Brain Power – food for your brains

Food, Health  /   - 

Gezonde voeding is belangrijk voor je hele lichaam. Je voelt je fitter en dat straal je uit. Maar wist je dat gezonde voeding ook een positief effect op je hersenen heeft? Je kunt er slimmer van worden, meer alert en zelfs vrolijker. Sounds good, niet dan? Maar wat moeten we dan eten om onze hersentjes een boost te geven?

Slimmer van brain food

Schaal- en schelpdieren zijn erg gezond voor je hersenen. Dat komt vooral door de visvetzuren die erin zitten. Om precies te zijn de omega-3 vetzuren. Ons lichaam maakt dit niet zelf aan, dus we moeten dit vanuit onze voeding binnen krijgen. We krijgen omega-3 vooral binnen door het eten van (vette) vis en schaal- en schelpdieren. Volgens het Nederlands Psychologie Magazine kunnen we zelfs slimmer worden door het eten van schaal- en schelpdieren en hebben de volgende stoffen in deze diertjes een positief effect op onze brains:

  1. Omega-3-vetzuren; Om snel verbanden te kunnen leggen en complexe problemen op te lossen moeten onze hersencellen soepel met elkaar communiceren. Hiervoor heeft je lichaam omega-3 vetzuren nodig. Die vind je vooral in schaal- en schelpdieren en in vette vis, zoals zalm, haring en makreel.
  2. Choline; Schaaldieren bevatten net als eieren en amandelen veel choline. Dit is een stof die beschadigde hersencellen repareert en daardoor het geheugen verbetert.

Zorg er daarom voor dat je zeker twee keer per week schaaldieren (of vette vis) eet. Denk aan kreeft, krab, garnalen en gamba’s. Lekker en echt brainpower food!

Dit receptje voor een couscous salade met gamba’s is dan een goede boost voor je brains. Lees hier hoe je het maakt! Ik ben er echt dol op! En bij  mijn vriendinnetjes viel het ook goed in de smaak toen ik het voor hen maakte!

Vrolijker van brain food Noten en zaden ; goed voor je brains

Nog meer goed nieuws: van bepaalde foods kun je zelfs vrolijker worden! Dit komt doordat het de stoffen tyrosine en fenylamine bevat. Dit zijn stoffen die helpen om de hoeveelheid dopamine in het brein hoog en stabiel te houden. Dopamine kan vrolijk maken en speelt een rol bij leren, onthouden en coördinatie. Food met een positief effect op je humeur: kip, kalkoen, noten en rozijnen. Witte meelproducten en suiker kun je juist beter vermijden.

 

 

Bron: VDAB

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *