Interview & eetdagboek Deliciously Ella

Eetdagboek, Food, Health  /   - 

Ooo wat was dit ontzettend leuk! Als kers op de (healthy) taart mocht ik voor I Love Health naar Londen! Dat was niet zomaar natuurlijk. In Londen mocht ik namelijk de bekende Britse foodblogger Ella Mills interviewen. Misschien je beter bekend als Deliciously Ella! Ella Mills heeft een eigen deli in Londen (the Mae Deli) en brengt nu ook nog een nieuw kookboek uit: Every Day! Daar kunnen we natuurlijk wat over schrijven, maar nog leuker is het om het gezicht achter het kookboek te leren kennen. Daar hadden we gelukkig even de tijd voor.

Deliciously Ella & het veranderen van je levensstijl

Ella Mills verruilde van de ene op de andere dag de peanutbuttercups  en zakken snoep voor quinoa en courgette. Op haar eigen blog spreekt ze ook van een overnight change. Dit deed ze met goede reden. Op latere leeftijd kreeg Ella namelijk last van allerlei kwalen. Na vele ziekenhuisbezoeken kwam ze erachter dat ze de aandoening ‘Postural Tachycardio Syndrome’ had. Dit is een grotere noemer voor een handvol heel vervelende kwalen, zoals heftige hoofd- en maagpijn en enorme moeheid. Natuurlijk is mijn PDS niet bepaald te vergelijken, maar ik zag aanknopingspunten; ik en velen anderen eten ook gezond om zich van binnenuit beter te voelen. Maar ja, een levensstijl veranderen doe je – helaas – niet zomaar… Ella vertelde hoe zij dat deed.

Op je blog zeg je dat je van de een op de andere dag gezonder ging eten. Hoe ging die omslag?
Vroeger at ik eigenlijk alles dat voor handen was. Van pasta tot chocola, het maakte me niet uit. Het was dus een enorme verandering voor mij. De eerste keer bijvoorbeeld toen ik hummus probeerde te maken, deed ik gewoon wat kikkererwten in de blender. Toen dacht ik: “hmm, dit smaakt niet echt naar hummus..”. Ik moest zo veel over eten leren.

Hoe deed je dat in het begin, toen je nog niets over voeding wist?
In het begin maakte ik vooral veel porridge (pap) of andere dingen die meer straight forward leken, zoals geroosterde groenten. Ik gebruikte nog helemaal niet echt veel kruiden en dergelijke, ik was eigenlijk een beetje nerveus in de keuken. Ik durfde niet experimenteel of creatief te zijn. Dat ging de eerste paar maanden ongeveer zo.

Hoe snel begon je verschil te merken van je nieuwe levensstijl?
Heel langzaam, eigenlijk. Na een aantal maanden leek het alsof langzaamaan iets begon te verschuiven. Na een half jaar ging het iets beter en na 2 jaar kreeg ik echt vat op mijn klachten.

Lijkt me lastig, om vertrouwen te houden dat het beter wordt als je dat niet zeker weet.
Heel erg! Je doet ook zo erg je best. De ene week lijkt het alsof er heel veel verandert, en dan ineens, de volgende dag, voel je je toch weer moe en slecht. Dan denk je wel: waarom kan ik dan niet net zo goed een bak ijs eten? Ik ben ook echt een enome zoetekauw, dus ik had heel vaak cravings naar gewoon een zak snoep.

Mijn moeder zei dan: maar deze slechte dag is wel weer beter dan de vorige slechte dag. Dat is dan ook wel weer waar.
Het is echt heel belangrijk geweest dat mensen om me heen vooruitgang zagen.

Hoe doe je dat met sporten?
Elke dag sta ik om 7 of 8 uur op en doe ik aan beweging.

Zo! Elke dag?
Ja, maar geen heftige sporten hoor. Het kan ook een lekkere wandeling zijn, of wat rustige yoga. Ik sport niet om dat ik heel gespierd wil worden.

Het gaat meer om hoe je er door voelt?
Precies. Het is ook voor mij een moment die echt even voor mij is. Nu hebben we (Ella en haar man) de Deli en het kookboek, dus we zijn vrij druk. Op die momenten maak ik echt even mijn hoofd leeg.

eetdagboekje Ella Mills, Deliciously Ella

Eetdagboekje Ella Mills van een dag

  • Breakfast: pap met amandelmelk en een banaan of soms maak ik een smoothie van bevroren banaan, amandelmelk, havermout, spinazie, bessen en amandelboter. In ieder geval iets dat minder dan 5 minuten duurt om te maken.
  • Lunch: Meestal iets dat we nog hebben van gisteravond, of een mix van leftovers en iets dat ik nu maak. Quinoa met bijvoorbeeld leftover stew. En als er geen leftovers zijn mix ik meestal gewoon wat dingen met elkaar, zoals quinoa, avocado, rucola. Eigenlijk ook niet echt koken te noemen, maar gewoon een samenstelling.
  • Snacks: Ik eet graag energyballs, bestaande uit amandelen, dadels, cacao, kokosolie. Meestal maak ik daar een heleboel van.
  • Dinner: Bij het avondeten kook ik pas echt goed, de rest van de dag is meer gewoon snel en praktisch. Mijn favo ingrediënten bij het avondeten zijn zoete aardappel, paddestoelen, wortels en kikkererwten. Ik gebruik ook veel komijn en knoflook. Dat zijn een beetje mijn go-to’s, dus vaak is het een mix van iets van dat. Daar maak ik ook altijd extra van.

Ella Mills’ kookboek ‘Every Day’ kun je hier bestellen. Als je een keer in Londen bent: haar The Mae Deli is ook echt een aanrader! (ik heb het geproefd, dus kan het weten).

eetdagboekje Ella Mills, Deliciously Ella

Xx

Tessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties