Zo veel verschillende mensen, zo veel verschillende eetstijlen… Een maandje geleden postte ik deel 1 van deze lijst: 9 eetstijlen. Hierin kwam het populaire paleo dieet naar voren, maar ook glutenvrij en vegetarisch eten. Nu volgt deel 2 van deze lijst van 9 eetstijlen en hoe ik er tegen aan kijk. What’s your food lifestyle?!
Eetstijl 1: Veganistisch
Een veganistisch voedingspatroon gaat nog een paar stappen verder dan vegetarisch eten. In principe ontbreken alle dierlijke producten in een veganistisch dieet. Dit betekent dus geen vlees, vis, ei, zuivel en andere van dieren afkomstige producten zoals gelatine, bijenpollen en honing. Maar ook hier zijn weer nuances merkbaar. Je kunt er ook voor kiezen om behalve qua eten ook qua lifestyle het veganisme door te voeren en geen leer en wol te dragen.
Eetstijl 2: Macrobiotisch
De bekendste macrobioot is waarschijnlijk celebrity Gwyneth Paltrow. Zij is helemaal into de macrobiotiek. Maar ook sterren als Madonna schijnen zich goed te voelen bij deze eetstijl. De macrobiotiek is ontstaan vanuit het zenboeddhisme en omvat een duidelijke levensvisie. Alles draait om tegenpolen die elkaar aanvullen en het creëren van evenwicht tussen yin en yang. Een macrobiotisch voedingspatroon bevat geen zuivel, vlees en eieren en weinig geraffineerde suikers. Je eet juist wel volle granen, groenten, peulvruchten, zeewier en kleine hoeveelheden zaden, vruchten, vis en schaaldieren.
Eetstijl 3: Suikervrij
In een suikervrij dieet vermijd je alles wat – hoe verrassend – suiker bevat. Toch klopt de naam ‘suikervrij’ eigenlijk niet helemaal omdat er wel natuurlijke suikervervangers zoals honing, agavesiroop, rijststroop, palmsuiker en kokosbloesemsuiker worden gebruikt. Ook suikervrij eten is steeds meer in opkomst, waarschijnlijk omdat we steeds bewuster met eten omgaan én realiseren hoeveel toegevoegde suikers vaak aan kant- en klare voedingsmiddelen wordt toegevoegd.
Eetstijl 4: Ayurveda
Ook ayurveda is een levensvisie en gaat over veel meer dan alleen voeding. Ayurveda betekent letterlijk: de kennis van het leven. De van oorsprong Indiase levensstijl gaat over de totale gezondheid van je lichaam én geest. De elementen aarde, water, lucht en vuur en staan centraal en worden vertaald in drie dosha’s (constituties): vata, pitta en kapha. Iedereen heeft één dosha die overheerst. Om in balans te blijven of te komen wordt het aangeraden om voedingsmiddelen te eten die passen bij je constitutie. De vaak kouwelijke Vata heeft zo baat bij verwarmende gerechten met kruiden, Pitta’s reageren juist goed op verkoelende voedingsmiddelen en Kapha’s kunnen het beste warm, licht en ‘droog’ voedsel eten. Bron voor deze eetstijlen is kookwebsite Culy.nl.
Hoe kijk ik naar deze eetstijlen?
Veganistisch is iets wat ik zelf niet snel zal doen. Ik ben van mening dat je bepaalde dierlijke voedingsstoffen gewoon nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Wel eet ik bewust minder vlees, maar alles schrappen tot een volledig veganistische levensstijl zit er voor mij niet in. Toevallig ben ik pas in aanraking gekomen met ayurveda. Tijdens een yoga workshop is mij veel uitgelegd over deze levensvisie en heb ik een dosha test gedaan. Ik blijk een duidelijke Pitta te zijn, met veel Vata invloeden. Helaas was er niet genoeg tijd om er heel diep op in te gaan qua voeding, maar interessant vond ik het zeker. Wellicht ga ik hier op een later moment nog eens mee verder en een ayurvedistisch voedingspatroon uitproberen. Suikervrij eten probeer ik wel zo veel mogelijk te doen. Natuurlijk zondig ik wel eens. Maar het grootste deel van de tijd houd ik er veel rekening mee om puur en echt te eten, zonder suikers. Hier voel ik mij dan ook het best bij. En het grappige is dat als ik weinig tot geen suiker binnen krijgt, mijn behoefte naar zoetigheid (chocola!!!) ook heel klein is. Maar als ik mij toch een keer ‘vergrijp’ aan een donker bruin stuk goddelijke chocola, dan denk ik er vervolgens NONSTOP aan en wil ik alleen maar meer en meer… lijkt mij duidelijk dat chocolade (suiker dus) verslavend is. Dit wetende probeer ik dat eerste stukje dus zo min mogelijk te pakken. Eet jij volgens één van deze eetstijlen? Of volgens welke food lifestyle zou jij wel willen eten? Let me know in de comments!
Geef een reactie