10 Voedingsrichtlijnen voor een lang, gelukkig en gezond leven

Food, Health, Travel  /   - 

Afgelopen maand was ik op Sardinië. Niet voor een beetje vakantievieren hoor, er werd gewoon gewerkt! (Wel inclusief veel lekker eten, zon en leuke mensen – dus toch een beetje vakantie!) Ik was op persreis om de Blue Zones op het Italiaanse eiland te ontdekken en ervaren.

Blue Zones

Er zijn wereldwijd vijf gebieden waar mensen gemiddeld veel ouder worden. Leuk, dat oud worden. Maar dat wil je natuurlijk alleen als het ook gezond oud is. En dat is het geval: in de Blue Zones wordt men heel gezond en gelukkig oud. Dus weinig ziekten en kwaaltjes. Maar gewoon fit oud worden! Dat willen we allemaal wel, toch? Daarom is er veel onderzoek gedaan naar deze gebieden, die men de Blue Zones noemt. Op Sardinië vind je zo’n Blue Zone, maar ook in Griekenland, Japan, Costa Rica en Californië vind je er één.

Inmiddels heb ik het boek De Blue Zones Methode helemaal uit. Heel erg interessant! Zo wordt in dit boek verteld over de Blue zones-voedingsrichtlijnen. Na langdurig onderzoek van deze 5 gebieden is vastgesteld dat de mensen daar allemaal volgens bepaalde richtlijnen eten. Wat de reden zou kunnen zijn waarom ze zo gezond en gelukkig oud worden.

10 x Blue Zones voedingsrichtlijnen

1. Ga over op plantaardig

Kies voor voeding dat voor 95% afkomstig is van planten of een plantaardig product. Beperk dierlijk eiwit in je dieet tot niet meer dan één kleine portie per dag. Kies voor bonen, groenten, witte en oranje zoete aardappels, fruit, noten en zaden. Volkoren granen mogen ook.

Bobby's Table Ibiza - boekweit noedel salade met courgette, papaya en kruiden

2. Eet minder vlees

Eet twee keer per week (of minder) vlees in kleine porties (circa 60 gram). Kies dan voor biologisch of scharrelvlees. Deze dieren zijn niet overspoeld met hormonen, pesticiden en antibiotica. Vermijd bewerkt vlees als knakworstjes en veel soorten vleeswaren.

3. Eet dagelijks tot 90 gram vis

Kies voor vis die veel voorkomt en niet bedreigd wordt door overbevissing. En voor kleinere vissen die in de Blue Zones voorkomen, zoals forel, sardines en ansjovis.

4. Gebruik minder zuivel

Verminder je consumptie van koemelk en zuivelproducten als kaas, room en boter. Koemelk speelt in geen enkele Blue Zone een rol. Er wordt voornamelijk voor  schapen- of geitenmelk(producten) gekozen, maar ook dan in kleine hoeveelheden.

5. Eet maximaal 3 eieren per week

Eieren in de Blue Zones komen van (biologische) scharrelkoppen, kies daarom altijd voor vrije uitloop of biologische eieren. (lees hier hoe je voor een gezond ei kiest).

6. Eet dagelijks bonen

Eet elke dag minsten 80 gram bonen. In de Blue Zones eet men gemiddeld vier keer zo veel bonen als wij. Studie heeft aangetoond dat dagelijks 20 gram bonen het risico op overlijden met ongeveer 8% verminderde. Gemiddeld bevat een boon 21% eiwit, 77% complexe koolhydraten en weinig vet. En ze bevatten veel vezels, wat goed is voor je darmen. pittige bonen met taugé - kiemgroenten, voedingsrichtlijnen

7. Gebruik minder (toegevoegd) suiker

Het gaat om toegevoegd -geraffineerde- suiker. In de Blue Zones eten ze alleen op feestdagen een zoete lekkernij. Verder komt er weinig tot geen toegevoegd suiker aan te pas. Dus geen koek, snoep, taart en frisdranken – maar dat wisten we al toch?

8. Eet noten

Eet een handjevol noten (60 gram) per dag, net als de mensen in de Blue Zones. Diverse onderzoeken heeft al uitgewezen dat noteneters langer leven dan zij dit dat niet doen. Kies voor ongebrande en ongezouten noten.

9. Kies voor zuurs(desem)brood

Vervang gewoon brood door zuurdesembrood of 100% volkorenbrood. Dus geen witte bloem bende en zo. Brood in de Blue Zones bevat ook minder gluten dan ons brood hier, dit omdat het gemaakt is met natuurlijk voorkomende bacteriën (lactobactillen), die het zetmeel en de gluten ‘verteren’ terwijl ze het brood laten rijzen. Tip: als je écht zuurdesembrood wilt kopen, ga naar een gerenommeerde (lokale) bakker en vraag of hij starterdeeg heeft. Is dat niet het geval, dan is het waarschijnlijk geen echt zuurdesem.

10. Eet voedsel dat eruitziet zoals het heet

Ook wel volwaardig voedsel genoemd: voedsel met maar één ingrediënt, rauw, gekookt, gemalen of gefermenteerd en niet zwaar bewerkt. Hierdoor krijgt men zelden kunstmatige conserveringsmiddelen binnen. Ook schiet de bloedsuikerspiegel amper omhoog. Vermijd fabrieksvoedsel, maar kies voor puur, echt en onbewerkt, voor producten met een zo kort mogelijk ingrediëntenlijst. Helemaal volgens I Love Health dus! fruit

Ook leuk: de Blue Zones-drinkenregel!

Drink bij het ontbijt koffie, drink ’s middags thee, (rode) wijn om 5 uur ’s middags en water de hele dag door. Drink nooit frisdranken (ook geen light). That’s it.

Wil je zelf ook de Blue Zones ervaren? Ga dan op Blue Zones experience! Ik vond mijn Blue Zone experience in Sardinië namelijk ontzettend leuk en interessant! Of eerst even inlezen? Dan is De Blue Zone Methode een aanrader. Naast veel info, ook lekkere recepten!

Eet jij volgens deze voedingsrichtlijnen? Waar valt nog wat te winnen? Of doe jij alles al? Ik ben benieuwd! 

xxx

Daisy

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  1. Klinkt interessant en ben het met veel richtlijnen ook zeker eens. Alleen zou ik zelf niet zo snel overstappen naar 95% plantaardig eten en vlees minimaliseren. Dierlijke eiwitten hebben een veel hogere biologische waarde (beter aminozuurprofiel) dan plantaardige eiwitten, waardoor ze beter worden opgenomen in ons lichaam. Bovendien vind ik vlees ook gewoon erg lekker 😉