Wat doen vitaminen voor ons lichaam?

Food, Health  /   - 

Dat ons lichaam vitaminen nodig heeft om gezond te blijven en goed te kunnen functioneren, weten we allemaal. Maar wat doet welke vitamine precies en waar halen we ze vandaan? ILH ging op onderzoek uit. Lees je mee?

Welke vitaminen bestaan er en wat doen ze precies?

Er zijn in totaal 13 verschillende vitamines. De vitaminen A, D, E en K, zijn in vet oplosbare vitaminen. Deze zitten voornamelijk  in het vet van voedingsmiddelen en worden opgeslagen in de weefsels van het lichaam. De vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en vitamine C, zijn in water oplosbare vitaminen. Deze vitamines zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Deze vitamines kunnen (behalve vitamine B12) niet worden opgeslagen in het lichaam, dus die moet je elke dag aanvullen. Maar waar zijn vitamines goed voor en in welke voedingsmiddelen zitten ze? Hieronder vind je een rijtje op alfabetische volgorde!

Vitamine A

Vitamine A is goed voor je weerstand, daarnaast heeft het een positief effect op je haar, huid, tandvlees en je gezichtsvermogen. Deze vitamine zit o.a. in vis, wortelen, (half)volle melk, eieren en boter. wortel

Vitamine B

De vitamine B groep vormt de basis van onze totale gezondheid. Opletten dus;)!

B1
Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten, je krijgt er dus energie van. Daarnaast draagt het ook bij aan een goede werking van je zenuwstelsel. Deze vitamine zit in varkensvlees en graanproducten.

B2
Vitamine B2 zorgt voor een goede spijsvertering en is van belang om je zenuwstelsel in conditie te houden. Ook is het goed voor je huid en je haar.Deze vitamine zit in zuivel, vlees, groenten, fruit en graanproducten.

B3
Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het goed voor je huid. Deze vitamine zit in vlees en vis, noten, graanproducten, groente en fruit.

B5
Vitamine B5 zorgt voor de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook zorgt het voor de vorming van enkele hormonen. Deze vitamine zit in vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), groente en fruit.

B6
Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, is belangrijk voor je weerstand en helpt bij de spijsvertering. Ook speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel.Deze vitamine zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.

B8
Vitamine B8, ook wel biotine genoemd, speelt een rol bij de opbouw en de afbraak van koolhydraten en eiwitten. Ook zorgt het voor de productie van vetzuren. Daarnaast krijg je er ook nog eens gezond haar en een gezonde huid van. Deze vitamine zit in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Eieren

B11
Vitamine B11, foliumzuur, is vooral bekend bij zwangere vrouwen. Het is namelijk van belang bij de vorming van rode bloedcellen en DNA. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje bij baby’s. Daarnaast verlaagt het de kans op hart- een vaatziekten door de verlaging van het homocysteïnegehalte van het bloed. Deze vitamine zit in groene groenten, fruit, volkoren producten en in mindere mate in melk en melkproducten.

B12
Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine zit in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant die zorgt voor een betere weerstand en daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine C zorgt verder voor een goed functionerend zenuwstelsel en bevordert de opname van ijzer. Deze vitamine  zit in fruit (o.a kiwi, zwarte bes, citroen, aardbeien, sinaasappelen), groente (o.a. rode paprika, peterselie, spinazie, spruitjes) en aardappelen. Aardbeien

Vitamine D

Vitamine D staat ook wel bekend als de vitamine van de zon. Het lichaam maakt namelijk vitamine D aan als het wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Deze vitamine is grotendeels verantwoordelijk voor gezonde botten en sterke tanden, omdat het de opname van belangrijke mineralen zoals fosfor en calcium bevordert. Deze vitamine haal je voornamelijk uit vette vis, zoals als makreel zalm en paling. Maar het overgrote deel van onze vitamine D komt uit zonlicht. Zorg dus da je per dag minimaal een half uurtje buiten bent!

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant dat het lichaam beschermt tegen zogenaamde vrije radicalen. Het wordt ook wel tocoferol genoemd. Deze vitamine zit in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. komkommer

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling. Deze vitamine zit in broccoli, spinazie en oliën. Spinazie

Hoeveel hebben we nodig per dag?

In de tabel hieronder zie je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van alle vitaminen.

ADH vitaminen

Liefs Mirte

Bron: Vitamine Informatie Bureau, Vitamine – info, Voedingscentrum, Gezondheidnet, Gezondheidsplein, Voedingssupplementennederland, SoChicken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *