Alles wat je moet weten over vitamine D

Food, Health  /   - 

Het is herfst, en dat betekent dat het zonnetje zich wat minder vaak laat zien dan in de zomer. Hoewel wij, Daisy en Mirte, allebei met ons gat op Bali zitten (sorry….) krijgen de meeste mensen toch echt minder het zonnetje op hun bol in de herfst en de winter.  Zoals je ongetwijfeld weet maakt ons lichaam vitamine D aan door zonlicht. Maar hoe krijgen we voldoende van deze vitaminegroep binnen als het buiten koud en donker is, en wij onder een dekentje op de bank liggen te Netflixen? En waarom hebben we vitamine D eigenlijk nodig?! Hoe, wat en waarom vertel ik je in deze blog.

Waar is vitamine D goed voor?

Om te beginnen is het goed om te weten wat vitamine D precies is en waarom we het nodig hebben. Het is een in vetoplosbare vitamine, welke bijdraagt tot de instandhouding van sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Het is een van de weinige vitamines die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand (heel fijn met al die verkoudheidjes om me heen) en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Onder invloed van zonlicht, wordt deze vitamine in de huid aangemaakt. Maar ook in bepaalde voeding zitten vitamine D, die dus juist in de herfst en winter, wat extra aandacht verdienen.

Recentelijk is nog een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat vitamine D een positieve werking kan hebben op astmapatiënten. Bij deze studie werden 955 astmapatiënten een jaar lang gevolgd, waarbij hun vitamine D inname en het aantal astma-aanvallen die ze kregen werden bijgehouden. Uit de studie blijkt dat het aantal mensen dat naar de spoedeisende hulp moest na een aanval van 6 naar 3 procent daalde dankzij het slikken van vitamine D. Daarnaast daalde het aantal astmapatiënten die behandeling nodig had na een astma aanval met 30 %. Dit ligt in lijn met het feit dat deze vitamine een belangrijke rol speelt bij het instandhouden van je immuunsysteem!

Wat als je te weinig binnen krijgt?

Zoals ik hierboven al schreef bevordert Vitamine D de opname van calcium en de instandhouding van de botten. Wanneer de vitamine ontbreekt, verlopen deze processen niet zoals ze zouden moeten lopen. Een tekort aan vitamine D verhoogt de kans op bijvoorbeeld osteoporose. Oftewel, botontkalking die op latere leeftijd optreedt en die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt. Daarnaast verslechterd ook weerstand wanneer je niet voldoende binnenkrijgt.

Vitamine D uit voeding

Van nature zit vitamine D alleen in dierlijke voedingsmiddelen. Vooral vette vis, zoals haring, makreel en zalm zijn rijk aan deze vitamine. Verder zit het ook in vlees en eieren. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten geen vitamine D. Met uitzondering van margarine en halvarine, deze producten worden verrijkt met vitamine A & D. Bakken met vloeibare margarine, en margarine of halvarine smeren op brood is dus een gemakkelijke manier om wat meer vitamine D binnen te krijgen. . Dat is maar goed ook, anders zou ons tekort nog groter zijn. In roomboter zit van nature ook vitamine D, maar veel minder dan in margarine. Zo’n 35 tot 40 procent van de inname van deze vitamine is in Nederland afkomstig van margarine. Best veel he?! Voortaan een laagje margarine of halvarine op je boterham, of je biefstukje in vloeibare margarine bakken is dus helemaal geen slecht idee! Meer weten over margarine, lees dan vooral even deze blog en deze!

plantaardige bbq, gepofte aardappel

Als ik dus niet mijn vitamine D uit het Balinese zonnetje krijg, gebruik ik in elk geval regelmatig margarine, zodat ik toch voldoende vitamientjes binnen krijg! Ik ben zelf fan van deze margarines van Becel met smaakjes (kokosolie, walnootolie en avocado-olie)! Deze staan standaard in mijn koelkast, want ze combineren zo lekker met bijvoorbeeld kaas of fruit!

becel margarine, boterham kaas komkommer, becel bevat vitamine d

Liefs,

Daisy & Mirte

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

 

Bron: Voedingscentrum.nl , Vitamine-info.nl

 

 

=”https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/adx?iu=/4045/Blogads/105507644&sz=1×1&t=campaign%3D105507644_2107844774_3″ />


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *