Rijst is lekker, makkelijk te bereiden, snel klaar én gezond. Ik heb het hier overigens wel over zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk vezels, koolhydraten en andere goede voedingsstoffen. Het is een volkoren graanproduct, wat veel goeds doet voor je gezondheid. Dit in tegenstelling tot witte rijst, dat nauwelijks tot geen nuttige voedingsstoffen bevat. Maar ondanks dat zilvervliesrijst een goede en makkelijke basis is voor een gezonde hap, is het heel goed om te variëren. Bijvoorbeeld met quinoa! Lees snel verder en check ons favoriete quinoa recept.
De voordelen van quinoa
Quinoa is een heel goede vervanger van zilvervliesrijst. Het is rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Net als aardappels, linzen of havermout is deze graansoort daarom ook een goed alternatief voor vlees. We hebben de de voedingstoffen per 100 gram van quinoa vergeleken met die van zilvervliesrijst.
- Calorieën: Er zitten 370 calorieën in 100 gram quinoa en 360 calorieën in zilvervliesrijst.
- Vezels: In quinoa zitten iets meer vezels (6,5 gram) dan in zilvervliesrijst (3,5 gram).
- Eiwitten: Er zitten 12 gram eiwitten in quinoa en 8 gram in zilvervliesrijst.
- Koolhydraten: Quinoa bevat 64 gram koolhydraten, zilvervliesrijst 75 gram.
- Vet: In quinoa zit meer vet (6 gram) dan in zilvervliesrijst (2,5 gram).
- Vitamines en mineralen: Kijk je naar vitamines en mineralen, dan valt er één ding op: in quinoa zit meer ijzer dan in zilvervliesrijst (1,5 mg tegenover 0,3 mg).
Met het oog op gevarieerd eten, is het dus goed om rijst (of aardappelen) af te wisselen met quinoa. Er zijn natuurlijk veel meer alternatieven: Denk aan linzen, bulgur,couscous of amaranth. Maar quinoa heeft, gelet op voedingstoffen, smaak en structuur, mijn voorkeur.
Quinoa for breakfast
Quinoa is naast een goede vervanger van rijst, ook een goed alternatief van havermout of brood. Prima om je dag dus mee te beginnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze quinoa pancakes of gepofte quinoa?
Liefs Mirte
Wil je meer weten of quinoa? Neem eens een kijkje op http://www.quinoa-informatie.nl/