Wat is nu beter voor de gezondheid; verzadigd of onverzadigd vet? En wat zijn de verschillen? Ook als health blogger kan ik dit niet zo een, twee beantwoorden. Wat ik altijd als ezelsbruggetje gebruik is de O van Onverzadigd zit ook in Oke. En de VER van verzadigd is VERkeerd. Maar waarom ook al weer? Ik ging op onderzoek uit. Lees je mee?
Wat is vet en waarom hebben we het nodig?
Naast koolhydraten en eiwitten heeft ons lichaam ook vet nodig om goed te kunnen functioneren. Vet is één van de macronutriënten. Vetten zijn samengesteld uit glycerol en vetzuren. Glycerol, ook wel glycerine genoemd, is een zoetige kleurloze vloeistof, die voorkomt in dierlijk en plantaardig vet. Vetzuren zijn belangrijke bouwstoffen in je lichaam. Je lichaam kan niet alle vetzuren zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je deze uit de juiste voeding haalt.
Vetten leveren de vitamines A, D, en E. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je lichaam nieuwe cellen aan kan maken. Ook is het een belangrijke (voorraad) bron van energie. Wie gezond eet haalt 20-40% van de energie uit vetten en niet meer dan 10% van de energie uit verzadigd vet.
Maar welke variant is nu het gezondst?
Er zijn drie soorten vet:
- verzadigd vet
- onverzadigd vet
- transvet
De samenstelling van de vetzuren bepaalt of het een verzadigd vet of onverzadigd vet is. Hieronder ligt ik ze toe.
Onverzadigd vet
Onverzadigde vetten zijn belangrijk voor een goede gezondheid, aangezien ze bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Je hebt onverzadigde vetten onder andere nodig voor de opbouw van cellen en hormonen. Er bestaan meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3 en omega-6) en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Omega-3 en omega-6 zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat het lichaam deze zelf niet kan aanmaken en we ze dus uit onze voeding moeten halen. Je vindt deze vetten vooral in noten, avocado’s en vis. Vooral de vette vissoorten, zoals haring, makreel, zalm en paling bevatten veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Daarom raadt de Gezondheidsraad aan 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis.. Als we kijken naar margarine en roomboter, bevat margarine een hoger gehalte aan onverzadigde vetten.
Ezelsbruggetje –> Onverzadigd vet = Oké
Verzadigd vet
Verzadigde vetten kun je het best zo veel mogelijk mijden, aldus de Gezondheidsraad. Verzadigd vet zorgt ervoor dat het (slechte) LDL-cholesterol in het bloed stijgt. Dit is niet goed voor de gezondheid omdat een te hoog LDL-cholesterolgehalte in het bloed een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol. Een verhoogd cholesterol is een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten verlagen. Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals volvette kaas, worst, vet vlees, roomboter en volle melkproducten. Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak, snacks en zoutjes.
Ezelsbruggetje –> VERzadigd vet = VERkeerd
Transvet
Transvet is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet, aangezien transvet het (slechte) LDL-cholesterol verhoogt en het (goede) HDL-cholesterol verlaagt. Daardoor verhoogt de inname van transvet het risico op hart- en vaatziekten. Transvet valt door de scheikundige structuur ook onder de onverzadigde vetten. Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor de gezondheid, aangezien het vervangen van verzadigd vet door meervoudig onverzadigd vet het LDL-cholesterol in het bloed verlaagd, maar transvet als enige dus niet. Dat heeft te maken met de scheikundige structuur: de keten van een transvetzuur is minder flexibel, hierdoor kan het lichaam dit type vet moeilijker verwerken. Transvet komt van nature voor in bepaalde dierlijke producten, of ontstaat door het industrieel gedeeltelijk harden (steviger maken) van oliën en vetten. Dit gedeeltelijk gehard vet wordt vervolgens verwerkt in onder andere koekjes, snacks, frituur-, bak- en braadvetten. Vroeger gebruikten ze deze techniek ook voor het smeerbaar maken van margarine, waardoor er transvet in margarine zat. Toen ze erachter kwamen dat transvet ongezond is, omdat het de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, zijn ze van deze techniek afgestapt. Margarines en halvarines in Nederland bevatten tegenwoordig bijna geen transvet meer, namelijk minder dan 1%. (Bron: mvo.nl)
Ezelsbruggetje –> TRansvet = TRoep
Liefs Daisy
[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]
Wat een handig ezelsbruggetje! Die ga ik onthouden!