar tegenwoordig wordt ook vaak voor quinoa gekozen omdat daar nog meer vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen in zitten. Heb je iets meer tijd? Dan kies je dus daarvoor.

Als jij vragen hebt of meer gezonde tips en recepten wilt, raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op de site van Lassie bij Vivian’s Rijstadvies. Zo zag ik bijvoorbeeld een super lekker recept voor een Lauwwarme salade van zilvervliesspeltmix met biet, wortel en knolselderij. Just saying….

Heb je de commercial al gezien van Vivian’s Rijstadvies?

Nu ben ik eigenlijk nog wel heel erg benieuwd wat jij wél graag eet voor het sporten en hoe lang van te voren? En wat bij jou juist helemaal niet lekker valt. Laat je verhaal en tips achter in de comments! Vind ik leuk 😉

x Daisy

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

 1. Ik vind dit ook super ingewikkeld! Als ik gegeten heb voor het sporten (zelfs 2, 3 uur ervoor) heb ik vaak last (steken, krampen, zware maag). Liefst zou ik altijd ’s ochtends sporten, zowat 1,5h na mijn ontbijt, dan heb ik nooit last en ook geen honger, want dat overkomt me dan ’s avonds als ik na het werk ga lopen zonder gegeten te hebben. Ik kan nl. niet eerst eten en dan lopen want ik werk best lange dagen en loop ook liefst niet superlaat ’s avonds. Als ik dan toch te veel honger heb na het werk en eerst eet, loop ik gegarandeerd slecht en met kramp.

  Leve het weekend, wanneer ik alles kan plannen zoals ik wil 🙂

 2. hee Daisy,

  Super interessante post! Ik vind t best lastig om m’n eten goed af te stemmen op t sporten. Daarom zijn dese tips en die van andere super handig om te weten! Daar kan ik zeker wat mee!

  Xx

 3. Als ik dat voor mijn training zou eten zou ik echt niet in staat zijn te trainen er gaan minstens 50 gram koolhydraten in en 25 gram eiwitten, een banaan, appel of een rijstwafel(snelle koolhydraat dus meer geschikt na de training) geeft toch geen energie voor een zware training!

 4. Ik heb hierin een heel strak ritme: 3 uur voor een wedstrijd 3 pannenkoeken, 1 uur voor de wedstrijd een banaan. Tussen 2 en 1 uur voor de wedstrijd 500ml (een bidon) water, daarna niet meer om een volle blaas te voorkomen.
  En geen volkoren producten vlak voor een training (of wedstrijd), dat verteert veel te langzaam, met alle gevolgen van dien….