Voedingssupplementen: hebben we ze écht nodig?

Food, Health, Sport  /   - 

Een onderwerp waar de meningen over verschillen: het gebruik van voedingssupplementen. Volgens verschillende bekende sportfora zou je, wanneer je fanatiek sport, niet zonder kunnen. Terwijl een deskundige van het Voedingscentrum schrijft dat als je normaal en gezond eet, je ze niet nodig hebt. Hoe zit dit precies? Ik zocht het uit. Hieronder vind je mijn mening over het gebruik van deze supplementen.

Een voedingssupplement bevat meestal gezonde stoffen zoals vitaminen en mineralen, die zijn verpakt in een tablet of capsule, maar je hebt ook varianten in vloeibare en poedervorm, zoals bijvoorbeeld de bekende eiwitpoeders. Ze zijn niet bedoeld als vervanging van voeding, maar slechts als aanvulling wanneer dat nodig is. Toch wordt het door veel mensen wel als vervanging gebruikt, puur uit gemak. Ook merk ik dat mensen het vaak maar ‘gewoon’ gebruiken, omdat andere (sporters) dat ook doen en verder eigenlijk geen idee hebben wat ze precies innemen. Zoals ik al schreef, supplementen zijn niet om een maaltijd te vervangen of om zomaar in te nemen. Tenzij  je aan intensieve krachttraining doet, zwanger bent of oud en stijf bent, dan kan het zijn dat je lichaam wat extra van een bepaalde stof nodig heeft. Maar wanneer je normaal sport, gezond en gevarieerd eet, dus voldoende koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen krijgt heb je geen voedingssupplementen nodig.

Maar…

Wanneer je dus regelmatig in het krachthonk te vinden bent, kunnen bepaalde supplementen helpen bij het opbouwen en herstellen van je spieren en dus wel degelijk nuttig zijn. Ik heb deze supplementen hieronder op een rijtje gezet. De werking van onderstaande supplementen is overigens ook wetenschappelijk aangetoond. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend, aangezien er een heleboel vage supplementen op de markt zijn die van alles beloven, heel duur zijn, maar nauwelijks of geen nuttig effect hebben op je lichaam.

  • Proteïne of wheypoeders: eiwitten zijn de bouwstenen van je spieren. Wil je meer spiermassa aanmaken, dan heb je o.a. extra eiwitten nodig. Het is dan niet overbodig om die eiwitten uit een poeder te halen. Lees in deze blog meer over eiwitshakes.
  • Creatine: een natuurlijk stofje dat je spieren van energie voorziet. Bij een maximale krachtsinspanning zal dit stofje sneller opgaan, en dus goed om dit dan aan te vullen, zodat je lichaam voldoende of zelfs meer energie en kracht kan leveren tijdens je krachtinspanningen. Ook draagt het bij aan een sneller herstel van je spieren.
  • Aminozuren: dit stofje vormt de bouwstenen van eiwitten. En eiwitten zijn weer de bouwstenen van o.a. je spieren. Dus wil je groter en sterker worden, dan zijn die aminozuren erg belangrijk. Heb je een intensieve krachttraining gehad, dan is het goed om direct wat aminozuren in te nemen. Zo optimaliseer je het herstel en de groei van je spieren.
  • Magnesium: een mineraal dat o.a. belangrijk is voor een goede werking van je spieren. Daarnaast helpt het tegen spierkrampen en spierpijn. Wanneer je hard hebt getraind verlies je meer magnesium door transpiratie. Het is dus goed om dit aan te vullen.
personal body plan, changing life, eiwit shake, daisy
Dais ook aan de eiwitshake na een training!

Gebruik jij voedingssupplementen of wil je die gaan gebruiken? Zoek dan eerst uit of je die daadwerkelijk nodig hebt, want in principe kun je alle belangrijke voedingsstoffen gewoon uit voeding halen. Denk je ze toch nodig te hebben? Vraag dan om advies aan een expert, aangezien er tegenwoordig heel veel soorten en maten supplementen te verkrijgen zijn die lang niet alles doen wat ze beloven.

X Mirte

Foto: shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *